Pikantna zupa z soczewicy z imbirem – dobry pomysł na sycący obiad
Pikantna zupa z soczewicy.
Fot. 123RF

Pikantna zupa z soczewicy z imbirem – dobry pomysł na sycący obiad

Zupa z soczewicy z warzywami: marchewką, pietruszką, selerem i porem oraz cebulą. Doprawiona na ostro imbirem, wędzoną papryką i chili. Wypróbuj nasz przepis!

Najlepsza zupa z czerwonej soczewicy. Sycąca, rozgrzewająca, pikantna. Idealna dla lubiących dania na ostro. Zobacz, jak ją zrobić!

Zupa z soczewicy – dlaczego warto ją jeść?

Kolorowe ziarenka soczewicy w niemal połowie składają się ze skrobi. Są to jednak dobre, złożone węglowodany. Warto wiedzieć, że mają niski indeks glikemiczny oraz niewiele kalorii, są więc dobre dla osób na diecie oraz dla tych chorujących na cukrzycę. Zawierają także dobrze przyswajalne białko. Soczewica to moc witamin i minerałów. Dostarcza witamin z grupy B, magnezu, kwasu foliowego, cynku i żelaza. Dzięki swoim właściwościom poprawia trawienie, reguluje gospodarkę insulinową i pomaga zapobiegać chorobom serca

Jak gotować soczewicę czerwoną?

Czerwona soczewica jest bardzo smaczna i delikatna. To idealny składnik zup i dań jednogarnkowych. Nie wymaga ona wcześniejszego namaczania. Wypłucz ją na sicie i dodaj do gotującej się zupy. Czas gotowania podany jest w przepisie. Od momentu zagotowania trzymaj zupę na małym ogniu pod przykryciem.–

Pikantna zupa z soczewicy

96891919_m
Pikantna zupa z soczewicy.
123RF

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka
  • po kawałku selera i pora 
  • 1 cebula
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 2 ziemniaki
  • sól, pieprz
  • wędzona papryka
  • chili
  • listki natki
  • olej

Przygotowanie

  1. Marchewki, pietruszkę oraz imbir obierz, drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Poszatkuj obraną cebulę. Zeszklij na łyżce oleju. Dodaj przygotowane warzywa. Smaż, mieszając, kilka minut. Wlej 6 szklanek wody.
  2. Dodaj oczyszczony kawałek selera i pora (w całości), drobno pokrojone obrane ziemniaki oraz przepłukaną na sicie soczewicę. Gotuj 30 minut.
  3. Zupę dopraw obficie mieloną wędzoną papryką, chili w proszku, solą oraz pieprzem. Posyp poszatkowanymi listkami natki. Do zupy możesz podać dowolne pieczywo.

 

Czytaj więcej