Pierogi to w Polsce niezwykle popularne danie. Wersji jest wiele – z mięsem, z kapustą i grzybami lub z owocami sezonowymi. Jednym z najsmaczniejszych wariantów są pierogi ruskie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na tą pyszną potrawę.
Pierogi to danie znane od wieków i w Europie, i w Azji, choć pod innymi nazwami. Na przykład w Chinach to wontony, a we Włoszech zaś tortellini. Ale pewnie każdy Polak choć raz zastanawiał się, dlaczego na popularne pierogi z farszem twarogowo-ziemniaczanym mówi się pierogi ruskie? Czy ma to coś wspólnego z Rosją. Zobacz, skąd się wzięła ta nazwa oraz jak przygotować tę pyszną potrawę!
Pierogów ruskich próżno szukać w Rosji. Rosjanie praktycznie nie znają tej potrawy. Dlatego nazwa ta jest tak bardzo myląca. Pierogi ruskie to nie przysmak rosyjski, tylko tradycyjna potrawa kresowa.
W Polsce pojawiły się około XIII wieku na terenie Rusi Kijowskiej, czyli dzisiejszej Ukrainy. Kuchnie polską i ukraińską bardzo dużo łączy, a pierogi to nasze wspólne dobro.
Co ciekawe, gdy tereny obecnej Ukrainy należały do Polski, pierogi z serem i ziemniakami były zwane pierogami polskimi. Dlatego jeśli będąc na Ukrainie chcieliśmy zjeść ruskie, trzeba było zamówić pierogi polskie. Po II wojnie światowej i utracie Lwowa pierogi polskie stały się ruskimi.
Ta nazwa najpóźniej przyjęła się we Wrocławiu. Tam przez dłuższy czas zwano je lwowskim, ponieważ mieszkało tam dużo repatriantów, dla których te pierogi nie były „ruskie", tylko swojskie i domowe, czyli lwowskie.
Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 40 minut + gotowanie ok. 10 minut
Kaloryczność: 385 kcal
Składniki
Farsz:
Dodatkowo:
Przygotowanie