Pyszne i efektowne ciasta bez dodatku cukru. 5 przepisów na smaczny deser z mniejszą liczbą kalorii
Elżbieta Bożek
27.04.2021 22:27
Fakt, że się odchudzasz i codziennie liczysz kalorie, nie oznacza, że musisz rezygnować z ciast i deserów. Jeżeli zależy ci na tym, aby ograniczyć szkodliwy cukier, postaw na ciasta, które nie zawierają go w składzie. Do tego są pyszne, efektowne i świetnie nadają się jako dodatek do kawy. Wypróbuj tych 5 prostych przepisów.
Orzeźwiająca tęczowa korona
Wartość kaloryczna 1 porcji: 240 kcal
Czas przygotowania: 60 min
Przepis na: 10 porcji
Składniki:
Ciasto:
6 jajek
po 6 łyżek ksylitolu i mąki kukurydzianej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki miąższu zielonych owoców (np. winogron, kiwi, marakui)
1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa
olej;
Pianka:
1 szklanka jogurtu
3 łyżeczki agaru (lub żelatyny)
2 łyżki syropu malinowego;
Oraz:
1 szklanka malin
po 1 łyżeczce agaru i miodu
owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 170 st. Kwiaty hibiskusa drobno pokrusz lub posiekaj. Tortownicę posmaruj olejem i oprósz hibiskusem. Mąkę kukurydzianą przesyp przez sitko razem z mąką ziemniaczaną.
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania, dodaj żółtka i ksylitol. Wsyp mąki. Wymieszaj łyżką. Dołóż rozgnieciony widelcem miąższ owoców.
Ciasto przemieszaj i przełóż do tortownicy. Piecz 35 minut. Ostudź, ew. skrop herbatką hibiskusową. Agar rozpuść w 1/3 szkl. ciepłej wody. Jogurt połącz z syropem i agarem. Schłodź.
Piankę rozsmaruj na biszkopcie. Maliny zagotuj z odrobiną wody, przetrzyj przez sitko. Dodaj miód i agar, dobrze wymieszaj. Galaretką polej torcik. Udekoruj owocami, schłodź.
Jagodzianki z kardamonem
Wartość kaloryczna: 250 kcal
Czas przygotowania: 35 min
Przepis na: 10 porcji
Składniki:
3/4 szklanki rozmrożonych jagód
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki ksylitolu
2 jajka
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta mielonego kardamonu
Sposób przygotowania:
Olej kokosowy stop, prze studź. Mąkę wymieszaj z ksylitolem, proszkiem do pieczenia, kardamonem i skórką pomarańczową.
Jajka roztrzep, połącz z olejem. Wlej do suchych składników, krótko zmiksuj. Dodaj jagody, przemieszaj. Napełnij papilotki. Piecz 20 minut w 190 st.
Kokosowy duet
Wartość kaloryczna 1 porcji: 250 kcal
Czas przygotowania: 40 min
Przepis na: 12 porcji
Składniki:
Warstwa I:
1,5 szklanki mąki kokosowej
3/4 szklanki ksylitolu
4 jajka
3 łyżki karobu
1/2 szklanki chudego mleka
1/3 szklanki konfitury wiśniowej light
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Warstwa II:
4 łyżki kaszy manny
1 szklanka wiórków kokosowych
1 i 1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki ksylitolu;
Dekoracja:
wiśnie
ksylitol zmielony na puder
1/2 laski wanilii
Sposób przygotowania:
Warstwa I: piekarnik rozgrzej do 180 st. Mąkę przesiej przez sitko, wymieszaj ją z pozostałymi suchymi składnikami. Jajka zmiksuj, połącz z konfiturą, mlekiem oraz olejem. Mokre składniki dobrze wymieszaj z suchymi. Ciasto przelej do foremki wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika, piecz 20 minut.
Warstwa II: połącz wszystkie podane składniki, zagotuj w rondelku, cały czas mieszając łyżką.
Gdy masa zgęstnieje, zdejmij rondelek z ognia, lekko ją przestudź i zmiksuj. Ciasto wyjmij z piekarnika i wylej na nie jeszcze ciepłą masę kokosową. Ponownie wstaw do piekarnika.
Zmniejsz temperaturę do 170 st. Piecz 30 minut. Ciasto wystudź. Rozetnij wanilię, nożem zeskrob ziarenka. Wymieszaj je z ksylitolem zmielonym na puder (ok. 1 łyżki).
Wystudzone ciasto pokrój na porcje. Każdą posyp waniliowym ksylitolem i udekoruj wisienką. Do czasu podania trzymaj w lodówce.
Krajanka orzechowa
Wartość kaloryczna 1 porcji: 240 kcal
Czas przygotowania: 80 min
Przepis na: 12 porcji
Składniki:
Biszkopt:
po 3/4 szklanki mąki pszennej i erytrolu
10 dag zmielonych orzechów
3 jajka
5 dag bułki tartej
4 łyżki ciemnego rumu
1 łyżka kawy instant
1 łyżka karobu (ew. kakao)
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Masa I:
20 dag zmiksowanego pieczonego miąższu dyni
30 dag jogurtu bałkańskiego
1 dojrzały banan
2 łyżki miodu
2 łyżeczki agaru;
Masa II:
20 dag serka homogenizowanego light
3/4 szklanki jogurtu
2 dojrzałe banany
1/3 szklanki ksylitolu zmielonego na puder
2 łyżeczki agaru
Sposób przygotowania:
Biszkopt: bułkę tartą wymieszaj z kawą, mąką, orzechami, proszkiem i rumem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z erytrolem, połącz z resztą składników. Białka ubij, domieszaj do ciasta. Przełóż je do foremki. Piecz 35 minut w 180 st. Ostudź, zetnij nierówne części biszkoptu. Pokrusz je, wymieszaj z karobem i podpraż na suchej patelni.
Masa I: banan obierz, po krój, polej podgrzanym miodem. Agar rozpuść w 1/4 szkl. gorącej wody. Jogurt utrzyj z dynią i agarem. Rozsmaruj na biszkopcie. Rozłóż kawałki banana. Schłodź.
Masa II: agar rozpuść w odrobinie gorącej wody. Banany obierz, zmiksuj. Dodaj ser, jogurt, ksylitol, agar i okruszki z biszkoptu. Wyłóż na torcik. Schłodź, pokrój, ew. udekoruj.
Migdałek pod pierzynką
Wartość kaloryczna 1 porcji: 210 kcal
Czas przygotowania: 50 min
Przepis na: 10 porcji
Składniki:
Biszkopt:
1 szklanka mąki migdałowej (ew. kokosowej albo pszennej tortowej)
1/4 szklanki ksylitolu
3 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta kurkumy
szczypta drobnej soli;
Krem:
20 dag mrożonych wiśni bez pestek
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 dag jogurtu naturalnego
10 dag serka homogenizowanego light
3 łyżki miodu lub syropu klonowego
3 łyżeczki agaru lub żelatyny
płatki migdałów do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ciasto: piekarnik rozgrzej do 180 st. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę, dodaj (po 1 łyżce) ksylitol. Gdy piana stanie się lśniąca, dołóż żółtka i krótko zmiksuj. Mąkę przesiej z proszkiem, solą i kurkumą. Dosyp porcjami do ciasta, mieszając je delikatnie łyżką.
Ciasto przelej do tortownicy z dnem wyłożonym pergaminem. Piecz ok. 30 minut. Odstaw do ostygnięcia. Ewentualnie skrop likierem amaretto.
Krem: wiśnie zagotuj z 4 łyżkami wody i łyżką miodu. Mąkę rozmieszaj z 4 łyżkami zimnej wody i dodaj do wiśni. Ugotuj i ostudź kisiel. Agar rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody. Jogurt zmiksuj z serkiem i resztą miodu. Domieszaj agar.
Biszkopt ułóż na paterze. Wyłóż kisiel z wiśniami, pozostawiając wolne brzegi. Przykryj kremem i posyp uprażonymi płatkami migdałów.