Pigwa to samo zdrowie! Zobacz, na co pomaga i jak zrobić z niej nalewkę, sok, dżem, napar
Z owoców pigwy zrobimy przetwory o zdrowotnych właściwościach: nalewkę, sok, napar, dżem.
Fot. 123RF

Pigwa to samo zdrowie! Zobacz, na co pomaga i jak zrobić z niej nalewkę, sok, dżem, napar

Pigwa to wyjątkowo wartościowy owoc, z którego warto zrobić przetwory o zdrowotnych właściwościach. Owoce pigwy zawierają aż siedem razy więcej witaminy C niż cytryna, dlatego pomagają leczyć infekcje. Mają też składniki wzmacniające układ pokarmowy i wątrobę. Co zrobić z pigwy i na co pomogą zrobione z niej przetwory? Napar stosuje się w nieżycie żołądka, sok na poprawę trawienia i wzmocnienie odporności, kompot na lepszy apetyt, a nalewkę – na zgagę i przeziębienie. Zobacz, jak je zrobić! 

Owoce pigwy, choć podobne do gruszek, są zbyt cierpkie, by jeść je prosto z drzewa. Doskonale za to nadają się na przetwory, takie jak m.in. nalewka, sok, dżem – w tej formie są nie tylko bardzo smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe.  Sprawdź, co zrobić z pigwy, a także na co pomagają jej owoce.

Na co pomaga pigwa? 

 

Pigwa – nazywana jest „polską cytryną” z powodu aromatycznych i kwaśnych owoców. Pochodzi z Azji, ale jest uprawiana w całej Europie, również jako roślina ozdobna. Owoce pigwy zawierają mnóstwo witaminy C, a także witamin z grupy B. Pigwa  jest też  bogata w wiele związków mineralnych, np.: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej odporności organizmu i leczenia przeziębień. Nasiona pigwy dzięki zawartości nitrylozydu amygdaliny leczą stany zapalne żołądka i jelit, regulują trawienie i wzmacniają wątrobę.

Pigwa pomaga na:

  • przeziębienie i infekcje wirusowe
  • kłopoty z trawieniem

Pigwa czy pigwowiec?

 

Pigwa często mylona jest z pigwowcem, tymczasem są to dwie różne rośliny. Owoce pigwy są większe, gładsze i słodsze. Ponieważ zawierają dużo pektyn, mają dobre właściwości żelujące. Ponadto są wyjątkowo bogate w witaminę C. Mają niemal identyczny smak i zapach co owoce pigwowca – choć pigwy są nieco mniej aromatyczne, a także (ze względu na wielkość) łatwiejsze w obróbce. Pyszne na nalewki, soki, dżem. Pigwa i pigwowiec mają podobne właściwości, wydają bardzo smaczne, podobne owoce, doskonałe na nalewki i przetwory. 

Pigwa – kiedy zbierać ją na przetwory?

 

Zbiory pigwy zwykle przypadają na październik. Oznaką, że pigwy nadają się do zbioru, jest zmiana ich zabarwienia: owoce z jasnożółtych stają się złociste. Ponadto zaczynają intensywnie pachnieć, co jest jednym z najmilszych dla nosa symboli jesieni. W większości przypadków pigwy smakują najlepiej, gdy są ugotowane albo uprażone, dlatego warto przyrządzać je z jabłkami jako wyśmienity dodatek do ciasta albo crumble. Świetnie nadają się także na konfitury podawane do serów. Pigwy mają w sobie mnóstwo pektyn, dlatego dołożenie nawet jednego owocu do konfitur sprawi, że zacznie ona szybko gęstnieć, a my nie będziemy musieli dodawać do niej sztucznych zagęstników. Pigwa jest też świetna do herbaty jako zamiennik cytryny. Oczywiście warto z niej też zrobić sok i leczniczą nalewkę.

Sok z pigwy

23264643_m
Sok z pigwy pomoże na dolegliwości przewodu pokarmowego.
123RF

Sok z pigwy oczyszcza jelita i wątrobę, poprawia trawienie.

Przygotowanie:

Owoce umyj i usuń gniazda nasienne, pokrój w paski. Na dno słoja wsyp kilka łyżek cukru. Ułóż warstwę owoców i przesyp cukrem. W ten sposób układaj kolejne warstwy. Odstaw słój w ciepłe miejsce na 5 dni. Potem zlej sok do wyparzonych słoików i pasteryzuj 5-10 minut. Owoce dodawaj do herbaty zamiast cytryny. Stosuj 2 łyżeczki na szklankę wody lub herbaty.

Jak zrobić nalewkę z pigwy?

116270930_m
Nalewka z pigwy pobudza trawienie, niweluje zgagę.
123RF

Nalewka z pigwy pobudza trawienie, pomaga na zgagę.

Przygotowanie:

  • 1 kg dojrzałych owoców umyj, obierz, usuń gniazda nasienne.
  • Pokrój na ćwiartki, włóż do słoja, zasyp 1 kg cukru.
  • Odstaw na 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce, codziennie potrząśnij słojem.
  • Przelej powstały syrop do słoika, zalej litrem wódki i litrem spirytusu.
  • Owoce zmiksuj, wsyp do nich pokruszoną laskę wanilii i dodaj do nalewki.
  • Odstaw na miesiąc, potem przecedź, przelej do butelek.
  • Pozwól jej leżakować 3 miesiące.

Stosuj 1-2 łyżeczki pigwówki rozpuszczonej w wodzie.

Jak zrobić syrop z pigwy

Składniki:

  • 1 kg owoców
  • 1 kg cukru (zawsze bierz tyle samo cukru co owoców)

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj owoce. Jeśli masz autentyczną pigwę, pokrytą meszkiem (kutner) – musisz go usunąć przy myciu (szorstkim zmywakiem).
  2. Ostrym nożem podziel bulwy na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, wraz z twardą, białą otoczką.
  3. Dalej możesz (do wyboru): pokroić każdą ćwiartkę na cienkie plasterki lub w kostkę – jest to uciążliwe, bo pigwa jest bardzo twarda lub wrzucić je do maszynki do mięsa (najlepiej elektrycznej), założyć sitko z największymi dziurkami i zmielić.
  4. W słoju zasyp warstwy owoców cukrem, przykryj ściereczką i odstaw na kilka dni. Później zlej gotowy syrop. Gdy chcesz go przechować dłużej – potrzebna jest pasteryzacja. Po zlaniu syropu owoce przesmaż z odrobiną wody – zyskasz świetny dodatek nie tylko do herbaty.

Przetwory z pigwy i pigwowca (często mylonego z pigwą) są szczególnie przydatne w sezonie przeziębień, bowiem skutecznie poprawiają odporność. Zawierają sporo witaminy B, prowitaminy A, jodu, magnezu, miedzi, żelaza, potasu, a także fosforu. 

Napar i macerat z pigwy

Napar z pigwy stosuje się w nieżycie żołądka i jelit, uszkodzeniach śluzówki żołądka i jelit lekami, w biegunkach, zgadze i refluksie. Macerat i napar z nasion pigwy będą też pomocne w zapaleniu gardła, kaszlu, chrypce, zapaleniu krtani. Nasiona pigwy w wodzie wydzielają śluz. To właśnie dlatego działają kojąco na dolegliwości żołądkowe.

Przygotowanie:

Najsłynniejszy polski zielarz dr Henryk Różański zaleca, by 1 łyżkę nasion pigwy zalać 1 szklanką gorącej (napar) lub zimnej (macerat) wody i odstawić na 3 do 6 godzin. Po przecedzeniu wypijaj 1/2 szklanki co 2-3 godziny.

Kompot pigwowy

Na brak łaknienia pomaga kompot z pigwy.

Przygotowanie:

 

  1. Obierz i pokrój w ósemki 3 duże pigwy.
  2. Zalej owoce 2 litrami wody, dodaj laskę cynamonu, kilka goździków i łyżkę rodzynek.
  3. Doprowadź do wrzenia, posłódź do smaku.

Pij 1/2 szklanki pół godziny przed posiłkiem 3 razy dziennie.

Jak zrobić dżem z pigwy?

Dżem z pigwy najlepiej smakuje jesienią i zimą. Warto go przygotować właśnie wtedy i jeść na poprawę odporności.

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwy,
  • 1 kg cukru,
  • skórka starta z 2 cytryn,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 kopiasta łyżeczka startego drobno imbiru,
  • 2 saszetki cukru żelującego.

Przygotowanie:

  1. Pigwy dokładnie umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne.
  2. Pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla i dolać 3 łyżki wody.
  3. Gotować do momentu, aż owoce całkowicie się rozpadną.
  4. Następnie zblendować (nadal w garnku).
  5. Dodać startą skórkę cytryny oraz wycisnąć sok. Wymieszać.
  6. Wsypać cukier i gotować, aż się rozpuści.
  7. Dodać imbir i cukier żelujący.
  8. Gotować zgodnie z tym, co jest napisane na opakowaniu żelfixu.
  9. Przełożyć dżem do słoików. Odstawić do ostygnięcia.

Dżem pigwowy świetnie pasuje do kanapek, naleśników albo jako dodatek do herbaty. 

Czytaj więcej