Udka pieczone z żurawiną i pomarańczami, ziołowe z czosnkiem, a może duszone w winie lub na ostro? Na które masz dzisiaj ochotę? Oto nasze pomysły na podkreślenie smaku drobiu – duszonego i przyrządzonego w piekarniku.
Spis treści
Danie zawiera 6 porcji po 390 kcal.
Składniki:
Przygotowanie:
Cebulki obierz, posiekaj. Wrzuć do miseczki. Dodaj kumin, miód, gałkę, suszoną żurawinę, słodką i ostrą paprykę, tymianek, pieprz i sól. Pomarańcze sparz, osusz.
Z 2 pomarańczy wyciśnij sok. Wlej go do miseczki z pozostałymi składnikami marynaty. Wymieszaj. Udka umyj, włóż do marynaty. Wstaw do lodówki na 4-5 godzin.
Zamarynowanego kurczaka przełóż do żaroodpornej formy. Polej pozostałą marynatą. Główkę czosnku oczyść, pokrój w plasterki. Obłóż nimi mięso w formie.
Pozostałą pomarańczę pokrój w plasterki. Dodaj razem ze świeżą żurawiną do udek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz przez 1 godzinę.
Danie zawiera 4 porcje po 310 kcal.
Składniki:
Przygotowanie:
Zioła opłucz, osusz, drobno posiekaj. Zieleninę wymieszaj z sokiem cytrynowym, oliwą oraz winem. Dodaj 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Udka opłucz, wytrzyj do sucha, włóż do miseczki. Skrop przygotowaną marynatą ziołowo-czosnkową. Przemieszaj. Przykryj folią spożywczą, włóż do lodówki. Marynuj minimum 3 godz.
W tym czasie papryki rozetnij, oczyść, pokrój na kawałki. Szalotki obierz, potnij na cząstki. Pomidory suszone pokrój w paski. Zamarynowane udka ułóż w formie. Dodaj warzywa i pozostały nieobrany czosnek. Polej resztą marynaty. Posyp solą i pieprzem. Piecz 1 godzinę w temp. 190°C..
Danie zawiera 6 porcji po 440 kcal.
Składniki:
Przygotowanie:
Podudzia umyj, osusz, wytnij kości, uważając, by nie przeciąć skóry. Mięso z podudzi rozłóż na deseczce. Posyp solą i pieprzem. Tost namocz w zimnej wodzie. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Do miseczki włóż mięso mielone. Dodaj po 1/3 czosnku i cebuli oraz odciśnięty tost. Wbij jajko. Wyrób. Przypraw musztardą, solą i pieprzem.
Przygotowany farsz rozłóż na płatach mięsa. Zwiń, formując podudzia. Zepnij wykałaczkami. Smaż na oleju przez 10 minut. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij resztę cebuli i czosnku. Dodaj pomidory. Duś 15 minut. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Włóż podudzia. Duś 10 minut.
Danie zawiera 6 porcji po 435 kcal.
Składniki:
Przygotowanie:
Do torebki foliowej wsyp mąkę, sól i pieprz (do smaku), wymieszaj. Włóż udka kurczaka, zwiąż. Potrząsaj torebką, aż mięso będzie pokryte mąką i przyprawami. Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę. Obsmaż udka (po kilka minut z każdej strony). Przełóż je do garnka. Tłuszcz zachowaj.
Szalotki obierz, pokrój na cienkie cząstki. Marchewki obierz, potnij w plasterki. Przygotowane warzywa podsmaż na tłuszczu pozostawionym na patelni. Przełóż do garnka z mięsem,
a na patelnię wlej wino. Wymieszaj je z pozostałym tłuszczem i razem mocno podgrzej. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła oraz koncentrat pomidorowy. Sprawdź, czy wywar jest odpowiednio słony. Podlej nim mięso w garnku. Przykryj i duś 40-45 minut, w tym czasie 1 raz delikatnie przewróć mięso.