Biszkopty typu kocie języczki sprawdzą się w sernikach na zimno i ciastach z kremami czy bitą śmietaną. Wystarczy je ułożyć w tortownicy, wypełnić dowolną masę i schłodzić.
Fot. 123RF/Picsel
Ciasta i desery
Pyszne ciasta z kruchymi biszkoptami. Przygotujesz je bez pieczenia!
Marta Barczyńska
20.01.2023 12:31
Te efektowne ciasta zrobisz szybko i bez pieczenia! Wystarczą gotowe biszkopty typu kocie języczki, ulubiony krem, galaretka, owoce czy kakao. Biszkopciki "kocie języczki" możesz też łatwo upiec sama, wykorzystując białka, które zostały ze smażenia pączków czy faworków. I jeść je z budyniem czy sosem czekoladowym.
Kocie języczki to rodzaj kruchych biszkoptów. Są doskonałym dodatkiem do deserów. Przypuszcza się, że wymyślono je we Francji w XVII w. Są tak pyszne, że szybko stały się popularne na całym świecie!
Najbardziej znanymi ciastami z tymi biszkopcikami są tiramisu i charlotte russe (czytaj szarlot ruso). Tiramisu powstało we Włoszech w XX w. Tort charlotte jest starszy – powstał we Francji w XIX w. Jego wariacją jest tort charlotte royal (czytaj charlot rojal). Robimy go z plasterków upieczonej rolady, ale je także możemy zastąpić biszkoptami.
Ciastka typu kocie języczki możemy upiec same lub kupić gotowe. Mają maślany smak, są chrupiące, a jednocześnie miękkie. Zagranicą znane są pod nazwami, których tłumaczenie na polski oznacza kocie języczk,i np. we Francji - langues de chat. w Anglii - cats' tongues, we Włoszech - lingue di gatto, w Hiszpanii - lenguas de gato czy w Niemczech - katzenzungen. Biszkopciki zwykle mają 7 cm długości, są podłużne i zaokrąglone z obu stron oraz mają chropowatą powierzchnię - stąd skojarzenie z kocim językiem. Popularność biszkopcików typu kocie języczki sprawiła, że pod tą samą nazwą zaczęto produkować czekoladki wykonywane albo z samej mlecznej lub gorzkiej czekolady albo z czekolady i wypełnione galaretką.
Jak zrobić biszkopciki kocie języczki
Biszkopciki można wykorzystać do zrobienia deserów lub jeść je np. oblane polewą czekoladową.
Składniki:
15 dag masła
15 dag cukru pudru
15 dag mąki pszennej
4 białka
szczypta soli
5 kropli aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Ogrzane do temperatury pokojowej, miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Dodajemy białka i mieszamy.
Stopniowo dodajemy mąkę, sól i aromat. Ucieramy tak długo aż masa będzie gładka. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem wyciskamy podłużne ciastka. Zostawiamy między nimi po kilka cm odstępu, by się nie skleiły. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 st. C.
Ciasto z biszkoptami: charlotte royal
Dzięki nasączeniu biszkoptów naparem, łatwo nimi wyłożyć misę i się nie kruszą. Po schłodzeniu nie są kruche, ale rozpływają się w ustach jak klasyczny biszkopt.
Składniki:
opakowanie biszkoptów typu kocie języczki
600 ml słodkiej śmietanki 36 procent
4 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
50 dag malin (świeżych lub osączonych rozmrożonych)
pół szklanki lekkiego naparu z czarnej herbaty
Przygotowanie:
Śmietankę ubijamy z cukrem. Dodajemy rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę. Mieszamy z połową malin.
Ciasto wyjmujemy, odwracając misę do góry nogami. Dekorujemy malinami.
Ciasto z biszkoptami: tiramisu z tofu i kakao
Klasyczne tiramisu ma warstwę z serka mascarpone. Ale, by miało np. więcej białka lub oryginalny smak, możemy zastąpić ją kremem z tofu i mleka kokosowego.
Składniki:
6 biszkoptów typu kocie języczki
2 łyżki rumu
2/3 szklanki mocnej kawy
5 łyżek miodu
25 dag tofu
3 łyżki mleka kokosowego
2 jajka
5 łyżek kakao
5 kostek czekolady
Przygotowanie:
Ubijamy białka na parze. Miksujemy tofu z mlekiem. Na parze ucieramy żółtka z miodem. Wszystko łączymy razem, delikatnie mieszając.
Kawę i rum (lub 10 kropli aromatu rumowego w wersji bezalkoholowej) mieszamy. Nasączamy biszkopty.
Formę wykładamy folią aluminiową. W formie układamy warstwy biszkoptów i kremu. Wierzch posypujemy przesianym przez sitko kakao oraz startymi wiórkami czekolady. Wstawiamy do lodówki do stężenia na 4-5 godzin.
Ciasto z biszkoptami: charlotte russe
W klasycznej wersji charlotte russe brzegi tortownicy wykładami biszkoptami, a pomiędzy nie wlewamy krem typu budyniowego np. bawarski, chantilly, chiboust, pâtissière, mousseline, diplomate czy frangipane.
Składniki:
opakowanie podłużnych biszkoptów typu kocie języczki
2 mandarynki
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
200 ml śmietany kremówki
50 dag twarogu półtłustego
10 dag cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Twaróg mielimy z cukrami. W 4 łyżkach gorącej wody rozpuszczamy żelatynę.
Kremówkę ubijamy na sztywno. Mieszamy z twarogiem i rozpuszczoną żelatyną.
Tortownicę wykładamy folią. Dno smarujemy masą do wysokości ok. 2 cm. Układamy wzdłuż brzegu tortownicy przekrojone na pół biszkopty, wbijając je pionowo w masę. Wykładamy 2/3 z reszty masy pomiędzy biszkopty.
Przygotowujemy galaretkę zgodnie z informacją na opakowaniu. Gdy lekko stężeje, wylewamy 1/3 na wierzch, na to resztę masy serowej i resztę galaretki. Układamy cząstki mandarynek. Wstawiamy do lodówki do stężenia na 2-3 godziny. Ciasto możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną i posypką do tortów w kształcie perełek.
Nasza rada. By cząstki mandarynek ładnie błyszczały zanurzamy je w galaretce i układamy na cieście. Dzięki temu owoce także nie obeschną.
Ciasto z biszkoptami: sernik na zimno
Składniki:
80 dag serka homogenizowanego waniliowego (4 opakowania)
2 galaretki cytrynowe lub przezroczyste
ok. 30 sztuk biszkoptów typu kocie języczki
2/3 szklanki kompotu truskawkowego
1 galaretka truskawkowa
50 dag truskawek (świeże lub odcedzone rozmrożone)
3-4 łyżki masła
Przygotowanie:
Dno i boki tortownicy smarujemy masłem i wykładamy folią aluminiową. Folię także smarujemy masłem.
Biszkopty kroimy wzdłuż na pół. Skrapiamy kompotem. Wykładamy dno formy i jej boki biszkoptami. Na dnie układamy biszkopty brzuszkami do góry (ściętą, płaską częścią na dół), a boki - ściętą, płaską częścią biszkoptów do wewnątrz formy.
Galaretki cytrynowe lub przezroczyste rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Jeśli masz galaretki niesłodzone, dodaj 2-3 łyżki drobnego cukru. Odstawiamy do ostudzenia. Mieszamy trzepaczką z serkami. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Zgęstniałą masę wylewamy na i pomiędzy biszkopty. Wstawiamy do lodówki do stężenia (na ok. 2 godziny).
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Miksujemy z 4-5 truskawkami. Studzimy, zostawiamy do stężenia. Gdy będzie lekko ścięta, wylewamy ją na stężały sernik. Dekorujemy resztą pokrojonych truskawek. Wstawiamy do lodówki do stężenia (na około 5-6 godzin).