Placek drożdżowy z owocami i lukrową polewą. Przepis na puszyste ciasto z kruszonką
Puszyste ciasto drożdżowe z owocami i lukrową polewą.
Fot. 123RF

Placek drożdżowy z owocami i lukrową polewą. Przepis na puszyste ciasto z kruszonką

Puszyste, delikatne i słodkie ciasto drożdżowe z jesiennymi owocami – jabłkami, gruszkami i śliwkami w lukrowej polewie, z kruszonką. Zobacz, jak je zrobić!

Przepis na dobre, tradycyjne puszyste ciasto drożdżowe. Przepyszne z owocami, kruszonką i lukrem. Spróbuj koniecznie!

Jak zrobić idealnie puszyste i słodkie ciasto drożdżowe?

Bardzo staranne wyrabianie ciasta drożdżowego jest niezbędne. Im dłuższe, tym lepsze będzie ciasto. Wyrabiając, wtłaczasz w ciasto pęcherzyki powietrza, przez co drożdżówka pięknie rośnie, staje się delikatna i puszysta. Ciasto drożdżowe ponownie wyrób, gdy tylko podwoi swoją objętość. Jeśli będzie dłużej wyrastało, może mieć lekko kwaśny smak.

Puszyste ciasto drożdżowe z owocami i lukrową polewą

83297572_m
Puszyste ciasto drożdżowe z owocami i lukrową polewą.
123RF

Przygotowanie: ok. 40 minut+ wyrastanie
Pieczenie: 45 minut
Kaloryczność: 1 porcja ok. 295 kcal

Składniki na 16 porcji

  • 3 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 5 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 300 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • po 30 dag jabłek, gruszek, śliwek
  • masło do formy
  • lukier

Kruszonka

  • po 5 dag masła i cukru
  • 2/3 szklanki mąki

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzej. Drożdże rozpuść w 1/3 szkl. mleka. Dodaj 1 łyżkę cukru i tyle mąki, by powstał zaczyn. Odstaw go na ok. 20 minut.
  2. Pozostałą mąkę, cukier i cukier waniliowy wsyp do miseczki. Dodaj zaczyn, masło i resztę mleka. Zagnieć ciasto. Odstaw je na 1 godz.
  3. Owoce, umyj, oczyść, pokrój. Formę posmaruj masłem. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć i przełóż do foremki.
  4. Składniki na kruszonkę zagnieć. Owoce lekko wciśnij w ciasto. Posyp kruszonką. Piecz 45 minut w 175 st. Wystudź. Oblej lukrem

 

Czytaj więcej