Placki ziemniaczane z sosem z bakłażana. Złociste i chrupiące!
Placki ziemniaczane z sosem z bakłażana.
Fot. 123RF

Placki ziemniaczane z sosem z bakłażana. Złociste i chrupiące!

Klasyczne placki zrobione z tartych ziemniaków i cebuli połączone jajkiem i mąką. Z esencjonalnym sosem pomidorowym z bakłażanem, papryką i marchewką. Jak je przygotować, by były chrupiące i pyszne?

Placki ziemniaczane są pyszne i chrupiące, jeśli uda się je tak przygotować, żeby nie wchłonęły w siebie zbyt wiele oleju. Jak to zrobić? Dobrym sposobem jest dodanie do startych ziemniaków pół łyżeczki mocnego alkoholu, np. czystej wódki. Nie musimy się obawiać, że nasze placki będą miały posmak alkoholu i procenty. Pod wpływem temperatury alkohol wyparuje. Trzeba też pilnować, by placki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.

Oto przepis na placki ziemniaczane, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a nasycą całą rodzinę. Takie chrupiące placki posmakują każdemu!

Placki ziemniaczane z sosem z bakłażana

169173108_m
Placki ziemniaczane z sosem z bakłażana.
123RF

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 1 duży bakłażan
  • 2 czerwone papryki
  • olej
  • 1 marchewka
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odstaw na 15 min. Co pewien czas zlewaj wydzielający się sok.
  2. Pokrój w kostkę umyty bakłażan, 1 obraną cebulę, oczyszczone papryki oraz marchewkę. Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Przesmaż cebulę z marchewką. Dodaj zmiażdżony czosnek, kawałki bakłażana, paprykę i pomidory z zalewą. Duś 30 min. Gęsty sos dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  3. Ziemniaki wymieszaj z jajkami, mąką i drugą startą cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Nabieraj porcje masy i smaż na oleju złote placki. Podawaj z sosem.

 

Czytaj więcej