Puszyste ciasto drożdżowe z owocami i lukrową polewą.
Fot. 123RF
Ciasta i desery
Placek drożdżowy z owocami i lukrową polewą. Przepis na puszyste ciasto z kruszonką
15.10.2021 11:47
Puszyste, delikatne i słodkie ciasto drożdżowe z jesiennymi owocami – jabłkami, gruszkami i śliwkami w lukrowej polewie, z kruszonką. Zobacz, jak je zrobić!
Przepis na dobre, tradycyjne puszyste ciasto drożdżowe. Przepyszne z owocami, kruszonką i lukrem. Spróbuj koniecznie!
Jak zrobić idealnie puszyste i słodkie ciasto drożdżowe?
Bardzo staranne wyrabianie ciasta drożdżowego jest niezbędne. Im dłuższe, tym lepsze będzie ciasto. Wyrabiając, wtłaczasz w ciasto pęcherzyki powietrza, przez co drożdżówka pięknie rośnie, staje się delikatna i puszysta. Ciasto drożdżowe ponownie wyrób, gdy tylko podwoi swoją objętość. Jeśli będzie dłużej wyrastało, może mieć lekko kwaśny smak.
Puszyste ciasto drożdżowe z owocami i lukrową polewą
Przygotowanie: ok. 40 minut+ wyrastanie Pieczenie: 45 minut Kaloryczność: 1 porcja ok. 295 kcal
Składniki na 16 porcji
3 szklanki mąki
5 łyżek cukru
5 dag masła
5 dag drożdży
300 ml mleka
1 cukier waniliowy
po 30 dag jabłek, gruszek, śliwek
masło do formy
lukier
Kruszonka
po 5 dag masła i cukru
2/3 szklanki mąki
Przygotowanie
Mleko podgrzej. Drożdże rozpuść w 1/3 szkl. mleka. Dodaj 1 łyżkę cukru i tyle mąki, by powstał zaczyn. Odstaw go na ok. 20 minut.
Pozostałą mąkę, cukier i cukier waniliowy wsyp do miseczki. Dodaj zaczyn, masło i resztę mleka. Zagnieć ciasto. Odstaw je na 1 godz.
Owoce, umyj, oczyść, pokrój. Formę posmaruj masłem. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć i przełóż do foremki.
Składniki na kruszonkę zagnieć. Owoce lekko wciśnij w ciasto. Posyp kruszonką. Piecz 45 minut w 175 st. Wystudź. Oblej lukrem