Placuszki warzywne z białej fasoli to pyszna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych
Fot. 123rf.com
Obiady
Pyszne i zdrowe placuszki warzywne. 4 wegetariańskie propozycje na obiad lub kolację
Kinga Różycka-Kościuk
18.01.2022 09:24
Placuszki warzywne są złociste i chrupiące. Doskonale sprawdzą się jako wegetariański obiad lub ciepła zimowa kolacja. Można je też podawać jako oryginalną przystawkę lub dodatek do głównego dania. Wypróbuj nasze pyszne przepisy na placuszki warzywne z białej fasoli, kalafiora, kapusty i ziemniaków z żółtym serem.
Placki ziemniaczane wszyscy doskonale znamy i lubimy. Ale podobne danie można przygotować również z innych warzyw - będzie to oryginalna, ale równie smaczna alternatywa dla tego tradycyjnego dania. Placuszki warzywne to także doskonała propozycja na obiad lub kolację dla wegetarian.
Z czym podawać placki warzywne?
Na obiad lub kolację placuszki warzywne można podawać samodzielnie, ale doskonale smakują też z dodatkiem sosu lub dipu. Ponadto na obiad placki mogą być także głównym składnikiem dania głównego - wegetariańską wersją kotleta schabowego lub mielonego i podawane z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz surówką. Możesz je także podawać jako dodatek do mięsa zamiast ziemniaków i sałatki lub grillowanych warzyw. Najlepiej smakują na ciepło.
Placuszki warzywne z kalafiora
Składniki:
1 ugotowany na półtwardo kalafior (lub 1 op. zblanszowanych mrożonych różyczek)
2 jajka
3 ząbki czosnku
kilka łyżek bułki tartej
1 szklanka gęstego jogurtu
sól, pieprz
sok z cytryny
olej
Sposób przygotowania:
Kalafior rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Wbij całe jajka. Dodaj 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz tyle bułki tartej, by dało się formować placuszki. Masę dopraw solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Nabieraj łyżką porcje masy. Formuj na patelni placuszki. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony. Osącz na ręczniku kuchennym.
Pozostały czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Połącz z gęstym jogurtem (typu greckiego). Dopraw do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny, solą oraz pieprzem. Sos czosnkowy podawaj na stół do gorących placuszków kalafiorowych.
Placki warzywne z białej fasoli
Składniki:
czerstwa kajzerka
mleko do namoczenia
1 cebula
1 jajko
2-3 łyżki posiekanej natki
3 łyżki bułki tartej
olej
sól, pieprz
tymianek
Sposób przygotowania:
Fasolę zalej wodą, odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Odlej. Kilka łyżek fasoli odłóż. Resztę zmiel w maszynce razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką oraz cebulą.
Do masy wbij jajko. Dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę i odłożoną fasolę. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Łyżką nabieraj porcje masy. Smaż na oleju złote placki (po 2-3 min z każdej strony).
Nasza rada: W ten sam sposób możesz przygotować placuszki z grochu lub ciecierzycy. Pamiętaj, by warzywa strączkowe dobrze doprawić. Do grochu pasują czosnek i majeranek, do ciecierzycy kumin, curry i wędzona papryka.
Placuszki kapuściane z natką
Składniki:
1/3 główki białej kapusty
2 ziemniaki
po 1 cebuli i marchwi
2 jajka
po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
1/2 pęczka natki
sól, pieprz
słodka mielona papryka
olej
Sposób przygotowania:
Posiekaj oczyszczoną kapustę, oprósz ją solą i odstaw na 15 minut. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, również odstaw na 15 minut. Posiekaj obraną cebulę. Marchew oczyść, zetrzyj na tej samej tarce co ziemniaki. Połącz z odciśniętą kapustą i ziemniakami. Dorzuć cebulę oraz poszatkowane listki natki.
Warzywa połącz z jajkami. Dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Masę dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Partiami smaż rumiane placuszki (po kilka minut z każdej strony).
Placki ziemniaczane z serem
Składniki:
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1 duża cebula
100 g twardego żółtego sera
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz czarny i ziołowy
curry
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, poszatkuj, zeszklij na łyżce oleju. Dodaj do ziemniaków razem ze startym serem i posiekanym czosnkiem. Masę zagęść mąką, dopraw solą, pieprzami i curry.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Nakładaj porcje masy. Formuj placki. Smaż po kilka minut z każdej strony. Osącz z nadmiaru tłuszczu.
Nasza rada: Do placków podaj sos tatarski. Przygotujesz go z majonezu, posiekanej cebuli, ogórków konserwowych, grzybów z octu oraz soku z cytryny, soli i pieprzu do smaku.