Zupa z soczewicy z warzywami: marchewką, pietruszką, selerem i porem oraz cebulą. Doprawiona na ostro imbirem, wędzoną papryką i chili. Wypróbuj nasz przepis!
Najlepsza zupa z czerwonej soczewicy. Sycąca, rozgrzewająca, pikantna. Idealna dla lubiących dania na ostro. Zobacz, jak ją zrobić!
Kolorowe ziarenka soczewicy w niemal połowie składają się ze skrobi. Są to jednak dobre, złożone węglowodany. Warto wiedzieć, że mają niski indeks glikemiczny oraz niewiele kalorii, są więc dobre dla osób na diecie oraz dla tych chorujących na cukrzycę. Zawierają także dobrze przyswajalne białko. Soczewica to moc witamin i minerałów. Dostarcza witamin z grupy B, magnezu, kwasu foliowego, cynku i żelaza. Dzięki swoim właściwościom poprawia trawienie, reguluje gospodarkę insulinową i pomaga zapobiegać chorobom serca
Czerwona soczewica jest bardzo smaczna i delikatna. To idealny składnik zup i dań jednogarnkowych. Nie wymaga ona wcześniejszego namaczania. Wypłucz ją na sicie i dodaj do gotującej się zupy. Czas gotowania podany jest w przepisie. Od momentu zagotowania trzymaj zupę na małym ogniu pod przykryciem.–
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki
Przygotowanie