Pyszne i zdrowe duety z grilla. Mięso w towarzystwie sałatki
25.06.2024 15:28
Grillowane mięso i świeże warzywa to idealny zestaw na każdą letnią ucztę. Kaszanka, kiełbasa śląska, soczysta karkówka i wykwintny rostbef z Sokołowa to klasyczne smaki z rusztu, które nabiorą wyjątkowego charakteru, gdy podasz je z kolorowymi, pełnymi witamin sałatkami. Niżej prezentujemy wyśmienite przepisy harmonijnie łączące aromatyczne mięsa marki Grill House z pysznymi, zdrowymi dodatkami.
Grillowanie to nie jest zwykłe pieczenie. To cały proces, do którego trzeba się odpowiednio przygotować. Projektując grillową mięsno-warzywną ucztę nie można zapomnieć, że dobre mięso to podstawowy warunek sukcesu. Szykując grilla dla naszych gości lub domowników, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na jakość kupowanego przez nas mięsa. Jak ją sprawdzić? Wystarczy sięgnąć po produkty od sprawdzonych producentów. Sokołów w swojej ofercie posiada specjalną markę Grill House, w której znajdziemy wszystkie mięsne grillowe klasyki zarówno w tradycyjnym, jak i bardziej nowoczesnym wydaniu.
Zakupy w sklepach firmowych Sokołowa pozwolą nam dokładnie zapoznać się z szeroką ofertą ich produktów grillowych i wybrać te najbardziej pasujące do naszych preferencji smakowych. Jeśli jednak nie lubimy korzystać z gotowych, zamarynowanych już mięs, w sklepach firmowych Sokołowa możemy kupić także świeże mięso, które będziemy mogli zamarynować samodzielnie.
Pyszne duety z grilla. Tak jest smaczniej i zdrowiej
Mięso lubi towarzystwo warzyw i są ku temu wyraźne powody. Pierwszy z nich to kwestia smaku. Sałatki doskonale komponują się z mięsem z grilla, podkreślając jego smak i urozmaicając każdą grillową potrawę. Oprócz tego sałaty razem z mięsem tworzą pełnowartościowy posiłek, dostarczając organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Pyszne i zdrowe duety z grilla: mięso plus warzywa
2 steki z rostbefu „Uczta Qulinarna” Sokołów (ok. 300 g)
olej do grillowania
sól i świeżo mielony pieprz kolorowy
Składniki na sałatkę:
1 garść mieszanki sałat
3 żółte pomidory
1 plaster arbuza
80 g sera feta
2/3 szklanki borówek
1 garść listków mięty
oliwa z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w półplasterki. Z arbuza usuwamy pestki, a następnie miąższ kroimy w kostkę. Ser feta kroimy w kostkę.
Na półmisek wykładamy sałatę, pomidory, kostki arbuza i fety oraz borówki. Całość polewamy oliwą, oprószamy solą oraz kolorowym pieprzem i posypujemy listkami mięty.
15 minut przed grillowaniem mięso wyjmujemy z lodówki.
Chwilę przed wrzuceniem steków na ruszt nacieramy je olejem i posypujemy solą oraz pieprzem.
Mięso wykładamy na gorący ruszt i grillujemy z obu stron do uzyskania złoto-brązowego koloru oraz pożądanego stopnia wysmażenia.
Gotowe steki zdejmujemy z grilla i odstawiamy na kilka minut, aby „odpoczęły”.
Podajemy z sałatką.
Sałatka z kaszanką i kozim serem z grilla: Piękna i bestia
Składniki na sałatkę:
2 garści mieszanki sałat
3 kaszanki kaszanki z boczkiem i cebulką Grill House Sokołów
100 g sera pleśniowego koziego (w formie rolady)
2 pomidory malinowe
1,5 szklanki malin
1 czerwona cebula
1-2 łyżki gęstego sosu balsamicznego
Składniki na dressing:
4 łyżki oleju z pestek winogron
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżka białego octu winnego
sól i świeżo mielony pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Przygotowujemy dressing: czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami sosu.
Pomidory kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Osuszamy je ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w niedużą kostkę. Kozi ser kroimy w stosunkowo cienkie plasterki lub półplasterki (jeśli roladka jest znacznie grubsza niż kaszanka). Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Na półmisek wykładamy na przemian: sałatę, maliny, pomidory i cebulę.
Kaszankę kroimy na plastry około 1 cm grubości, kładziemy je na tacce grillowej i grillujemy, aż zaczną się rumienić i delikatnie zmiękną (niezbyt długo, ponieważ zaczną się rozpadać). Następnie obracamy na drugą stronę i usuwamy osłonki.
Na plasterkach kaszanki układamy kawałki koziego sera, a po upływie około 1 minuty składniki zdejmujemy z rusztu i układamy na półmisku z sałatą, którą tuż przed wyłożeniem kaszanki skrapiamy dressingiem. Na koniec całość polewamy gęstym sosem balsamicznym.
Sałatka z kiełbasą z rusztu: Królowa grilla
Składniki:
2 mini sałaty rzymskie
oliwa z oliwek, sól
3 morele
3 pomidory malinowe
1 mała czerwona cebula
1 garść czarnych oliwek
1 nieduży pęczek natki pietruszki
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz
4 kiełbasy śląskie Sokołów
Przygotowanie:
Pomidory kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Osuszamy je ręcznikiem papierowym (aby sałatka nie stała się zbyt wodnista), a następnie kroimy w niedużą kostkę.
Oliwki osuszamy i kroimy na plasterki, a cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę.
Morele pozbawiamy pestek i kroimy w kosteczkę.
Z pęczka pietruszki odrywamy listki.
W misce mieszamy pomidory, morele, oliwki, cebulę i listki pietruszki, a następnie całość polewamy sosem z oliwy wymieszanej z octem balsamicznym oraz odrobiną soli i pieprzem.
Umyte i osuszone sałaty rzymskie przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy solą, a następnie układamy na ruszcie lub patelni grillowej i pieczemy przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż się ładnie zarumienią.
Na talerzach układamy po dwie połówki grillowanej sałaty, a na nią wykładamy zawartość miski. Sałatkę podajemy z grillowaną kiełbasą śląską.
Sałatka z karkówką grillową
Składniki na sałatkę:
2 garści mieszanki sałat
2 plastry karkówki grillowej Grill House Sokołów
200 g zielonej fasolki szparagowej
15 pomidorków koktajlowych
6 rzodkiewek
6 młodych ziemniaczków
olej roślinny
sól
Składniki na sos:
3 łyżki jogurtu greckiego
1 duży ząbek czosnku
pieprz kolorowy
sól himalajska
6-8 łodyżek grubego szczypiorku
Przygotowanie:
Szczypior drobno siekamy, wraz z białymi częściami, czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z jogurtem greckim oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
Fasolkę pozbawiamy końcówek, a następnie podgotowujemy około 4 minuty w osolonej wodzie. Przecedzamy, skrapiamy olejem, układamy na tacce grillowej i posypujemy solą.
Grillujemy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając aż fasolka się zarumieni.
Ziemniaki dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy do wrzącej, osolonej wody.
Gotujemy je w zależności od wielkości i gatunku około 12-20 min pod lekko uchyloną pokrywką.
Po przecedzeniu i wystudzeniu kroimy w plastry.
Pomidorki przekrawamy na połówki.
Rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych okach, bezpośrednio przed podaniem.
Karkówkę układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez około 5 minut z każdej strony.
Na półmisek wykładamy naprzemiennie sałatę skropioną ulubionym olejem roślinnym, przygotowane warzywa i jeszcze ciepłą, pokrojoną w paseczki karkówkę.