Klasyczne placki zrobione z tartych ziemniaków i cebuli połączone jajkiem i mąką. Z esencjonalnym sosem pomidorowym z bakłażanem, papryką i marchewką. Jak je przygotować, by były chrupiące i pyszne?
Placki ziemniaczane są pyszne i chrupiące, jeśli uda się je tak przygotować, żeby nie wchłonęły w siebie zbyt wiele oleju. Jak to zrobić? Dobrym sposobem jest dodanie do startych ziemniaków pół łyżeczki mocnego alkoholu, np. czystej wódki. Nie musimy się obawiać, że nasze placki będą miały posmak alkoholu i procenty. Pod wpływem temperatury alkohol wyparuje. Trzeba też pilnować, by placki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.
Oto przepis na placki ziemniaczane, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a nasycą całą rodzinę. Takie chrupiące placki posmakują każdemu!
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki
Przygotowanie