Calzone i empanadas to pyszne nadziewane pierożki, słynne w kuchni krajów południowych. Można je podać jako danie główne na obiad, ale są też doskonałą alternatywą dla kanapek na kolację.
Składniki na 5 sztuk:
Ciasto:
Farsz:
Przygotowanie:
Drożdże utrzyj z 1/2 ciepłego mleka i cukrem. Mąkę wymieszaj z pracującymi drożdżami, resztą mleka, solą i olejem. Wyrób ciasto. Posmaruj olejem, odstaw do wyrośnięcia.
Na oleju uduś cebulę i plastry pieczarek. Przypraw. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z ketchupem, 2 łyżkami oliwy i roztartym czosnkiem, przypraw.
Ciasto podziel na 5 porcji, rozwałkuj. Połówkę każdego placka, posmaruj sosem, obłóż pieczarkami i mozzarellą. Zalep. Pierogi ułóż na blasze. Posmaruj olejem. Piecz na złoto ok. 30 minut w temp. 160 st.
Składniki na ok. 35 sztuk:
Ciasto:
Farsz:
Przygotowanie:
Piórka cebuli zeszklij na oleju. Mięso pokrój w kostkę, przypraw. Wrzuć na cebulę. Duś do miękkości. Jeśli zacznie przywierać do dna, podlej odrobiną wody. Mieszankę meksykańską wrzuć na rozgrzany olej, podsmaż. Gotowego kurczaka zblenduj i połącz z warzywami. Przypraw, ostudź.
Mąkę przesiej, zrób zagłębienie na środku wlej olej, dodaj jajka i sól. Posiekaj. Stopniowo dolewaj wrzątek wyrabiając ciasto. Wałkuj bardzo cienko i wykrawaj koła. Nakładaj farsz i zlepiaj brzegi. Smaż na złoto w głębokim oleju.