Udka z kurczaka po francusku z cytryną i tymiankiem mają doskonały, lekki smak
Fot. 123rf.com
Obiady
Pieczone udka z kurczaka na 4 sposoby. Pyszne i oryginalne przepisy na obiad
07.05.2023 10:26
Pieczone udka z kurczaka to obiadowy klasyk! Są pyszne i delikatne, smakują każdemu i można je przygotować na wiele sposobów. Jeśli wciąż robiłaś je według jednego przepisu, wypróbuj nowe wersje dania. Sprawdź nasze propozycje na pieczone udka z kurczaka po francusku z cytryną i tymiankiem, z mięsnym farszem, pieczone w ziołach oraz w ostrej marynacie.
Udka z kurczaka to kulinarny pewniak, ale… mogą być jeszcze lepsze! Wypróbuj, jak smakują mocno przyprawione aromatycznymi dodatkami.
Jeśli szukasz ciekawych i oryginalnych przepisów na pieczone udka z kurczaka, mamy dla ciebie aż cztery pyszne i aromatyczne propozycje. Marynowane i przyprawiane ziołami nabierają wyjątkowego smaku i skradną każde podniebienie. Pieczone udka po francusku z cytryną i tymiankiem mają lekki, orzeźwiający aromat przywodzący na myśl smaki i klimat południowej Francji.
Udka z mięsnym farszem to pomysł na kurczaka inaczej. Wymagają trochę więcej pracy, gdyż najpierw trzeba oddzielić mięso od kości, ale oryginalny smak rekompensuje poświęcony czas. Faszerowane udka dusimy w pomidorach.
Udka pieczone w ziołach to jedna z najlepiej znanych nam wersji kurczaka. Dodajemy do nich wiele aromatycznych przypraw: czosnek, tymianek, estragon, rozmaryn, a ponadto pieczemy razem z warzywami. Takie połączenie nadaje mięsu niepowtarzalny aromat i wydobywa doskonały smak.
Z kolei pieczone udka w ostrej marynacie to propozycja szczególnie dla tych, którzy preferują kurczaka w wersji pikantnej. Dodatek chilli i ostrego keczupu oraz aromatycznych przypraw sprawia, że upieczone udka są aromatyczne, a jednocześnie wyraziste.
Pieczone udka z kurczaka po francusku z cytryną i tymiankiem
Składniki:
4 udka kurczaka
1 cytryna
4 gałązki tymianku
4 szalotki
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 szklanki bulionu drobiowego
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki szałwii
1 mała gałązka rozmarynu
1 płaska łyżka mąki pszennej
sól morska
mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, pokrój ją w plasterki. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek i szalotki obierz, pokrój w kostkę.
Udka posyp solą i pieprzem. przełóż do miseczki. Olej wymieszaj z ziołami i szalotkami. Polej mięso. Obłóż cytryną. Przemieszaj i odstaw na 1 godzinę.
Na patelni rozgrzej masło. Włóż udka. Szybko je obsmaż. Dodaj plasterki cytryny oraz marynatę, która pozostała w miseczce. Podlej bulionem.
Duś pod przykryciem około 35 minut. Pod koniec sos zagęść mąką pszenną wymieszaną z 4-5 łyżkami wody. Przypraw solą oraz pieprzem.
Pieczone udka z kurczaka z mięsnym farszem
Składniki:
12 podudzi kurczaka
2 puszki pomidorów w kawałkach
2-3 suszone pomidory marynowane w oliwie
40 dag mielonego mięsa drobiowego
3 ząbki czosnku
2 cebule
1 łyżka musztardy
1 pszenny tost
1 jajko
olej
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
Sposób przygotowania:
Podudzia rozetnij wzdłuż i usuń kości. Mięso z podudzi rozłóż na deseczce skórą do dołu. Posyp solą i pieprzem. Tost namocz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Suszone pomidory osącz, drobno pokrój.
Do miseczki włóż mięso mielone. Dodaj po 1/3 czosnku i cebuli oraz odciśnięty tost. Wbij jajko. Dołóż suszone pomidory. Wyrób. Przypraw musztardą, solą i pieprzem.
Farsz rozłóż na płatach mięsa. Zwiń, formując podudzia. Zepnij wykałaczkami. Smaż na oleju 10 minut. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij resztę cebuli i czosnku. Dodaj pomidory.
Duś 15 minut. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Włóż podudzia. Duś 10 minut.
Udka z kurczaka pieczone w ziołach
Składniki:
4 udka kurczaka
10 ząbków czosnku
sok z 1 cytryny
4 gałązki tymianku
po 2 gałązki estragonu i rozmarynu
4 łyżki oliwy
3 szalotki
1/2 szklanki białego wina
3 papryki
8 małych ziemniaków
sól
grubo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Odłóż trochę ziół do dekoracji, resztę posiekaj. Zieleninę wymieszaj z sokiem cytrynowym, oliwą i winem. Dodaj 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. 2Udka skrop przygotowaną marynatą Włóż do lodówki na 2 godziny.
Ziemniaki wyszoruj. Gotuj 10 min w posolonej wodzie, odcedź. Papryki oczyść, pokrój na kawałki. Szalotki obierz, potnij na cząstki.
Mięso ułóż w formie. Dodaj warzywa i nieobrany czosnek. Polej resztą marynaty. Posyp solą i pieprzem. Piecz 1 godz. w 190ºC. Udekoruj odłożonymi ziołami.
Pieczone udka z kurczaka w ostrej marynacie
Składniki:
8 podudzi kurczaka
1/2 szklanki ostrego keczupu
4 łyżki powideł (niskosłodzonych)
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu winnego albo jabłkowego
suszone oregano
suszona kolendra
3 łyżki oliwy
sól
sezam do posypania
Sposób przygotowania:
Podudzia umyj, osusz. Mięso dobrze natrzyj solą. Keczup wymieszaj z powidłami. Dodaj ocet oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Domieszaj po 1 łyżeczce suszonej kolendry i oregano. Mięso posmaruj marynatą. Przykryj folią i włóż do lodówki na 2 godziny.
Chili rozetnij, usuń pestki, strączek potnij w plasterki. Zamarynowane podudzia ułóż w formie. Obłóż plasterkami chili. Skrop oliwą i posyp sezamem.
Piecz ok. 40 minut w 200ºC. Przed podaniem udekoruj, np. listkami świeżej kolendry.