Pieczone udka z kurczaka na 4 sposoby. Pyszne i oryginalne przepisy na obiad
Udka z kurczaka po francusku z cytryną i tymiankiem mają doskonały, lekki smak
Fot. 123rf.com

Pieczone udka z kurczaka na 4 sposoby. Pyszne i oryginalne przepisy na obiad

Pieczone udka z kurczaka to obiadowy klasyk! Są pyszne i delikatne, smakują każdemu i można je przygotować na wiele sposobów. Jeśli wciąż robiłaś je według jednego przepisu, wypróbuj nowe wersje dania. Sprawdź nasze propozycje na pieczone udka z kurczaka po francusku z cytryną i tymiankiem, z mięsnym farszem, pieczone w ziołach oraz w ostrej marynacie. 

Udka z kurczaka to kulinarny pewniak, ale… mogą być jeszcze lepsze! Wypróbuj, jak smakują mocno przyprawione aromatycznymi dodatkami.

Jeśli szukasz ciekawych i oryginalnych przepisów na pieczone udka z kurczaka, mamy dla ciebie aż cztery pyszne i aromatyczne propozycje. Marynowane i przyprawiane ziołami nabierają wyjątkowego smaku i skradną każde podniebienie. Pieczone udka po francusku z cytryną i tymiankiem mają lekki, orzeźwiający aromat przywodzący na myśl smaki i klimat południowej Francji. 

Udka z mięsnym farszem to pomysł na kurczaka inaczej. Wymagają trochę więcej pracy, gdyż najpierw trzeba oddzielić mięso od kości, ale oryginalny smak rekompensuje poświęcony czas. Faszerowane udka dusimy w pomidorach.

Udka pieczone w ziołach to jedna z najlepiej znanych nam wersji kurczaka. Dodajemy do nich wiele aromatycznych przypraw: czosnek, tymianek, estragon, rozmaryn, a ponadto pieczemy razem z warzywami. Takie połączenie nadaje mięsu niepowtarzalny aromat i wydobywa doskonały smak. 

Z kolei pieczone udka w ostrej marynacie to propozycja szczególnie dla tych, którzy preferują kurczaka w wersji pikantnej. Dodatek chilli i ostrego keczupu oraz aromatycznych przypraw sprawia, że upieczone udka są aromatyczne, a jednocześnie wyraziste. 

Pieczone udka z kurczaka po francusku z cytryną i tymiankiem

43824190_m
Pieczone udka z kurczaka po francusku z cytryną i tymiankiem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 1 cytryna
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 szalotki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki szałwii
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, pokrój ją w plasterki. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Czosnek i szalotki obierz, pokrój w kostkę.
  2. Udka posyp solą i pieprzem. przełóż do miseczki. Olej wymieszaj z ziołami i szalotkami. Polej mięso. Obłóż cytryną. Przemieszaj i odstaw na 1 godzinę.
  3. Na patelni rozgrzej masło. Włóż udka. Szybko je obsmaż. Dodaj plasterki cytryny oraz marynatę, która pozostała w miseczce. Podlej bulionem.
  4. Duś pod przykryciem około 35 minut. Pod koniec sos zagęść mąką pszenną wymieszaną z 4-5 łyżkami wody. Przypraw solą oraz pieprzem.

Pieczone udka z kurczaka z mięsnym farszem

96034429_m
Pieczone udka z kurczaka z mięsnym farszem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 12 podudzi kurczaka
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 2-3 suszone pomidory marynowane w oliwie
  • 40 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 pszenny tost
  • 1 jajko
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka

Sposób przygotowania:

  1. Podudzia rozetnij wzdłuż i usuń kości. Mięso z podudzi rozłóż na deseczce skórą do dołu. Posyp solą i pieprzem. Tost namocz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Suszone pomidory osącz, drobno pokrój.
  2. Do miseczki włóż mięso mielone. Dodaj po 1/3 czosnku i cebuli oraz odciśnięty tost. Wbij jajko. Dołóż suszone pomidory. Wyrób. Przypraw musztardą, solą i pieprzem.
  3. Farsz rozłóż na płatach mięsa. Zwiń, formując podudzia. Zepnij wykałaczkami. Smaż na oleju 10 minut. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij resztę cebuli i czosnku. Dodaj pomidory.
  4. Duś 15 minut. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Włóż podudzia. Duś 10 minut.

Udka z kurczaka pieczone w ziołach

97376922_m
Udka z kurczaka pieczone w ziołach
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 10 ząbków czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 4 gałązki tymianku
  • po 2 gałązki estragonu i rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 szalotki
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 3 papryki
  • 8 małych ziemniaków
  • sól
  • grubo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Odłóż trochę ziół do dekoracji, resztę posiekaj. Zieleninę wymieszaj z sokiem cytrynowym, oliwą i winem. Dodaj 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. 2Udka skrop przygotowaną marynatą Włóż do lodówki na 2 godziny.
  2. Ziemniaki wyszoruj. Gotuj 10 min w posolonej wodzie, odcedź. Papryki oczyść, pokrój na kawałki. Szalotki obierz, potnij na cząstki.
  3. Mięso ułóż w formie. Dodaj warzywa i nieobrany czosnek. Polej resztą marynaty. Posyp solą i pieprzem. Piecz 1 godz. w 190ºC. Udekoruj odłożonymi ziołami.

Pieczone udka z kurczaka w ostrej marynacie

104438470_m
Pieczone udka z kurczaka w ostrej marynacie
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 8 podudzi kurczaka
  • 1/2 szklanki ostrego keczupu
  • 4 łyżki powideł (niskosłodzonych)
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego albo jabłkowego
  • suszone oregano
  • suszona kolendra
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Podudzia umyj, osusz. Mięso dobrze natrzyj solą. Keczup wymieszaj z powidłami. Dodaj ocet oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Domieszaj po 1 łyżeczce suszonej kolendry i oregano.  Mięso posmaruj marynatą. Przykryj folią i włóż do lodówki na 2 godziny.
  2. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek potnij w plasterki. Zamarynowane podudzia ułóż w formie. Obłóż plasterkami chili. Skrop oliwą i posyp sezamem.
  3. Piecz ok. 40 minut w 200ºC. Przed podaniem udekoruj, np. listkami świeżej kolendry.

 

 

Czytaj więcej