Pyszne udka z kurczaka: duszone i pieczone w piekarniku. Dzięki naszym przepisom wyjdą idealne
Udka z kurczaka.
Fot. 123RF

Pyszne udka z kurczaka: duszone i pieczone w piekarniku. Dzięki naszym przepisom wyjdą idealne

Udka pieczone z żurawiną i pomarańczami, ziołowe z czosnkiem, a może duszone w winie lub na ostro? Na które masz dzisiaj ochotę? Oto nasze pomysły na podkreślenie smaku drobiu – duszonego i przyrządzonego w piekarniku.

Pieczone udka z żurawiną i pomarańczami

Danie zawiera 6 porcji po 390 kcal.

1617100624481aa7
Pieczone udka z żurawiną i pomarańczami.

Składniki:

  • 12 podudzi kurczaka
  • 3 czerwone cebulki
  • 3 pomarańcze
  • 15 dag świeżej żurawiny
  • 1 mała główka czosnku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki
  • gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • suszony tymianek
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Cebulki obierz, posiekaj. Wrzuć do miseczki. Dodaj kumin, miód, gałkę, suszoną żurawinę, słodką i ostrą paprykę, tymianek, pieprz i sól. Pomarańcze sparz, osusz.

Z 2 pomarańczy wyciśnij sok. Wlej go do miseczki z pozostałymi składnikami marynaty. Wymieszaj. Udka umyj, włóż do marynaty. Wstaw do lodówki na 4-5 godzin.

Zamarynowanego kurczaka przełóż do żaroodpornej formy. Polej pozostałą marynatą. Główkę czosnku oczyść, pokrój w plasterki. Obłóż nimi mięso w formie.

Pozostałą pomarańczę pokrój w plasterki. Dodaj razem ze świeżą żurawiną do udek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz przez 1 godzinę.

Ziołowe udka z czosnkiem

Danie zawiera 4 porcje po 310 kcal.

96327993_m
Ziołowe udka z czosnkiem.

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 10 sporych ząbków czosnku
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 3-4 gałązki tymianku
  • po 2 gałązki estragonu i rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 4 szalotki
  • 2 papryki l4 kawałki suszonych pomidorów
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Zioła opłucz, osusz, drobno posiekaj. Zieleninę wymieszaj z sokiem cytrynowym, oliwą oraz winem. Dodaj 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Udka opłucz, wytrzyj do sucha, włóż do miseczki. Skrop przygotowaną marynatą ziołowo-czosnkową. Przemieszaj. Przykryj folią spożywczą, włóż do lodówki. Marynuj minimum 3 godz.

W tym czasie papryki rozetnij, oczyść, pokrój na kawałki. Szalotki obierz, potnij na cząstki. Pomidory suszone pokrój w paski. Zamarynowane udka ułóż w formie. Dodaj warzywa i pozostały nieobrany czosnek. Polej resztą marynaty. Posyp solą i pieprzem. Piecz 1 godzinę w temp. 190°C.. 

Udka z kurczaka na ostro

Danie zawiera 6 porcji po 440 kcal.

96034429_m
Udka z kurczaka na ostro.

Składniki:

  • 12 podudzi kurczaka
  • 2 puszki pomidorów
  • 40 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 cebule
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 pszenny tost
  • 1 jajko
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku

Przygotowanie:

Podudzia umyj, osusz, wytnij kości, uważając, by nie przeciąć skóry. Mięso z podudzi rozłóż na deseczce. Posyp solą i pieprzem. Tost namocz w zimnej wodzie. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Do miseczki włóż mięso mielone. Dodaj po 1/3 czosnku i cebuli oraz odciśnięty tost. Wbij jajko. Wyrób. Przypraw musztardą, solą i pieprzem.

Przygotowany farsz rozłóż na płatach mięsa. Zwiń, formując podudzia. Zepnij wykałaczkami. Smaż na oleju przez 10 minut. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij resztę cebuli i czosnku. Dodaj pomidory. Duś 15 minut. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Włóż podudzia. Duś 10 minut.

Udka duszone w winie

Danie zawiera 6 porcji po 435 kcal.

16111526_m
Udka duszone w winie.

Składniki:

  • 6 udek kurczaka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 kostki (ok. 5 dag) masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 szalotek
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół: rozmarynu, tymianku, oregano
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Do torebki foliowej wsyp mąkę, sól i pieprz (do smaku), wymieszaj. Włóż udka kurczaka, zwiąż. Potrząsaj torebką, aż mięso będzie pokryte mąką i przyprawami. Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę. Obsmaż udka (po kilka minut z każdej strony). Przełóż je do garnka. Tłuszcz zachowaj.

Szalotki obierz, pokrój na cienkie cząstki. Marchewki obierz, potnij w plasterki. Przygotowane warzywa podsmaż na tłuszczu pozostawionym na patelni. Przełóż do garnka z mięsem,
a na patelnię wlej wino. Wymieszaj je z pozostałym tłuszczem i razem mocno podgrzej. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła oraz koncentrat pomidorowy. Sprawdź, czy wywar jest odpowiednio słony. Podlej nim mięso w garnku. Przykryj i duś 40-45 minut, w tym czasie 1 raz delikatnie przewróć mięso.

 

Czytaj więcej