Pierogi ruskie są tak naprawdę polskie. Zobacz, skąd się wzięła ich nazwa i jak je przygotować
Pierogi ruskie.
Fot. 123RF

Pierogi ruskie są tak naprawdę polskie. Zobacz, skąd się wzięła ich nazwa i jak je przygotować

Pierogi to w Polsce niezwykle popularne danie. Wersji jest wiele – z mięsem, z kapustą i grzybami lub z owocami sezonowymi. Jednym z najsmaczniejszych wariantów są pierogi ruskie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na tą pyszną potrawę. 

Pierogi to danie znane od wieków i w Europie, i w Azji, choć pod innymi nazwami. Na przykład w Chinach to wontony, a we Włoszech zaś tortellini. Ale pewnie każdy Polak choć raz zastanawiał się, dlaczego na popularne pierogi z farszem twarogowo-ziemniaczanym mówi się pierogi ruskie? Czy ma to coś wspólnego z Rosją. Zobacz, skąd się wzięła ta nazwa oraz jak przygotować tę pyszną potrawę!

Skąd się wzięła nazwa pierogi ruskie?

Pierogów ruskich próżno szukać w Rosji. Rosjanie praktycznie nie znają tej potrawy. Dlatego nazwa ta jest tak bardzo myląca. Pierogi ruskie to nie przysmak rosyjski, tylko tradycyjna potrawa kresowa. 

W Polsce pojawiły się około XIII wieku na terenie Rusi Kijowskiej, czyli dzisiejszej Ukrainy. Kuchnie polską i ukraińską bardzo dużo łączy, a pierogi to nasze wspólne dobro.

Co ciekawe, gdy tereny obecnej Ukrainy należały do Polski, pierogi z serem i ziemniakami były zwane pierogami polskimi. Dlatego jeśli będąc na Ukrainie chcieliśmy zjeść ruskie, trzeba było zamówić pierogi polskie. Po II wojnie światowej i utracie Lwowa pierogi polskie stały się ruskimi.

Ta nazwa najpóźniej przyjęła się we Wrocławiu. Tam przez dłuższy czas zwano je lwowskim, ponieważ mieszkało tam dużo repatriantów, dla których te pierogi nie były „ruskie", tylko swojskie i domowe, czyli lwowskie.

Pierogi ruskie – przepis 

116550777_m
Pierogi ruskie.
123RF

Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 40 minut + gotowanie ok. 10 minut
Kaloryczność: 385 kcal

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 200 ml wrzącej wody
  • sól
  • 3 dag masła

Farsz:

  • 25 dag twarogu
  • 3 większe ziemniaki
  • 1 cebula 
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • cebulka zrumieniona na oleju do polania

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie. Dodaj 2 szczypty soli. Masło rozpuść we wrzątku. Wlej do dołeczka w mące i zagnieć ciasto. Odstaw je pod przykryciem.
  2. Farsz: ziemniaki obierz, ugotuj w posolonym wrzątku. Odcedź, wystudź. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżeczce masła. Zimne ziemniaki zmiel. Dodaj do nich pokruszony twaróg i cebulę. Farsz przypraw na pikantnie solą i pieprzem.
  3. Ciasto podziel na porcje. Rozwałkuj je,  wytnij kółka. Nałóż na nie farsz. Zlep. Pierogi partiami wkładaj do posolonego wrzątku. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia (razem 10 minut). Podawaj polane cebulką.

 

Czytaj więcej