Zapiekanka ziemniaczana z sosem mascarpone to oryginalna wersja popularnego jednogarnkowego dania. W tym daniu klasyczny ser żółty zostaje zastąpiony przez słodki, kremowy ser mascarpone, który - wbrew pozorom - pasuje nie tylko do ciast i deserów. Nasza zapiekanka nie tylko zaoszczędzi Ci pracy i czasu, gdyż jej przygotowanie jest łatwe i szybkie, ale też zachwyci Cię smakiem. Zobacz, jak ją zrobić!
Danie jednogarnkowe to doskonały pomysł na oryginalny obiad. Nie tylko świetnie smakuje, ale też oszczędza nam sporo czasu i pracy. Wszystkie składniki wkładamy do jednego naczynia, pieczemy i gotowe!
Zapiekanka niejedno ma imię. Ale jedną z najpopularniejszych i najchętniej przygotowywanych - szczególnie w Polsce - jest wersja ziemniaczana. Podstawą tego dania są ziemniaki, które układamy na dnie naczynia żaroodpornego posmarowanego przedtem masłem lub margaryną. Jeśli chcemy, aby zapiekanka była gotowa szybciej, wykorzystajmy gotowane warzywa zamiast surowych. Następnie kolej na dodatki - tutaj mamy dużą dowolność. Możemy dodać składniki, które lubimy lub które akurat mamy pod ręką. Do zapiekanki pasuje właściwie dowolne mięso, wędlina, warzywa - surowe, gotowane, pieczone, konserwowe lub kiszone. Dodatki możemy układać warstwowo lub pokroić w kostkę, wymieszać i wyłożyć na ziemniaki jako farsz.
Charakterystycznym zwieńczeniem zapiekanki ziemniaczanej jest złocista, chrupiąca serowa "skórka". Grubą warstwę z żółtego sera warto dodać pod koniec pieczenia i zostawić w piekarniku na nieco dłużej niż do roztopienia sera, ale do czasu, kiedy zrumieni się i przypiecze.
Nasza ziemniaczana zapiekanka to tradycja w nowoczesnym wydaniu. Do klasycznych ziemniaków, szynki i cebuli dołącza bowiem nietuzinkowy sos z sera mascarpone. To dość nietypowe połączenie, gdyż pyszny śmietankowy serek kojarzymy raczej jako składnik do ciast ze względu na jego kremową konsystencję i słodki smak. Gwarantujemy, że ten niebanalny duet zachwyci Cię smakiem. Świetnie się sprawdzi także na rodzinny obiad lub przyjęcie dla znajomych.
Składniki:
Sposób przygotowania: