Puszysty omlet biszkoptowy na słodko – idealna propozycja na pyszne i szybkie śniadanie
Puszysty omlet biszkoptowy na słodko
Fot. 123 RF

Puszysty omlet biszkoptowy na słodko – idealna propozycja na pyszne i szybkie śniadanie

Szukasz przepisu na lekkie i pożywne śniadanie, które sprawi, że Twój poranek stanie się wyjątkowy? Omlet biszkoptowy na słodko to idealne rozwiązanie! Zrobisz go w kilka minut, a jego wyjątkowy smak, w połączeniu z miękką i puszystą konsystencją, sprawi, że z pewnością będziesz do niego wracać. Sprawdź, jak łatwo zrobić omlet biszkoptowy na słodko. 

Spis treści

Omlet biszkoptowy na słodko to przepyszna alternatywa dla tradycyjnego omletu. Wystarczy kilka składników, odrobina czasu i gotowe! Może być bazą dla różnych wariacji. Świetnie smakuje m.in. ze świeżymi owocami (np. truskawkami, bananami, borówkami), czekoladą, cukrem pudrem, domową konfiturą, jogurtem, syropem klonowym i miodem. Możesz eksperymentować do woli! Co ważne, przepis jest niezwykle prosty, więc nawet osoby nie mające doświadczenia w kuchni sobie poradzą. 

Puszysty omlet biszkoptowy na słodko jest też doskonałym wyborem dla tych, którzy są na diecie i chcą zjeść coś słodkiego, ale niskokalorycznego. Cała porcja ma ok. 220 kcal! 

Omlet na słodko – idealny pomysł na pyszne i pożywne danie. Jak go przygotować?

Puszysty omlet biszkoptowy na słodko – przepis 

Wskazówka: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 

Czas przygotowania: 15 minut

Poziom: łatwy 

Składniki: 

  • 2 jajka rozm. M, 
  • 1 łyżeczka cukru (lub erytrytolu, jeśli chcesz wersję fit),
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mleka (możesz też użyć mleka roślinnego, np. migdałowego),
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego (opcjonalnie, dla dodatkowego aromatu),
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia,
  • truskawki do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. 
  2. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je mikserem na sztywną, błyszczącą pianę.
  3. Do żółtek dodaj łyżeczkę cukru, cukier wanilinowy (opcjonalnie), mleko i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko do połączenia składników.
  4. Do masy żółtkowej dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Możesz użyć zwykłej mąki pszennej, ale jeśli preferujesz wersję bezglutenową, mąka migdałowa lub ryżowa także się sprawdzą.
  5. Delikatnie dodaj ubite białka do masy żółtkowej. Najlepiej zrobić to za pomocą szpatułki lub łyżki, Rób to powoli, starając się zachować jak najwięcej powietrza w masie.
  6. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego (lub innego tłuszczu, który preferujesz).
  7. Wylej masę na patelnię, rozprowadzając ją równomiernie.
  8. Omlet biszkoptowy na słodko smaż na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż spód będzie złocisty. Następnie delikatnie przewróć go na drugą stronę i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  9. Gotowy omlet biszkoptowy podawaj na ciepło i udekoruj świeżymi truskawkami.  Opcjonalnie możesz dodać kawałki czekolady, które rozpuszczą się na gorącym omlecie, i stworzą pyszny, słodki sos.

Kalorie: około 220 kcal

Węglowodany: 20 g

Białko: 9 g

Tłuszcze: 12 g

omlet biszkoptowy na słodko przepis 60254180_m
Puszysty omlet biszkoptowy na słodko
Źródło: 123 RF

 

Czytaj więcej