Co na kolację zamiast kanapek? Włoskie calzone i hiszpańskie empanadas!
Włoskie calzone.
Fot. 123RF

Co na kolację zamiast kanapek? Włoskie calzone i hiszpańskie empanadas!

Calzone i empanadas to pyszne nadziewane pierożki, słynne w kuchni krajów południowych. Można je podać jako danie główne na obiad, ale są też doskonałą alternatywą dla kanapek na kolację.

Calzone to specjał rodem z Włoch, który przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego – my proponujemy wersję z pieczarkami i mozzarellą.  Z kolei empanadas to smażone pierożki z kruchego ciasta. Są uwielbiane w Hiszpanii i Ameryce Południowej. Podajemy przepis na empanadas nadziewane kurczakiem i warzywami. Palce lizać!

Włoskie calzone z pieczarkam

116952587_l
Włoskie calzone.

Składniki na 5 sztuk:

Ciasto:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 4 szklanki mąki
  • 6 łyżeczek cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 8 łyżek oleju
  • szklanka mleka

Farsz:

  • 6 pieczarek
  • cebula
  • olej
  • opakowanie małych kulek mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki ketchupu oregano

Przygotowanie:

Drożdże utrzyj z 1/2 ciepłego mleka i cukrem. Mąkę wymieszaj z pracującymi drożdżami, resztą mleka, solą i olejem. Wyrób ciasto. Posmaruj olejem, odstaw do wyrośnięcia.

Na oleju uduś cebulę i plastry pieczarek. Przypraw. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z ketchupem, 2 łyżkami oliwy i roztartym czosnkiem, przypraw.

Ciasto podziel na 5 porcji, rozwałkuj. Połówkę każdego placka, posmaruj sosem, obłóż pieczarkami i mozzarellą. Zalep. Pierogi ułóż na blasze. Posmaruj olejem. Piecz na złoto ok. 30 minut w temp. 160 st.

Smażone empanadas z kurczakiem

147089218_l
Hiszpańskie empanadas.

Składniki na ok. 35 sztuk:

Ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 1/4 szklanki oleju
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka szklanka gorącej wody

Farsz:

  • podwójny filet z kurczaka
  • 2 opakowania mrożonki meksykańskiej
  • sól
  • cebula
  • mielona słodka i ostra papryka
  • kminek mielony
  • czosnek granulowany
  • oregano
  • cynamon

Przygotowanie:

Piórka cebuli zeszklij na oleju. Mięso pokrój w kostkę, przypraw. Wrzuć na cebulę. Duś do miękkości. Jeśli zacznie przywierać do dna, podlej odrobiną wody. Mieszankę meksykańską wrzuć na rozgrzany olej, podsmaż. Gotowego kurczaka zblenduj i połącz z warzywami. Przypraw, ostudź.

Mąkę przesiej, zrób zagłębienie na środku wlej olej, dodaj jajka i sól. Posiekaj. Stopniowo dolewaj wrzątek wyrabiając ciasto. Wałkuj bardzo cienko i wykrawaj koła. Nakładaj farsz i zlepiaj brzegi. Smaż na złoto w głębokim oleju.

 

Czytaj więcej