Papryka faszerowana wołowiną i kaszą bulgur
Papryka faszerowana wołowiną i kaszą bulgur.
Fot. 123RF

Papryka faszerowana wołowiną i kaszą bulgur

Bardzo proste w przygotowaniu papryki faszerowane z mięsem wołowym, kaszą bulgur, marchewką i selerem naciowym przyprawione tymiankiem i rozmarynem. Podpowiemy, co zrobić, żeby wołowina była miękka. Sprawdź przepis!

Papryka doskonale nadaje się do nadziewania. Utrzymuje swój kształt w piekarniku, a jej smak jest subtelny, więc pasuje do wszystkiego, dlatego przepis można dostosowywać do własnych potrzeb, a możliwości są niemal nieograniczone. My dziś polecam wołowinę i podpowiadamy, jak sprawić, aby była miękka i soczysta. Zobacz szczegółowy przepis!

Co zrobić, żeby wołowina była miękka?

Niezawodnym sposobem na zmiękczanie wołowiny jest wlanie do duszenia 50 ml alkoholu. Rozluźnia on bowiem tkankę mięśniową. Najlepiej wybrać czystą wódkę – nie  wpłynie ona na kolor mięsa.

Papryka faszerowana wołowiną i kaszą bulgur

152288675_m
Papryka faszerowana wołowiną i kaszą bulgur.
123RF

Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 40 minut
Kaloryczność: 1 porcja 390 kcal

5 podstawowych składników (4 porcje)

  • 4 czerwone oraz 1 żółtka papryka
  • 1 marchewka
  • 40 dag łopatki wołowej
  • 6 łyżek bulguru
  • 2 łodygi selera naciowego

Przyprawy i dodatki:

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • suszony tymianek i rozmaryn
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Bulgur ugotuj według przepisu. Wołowinę opłucz, osusz, pokrój w kosteczkę. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Łodygi selera naciowego oczyść, pokrój na kawałeczki.
  2. Papryki umyj, z czerwonych papryk zetnij wierzchy. Wszystkie papryki oczyść, opłucz, żółtą paprykę i wierzchy czerwonych papryk pokrój w kostkę.
  3. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż mięso. Zrumień je. Wrzuć rozdrobnione warzywa. Smaż razem jeszcze 5 minut, mieszając. Podlej ok. 2/3 szklanki wody. Duś około 15 minut.
  4. Mięso i warzywa wymieszaj z bulgurem. Przypraw ziołami oraz solą i pieprzem. Nadzienie nałóż do wydrążonych papryk. Ustaw je w formie. Przykryj. Piecz ok. 40 minut w temp. 190 st.

 

Czytaj więcej