Pyszne i efektowne strudle z soczystymi owocami. 3 doskonałe przepisy
20.07.2023 09:51
Strudle to świetna propozycja na deser do kawy z przyjaciółkami. To też oryginalne ciasto, bo wciąż dość rzadko gości na naszych stołach. Jest pyszne, kruche i wypełnione słodkim owocowym nadzieniem. Wypróbuj nasze przepisy na austriacki strudel jabłkowy, francuskie strudle z jeżynami oraz strudel gruszkowy z czekoladą.
Strudel to austro-węgierskie kruche, wielowarstwowe ciasto deserowe (podobne do półfrancuskiego), najczęściej ze słodkim nadzieniem owocowym, posypywane cukrem pudrem lub polewane śmietaną, często podawane na ciepło, ostatnio także z lodami.
Co ciekawe, najstarszy przepis na strudel (Millirahmstrudel) z 1696 r., w postaci rękopisu znajduje się w Bibliotece Miasta Wiednia (Wiener Stadtbibliothek). Ciasto ma korzenie w podobnych ciastach z Bliskiego Wschodu – np. baklawa z kuchni tureckiej. Jak przygotować idealny strudel? Sprawdź i wypróbuj nasze przepisy!
Jak zrobić najlepszy strudel jabłkowy?
Wykonanie strudla jabłkowego na francuskim cieście nie jest najprostsze, ale dzięki prostym trikom od cukierników może być łatwiejsze niż myślisz. Co powinnaś zrobić?
Na początku zagniatania dodaj do francuskiego ciasta 1 łyżeczkę octu. Dzięki temu jeszcze lepiej rozwarstwi się ono na charakterystyczne listki.
Nie udało się kupić krokantu? Na patelni stop 1/2 szkl. cukru. Do karmelu dodaj 10 dag migdałów. Rozsmaruj na pergaminie. Kiedy masa stwardnieje, pokrusz ja w malakserze
Strudel jabłkowy serwowany na ciepło świetnie smakuje z lodami.
Z mąki, oleju, jajek i 5 łyżek wody zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je miską odwróconą do góry dnem i odstaw na około 30 minut.
Ciasto strudlowe cienko rozwałkuj. Cały placek posyp okruszkami ciastek. Jabłka obierz, oczyść, z pestek. Miąższ potnij w małą kostkę.
Jabłka równomiernie rozłóż na placku z okruszkami. Pozostaw wolne brzegi. Jabłka posyp cukrem oraz rodzynkami. Całość zwiń.
Rulon ułóż na pergaminie. Posmaruj stopionym masłem. Przełóż na blachę. Piecz 35 minut w 220 st. Oprósz cukrem pudrem.
Francuskie strudle z jeżynami
Składniki:
2/3 szklanki. mąki krupczatki
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka drobnej soli
2 kostki zimnego masła
3-4 jabłka o lekko kwaskowym smaku
2 szklanki jeżyn (ew. innych owoców leśnych)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
4-5 łyżek krokantu migdałowego (przepis na domowy krokant powyżej)
Przygotowanie:
Z obu mąk, 2/3 szklanki zimnej wody, 1/3 kostki masła i soli zagnieć ciasto. Chłodź je 1 godz. Rozwałkuj, rozłóż resztę masła, złóż.
Placek z masłem rozwałkuj, złóż w kopertę, rozwałkuj. Chłodź 30 min. Wałkowanie, składanie i chłodzenie powtórz 4razy.
Jabłka obierz, potnij, połącz z jeżynami i krokantem. Ciasto rozwałkuj. Pokrój na kwadraty. Jeden z boków kwadratu natnij co 2 cm na 1/4 głębokości.
Jajko roztrzep. Na kwadratach połóż farsz. Zwiń je, tak by nacięty bok znalazł się na górze. Posmaruj jajkiem. Posyp cukrem. Piecz 25 min w 200 st.
Strudel jagodami, gruszkami i czekoladą
Składniki:
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
1/2 szklanki jagód (ew. borówek amerykańskich)
3 twarde dojrzałe gruszki
1 tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady
po 2-3 spore szczypty mielonych goździków, cynamonu oraz anyżu
cukier puder do oprószenia gotowego strudla
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwiń. Pozostaw na około 20 minut w pokojowej temperaturze, by rozmarzło. Płat ciasta kilka razy złóż i rozwałkuj na kwadratowy placek.
Gruszki umyj, obierz, wytnij środki z pestkami, miąższ potnij na kawałeczki. Jagody opłucz, osącz, przesyp na ściereczkę i pozostaw tak, by dobrze wyschły.
Czekoladę posiekaj albo grubo zetrzyj. Potem wymieszaj ją z pokrojonymi gruszkami oraz jagodami. Do owocowego nadzienia dodaj cynamon, goździki i anyż. Wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj. Na połowie placka ułóż nadzienie. Złóż na pół. Zlep brzegi. Wierzch natnij co 3-4 cm. Strudel piecz ok. 25 minut w temp. 220 st. Posyp cukrem pudrem.