Pomidorowe chili con carne. Przepis na aromantyczne danie jednogarnkowe
Pomidorowe chili con carne to popularne meksykańskie danie
Fot. 123RF

Pomidorowe chili con carne. Przepis na aromantyczne danie jednogarnkowe

Chili con carne to danie kuchni meksykańskiej. Kraj ten słynie z potraw, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a zarazem pożywne i sycące. Świetnie więc sprawdzi się na obiad i z powodzeniem zastąpi zupę i drugie danie. Wypróbuj koniecznie nasz przepis!

Pyszne, pomidorowe chili con carne jest bardzo pożywne i nie musisz się przejmować, jeśli nie zjesz wszystkiego naraz. Odgrzane na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej!

Chili con carne – sycące danie z kuchni meksykańskiej

Chili con carne to meksykańskie danie jednogarnkowe. Przygotowuje się je z mięsa wołowego, czerwonej papryki, fasoli i pomidorów z dodatkiem przypraw (koniecznie kuminu!). Chili con carne podaje się z ryżem lub plackami tortilli. 

Pomidorowe chili con carne

120517419_m
Pomidorowe chili con carne.
123RF

Liczba porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa 
  • olej
  • po 1 cebuli, papryce i chili,
  • kumin
  • 300 g pomidorów
  • po 1 puszce fasoli i kukurydzy 
  • pieprz, sól
  • mielona wędzona papryka

Przygotowanie:

  1. Mięso rozdrobnij, wrzuć do rondla z rozgrzaną łyżką oleju. Dodaj posiekaną cebulę, smaż kilka minut. Wsyp po łyżeczce mielonej papryki i kuminu, wlej szklankę wody. Duś ok. 10 minut pod przykryciem.
  2. Posiekaj paprykę i chili. Pomidory sparz, obierz, pokrój na kawałki. Dodaj do mięsa razem z papryką, chili, osączoną kukurydzą i fasolą (najlepiej czerwoną). Duś 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ryżem lub tortillą.

 

Czytaj więcej