Bardzo proste w przygotowaniu papryki faszerowane z mięsem wołowym, kaszą bulgur, marchewką i selerem naciowym przyprawione tymiankiem i rozmarynem. Podpowiemy, co zrobić, żeby wołowina była miękka. Sprawdź przepis!
Papryka doskonale nadaje się do nadziewania. Utrzymuje swój kształt w piekarniku, a jej smak jest subtelny, więc pasuje do wszystkiego, dlatego przepis można dostosowywać do własnych potrzeb, a możliwości są niemal nieograniczone. My dziś polecam wołowinę i podpowiadamy, jak sprawić, aby była miękka i soczysta. Zobacz szczegółowy przepis!
Co zrobić, żeby wołowina była miękka?
Niezawodnym sposobem na zmiękczanie wołowiny jest wlanie do duszenia 50 ml alkoholu. Rozluźnia on bowiem tkankę mięśniową. Najlepiej wybrać czystą wódkę – nie wpłynie ona na kolor mięsa.
Papryka faszerowana wołowiną i kaszą bulgur
Przygotowanie: 40 minut Pieczenie: 40 minut Kaloryczność: 1 porcja 390 kcal
5 podstawowych składników (4 porcje)
4 czerwone oraz 1 żółtka papryka
1 marchewka
40 dag łopatki wołowej
6 łyżek bulguru
2 łodygi selera naciowego
Przyprawy i dodatki:
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól
suszony tymianek i rozmaryn
pieprz
Przygotowanie
Bulgur ugotuj według przepisu. Wołowinę opłucz, osusz, pokrój w kosteczkę. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Łodygi selera naciowego oczyść, pokrój na kawałeczki.
Papryki umyj, z czerwonych papryk zetnij wierzchy. Wszystkie papryki oczyść, opłucz, żółtą paprykę i wierzchy czerwonych papryk pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż mięso. Zrumień je. Wrzuć rozdrobnione warzywa. Smaż razem jeszcze 5 minut, mieszając. Podlej ok. 2/3 szklanki wody. Duś około 15 minut.
Mięso i warzywa wymieszaj z bulgurem. Przypraw ziołami oraz solą i pieprzem. Nadzienie nałóż do wydrążonych papryk. Ustaw je w formie. Przykryj. Piecz ok. 40 minut w temp. 190 st.