Pyszne i efektowne ciasta bez dodatku cukru. 5 przepisów na smaczny deser z mniejszą liczbą kalorii
Orzechowa kostka jest pyszna i nie zawiera cukru
Fot. 123rf.com

Pyszne i efektowne ciasta bez dodatku cukru. 5 przepisów na smaczny deser z mniejszą liczbą kalorii

Fakt, że się odchudzasz i codziennie liczysz kalorie, nie oznacza, że musisz rezygnować z ciast i deserów. Jeżeli zależy ci na tym, aby ograniczyć szkodliwy cukier, postaw na ciasta, które nie zawierają go w składzie. Do tego są pyszne, efektowne i świetnie nadają się jako dodatek do kawy. Wypróbuj tych 5 prostych przepisów.

Orzeźwiająca tęczowa korona

62851735_xl
Orzeźwiająca tęczowa korona
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 240 kcal

Czas przygotowania: 60 min

Przepis na: 10 porcji

Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • po 6 łyżek ksylitolu i mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki miąższu zielonych owoców (np. winogron, kiwi, marakui)
  • 1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa
  • olej;

Pianka:

  • 1 szklanka jogurtu
  • 3 łyżeczki agaru (lub żelatyny)
  • 2 łyżki syropu malinowego;

Oraz:

  • 1 szklanka malin
  • po 1 łyżeczce agaru i miodu
  • owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 170 st. Kwiaty hibiskusa drobno pokrusz lub posiekaj. Tortownicę posmaruj olejem i oprósz hibiskusem. Mąkę kukurydzianą przesyp przez sitko razem z mąką ziemniaczaną.  
    48795831_m
    Fot. 123rf.com
  2. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania, dodaj żółtka i ksylitol. Wsyp mąki. Wymieszaj łyżką. Dołóż rozgnieciony widelcem miąższ owoców. 
    114406254_m
    Fot. 123rf.com
  3. Ciasto przemieszaj i przełóż do tortownicy. Piecz 35 minut. Ostudź, ew. skrop herbatką hibiskusową. Agar rozpuść w 1/3 szkl. ciepłej wody. Jogurt połącz z syropem i agarem. Schłodź. 
    62212409_m
    Fot. 123rf.com
  4. Piankę rozsmaruj na biszkopcie. Maliny zagotuj z odrobiną wody, przetrzyj przez sitko. Dodaj miód i agar, dobrze wymieszaj. Galaretką polej torcik. Udekoruj owocami, schłodź.
63935035_m
Fot. 123rf.com

 

Jagodzianki z kardamonem

72408865_l
Muffinki z jagodami i kardamonem
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna: 250 kcal

Czas przygotowania: 35 min

Przepis na: 10 porcji

Składniki:

  • 3/4 szklanki rozmrożonych jagód
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta mielonego kardamonu

Sposób przygotowania:

  1. Olej kokosowy stop, prze studź. Mąkę wymieszaj z ksylitolem, proszkiem do pieczenia, kardamonem i skórką pomarańczową.
  2. Jajka roztrzep, połącz z olejem. Wlej do suchych składników, krótko zmiksuj. Dodaj jagody, przemieszaj. Napełnij papilotki. Piecz 20 minut w 190 st.

Kokosowy duet

80813061_xl
Ciasto kokosowy duet
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 250 kcal

Czas przygotowania: 40 min

Przepis na: 12 porcji

Składniki:

Warstwa I:

  • 1,5 szklanki mąki kokosowej
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 4 jajka
  • 3 łyżki karobu
  • 1/2 szklanki chudego mleka
  • 1/3 szklanki konfitury wiśniowej light
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Warstwa II:

  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki ksylitolu;

Dekoracja:

  • wiśnie
  • ksylitol zmielony na puder
  • 1/2 laski wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Warstwa I: piekarnik rozgrzej do 180 st. Mąkę przesiej przez sitko, wymieszaj ją  z pozostałymi suchymi składnikami. Jajka zmiksuj, połącz  z konfiturą, mlekiem oraz olejem. Mokre składniki dobrze wymieszaj z suchymi. Ciasto przelej do foremki wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika, piecz 20 minut.
  2. Warstwa II: połącz wszystkie podane składniki, zagotuj w rondelku, cały czas mieszając łyżką.
  3. Gdy masa zgęstnieje,  zdejmij rondelek z ognia, lekko ją przestudź i zmiksuj. Ciasto wyjmij z piekarnika i wylej na nie jeszcze ciepłą masę kokosową. Ponownie wstaw do piekarnika. 
  4. Zmniejsz temperaturę do  170 st. Piecz 30 minut. Ciasto wystudź. Rozetnij wanilię, nożem zeskrob ziarenka. Wymieszaj je z ksylitolem zmielonym na puder (ok. 1 łyżki). 
  5. Wystudzone ciasto pokrój  na porcje. Każdą posyp waniliowym ksylitolem i udekoruj wisienką. Do czasu podania trzymaj w lodówce.

Krajanka orzechowa

48300476_xl
Ciasto orzechowe z kremem
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 240 kcal

Czas przygotowania: 80 min

Przepis na: 12 porcji

Składniki:

Biszkopt:

  • po 3/4 szklanki mąki pszennej i erytrolu
  • 10 dag zmielonych orzechów
  • 3 jajka
  • 5 dag bułki tartej
  • 4 łyżki ciemnego rumu
  • 1 łyżka kawy instant
  • 1 łyżka karobu (ew. kakao)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;

Masa I:

  • 20 dag zmiksowanego pieczonego miąższu dyni
  • 30 dag jogurtu bałkańskiego
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki agaru;

Masa II:

  • 20 dag serka homogenizowanego light
  • 3/4 szklanki jogurtu
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki ksylitolu zmielonego na puder
  • 2 łyżeczki agaru

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: bułkę tartą wymieszaj z kawą, mąką, orzechami, proszkiem i rumem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z erytrolem, połącz z resztą składników. Białka ubij, domieszaj do ciasta. Przełóż je do foremki. Piecz 35 minut w 180 st. Ostudź, zetnij nierówne części biszkoptu. Pokrusz je, wymieszaj z karobem i podpraż na suchej patelni. 
  2. Masa I: banan obierz, po krój, polej podgrzanym miodem. Agar rozpuść w 1/4 szkl. gorącej wody. Jogurt utrzyj z dynią i agarem. Rozsmaruj na biszkopcie. Rozłóż kawałki banana. Schłodź.
  3. Masa II: agar rozpuść  w odrobinie gorącej wody. Banany obierz, zmiksuj. Dodaj ser, jogurt, ksylitol, agar i okruszki z biszkoptu. Wyłóż na torcik. Schłodź, pokrój, ew. udekoruj. 

Migdałek pod pierzynką

56828392_l
Migdałek z kiślem wiśniowym i kremem
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 210 kcal

Czas przygotowania: 50 min

Przepis na: 10 porcji

Składniki:

Biszkopt:

  • 1 szklanka mąki migdałowej (ew. kokosowej albo pszennej tortowej)
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta kurkumy
  • szczypta drobnej soli;

Krem:

  • 20 dag mrożonych wiśni bez pestek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 dag jogurtu naturalnego
  • 10 dag serka homogenizowanego light
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 3 łyżeczki agaru lub żelatyny
  • płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: piekarnik rozgrzej do 180 st. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę, dodaj (po 1 łyżce) ksylitol. Gdy piana stanie się lśniąca, dołóż żółtka i krótko zmiksuj. Mąkę przesiej z proszkiem, solą i kurkumą. Dosyp porcjami do ciasta, mieszając je delikatnie łyżką.
  2. Ciasto przelej do tortownicy z dnem wyłożonym pergaminem. Piecz ok. 30 minut. Odstaw do ostygnięcia. Ewentualnie skrop likierem amaretto.
  3. Krem: wiśnie zagotuj z 4 łyżkami wody i łyżką miodu. Mąkę rozmieszaj z 4 łyżkami zimnej wody i dodaj do wiśni. Ugotuj i ostudź kisiel. Agar rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody. Jogurt zmiksuj z serkiem i resztą miodu. Domieszaj agar.
  4. Biszkopt ułóż na paterze. Wyłóż kisiel z wiśniami, pozostawiając wolne brzegi. Przykryj kremem i posyp uprażonymi płatkami migdałów.

 

Czytaj więcej