Bakłażany faszerowane mięsem mielonym z rodzynkami i pomidorami
Dorota Sychowiec
21.10.2021 16:25
Przepyszne bakłażany faszerowane mięsem mielonym z pomidorami. Bardzo prosty przepis składający się tylko z 5 składników i przypraw. Zrób go koniecznie!
Bakłażany są efektowne i o tej porze roku najsmaczniejsze. Oto nasza propozycja na danie pełne wyrazistych dodatków i wonnych przypraw, które podkreślą delikatny smak warzyw. Zobacz przepis na faszerowane bakłażany.
Jak pozbyć się goryczki z bakłażanów?
Wydrążone bakłażany posól, poczekaj, aż puszczą soki, opłucz. Solenie usuwa z nich goryczkę i zmniejsza wchłanianie tłuszczu w czasie smażenia.
Bakłażany nadziewane mięsem mielonym
Przygotowanie: 40 minut Pieczenie: 25 minut Kaloryczność: 1 porcja 495 kcal
5 podstawowych składników na 4 porcje:
4 bakłażany (po 35 dag)
50 dag mieszanego mielonego mięsa
1 garść rodzynek
4 pomidory
1 papryczka chili
Przyprawy i dodatki:
3 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanki bulionu warzywnego
sól
pieprz
posiekana natka do posypania
Przygotowanie
Pomidory oczyść, miąższ pokrój w kostkę. Chili oczyść z pestek, strączek drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć czosnek, zeszklij go. Dołóż chili i mięso, usmaż je na rumiano. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj rodzynki, koncentrat i pomidory. Wymieszaj.
Bakłażany umyj, w równych odstępach obierz 4 paski skórki. Z każdego bakłażana zetnij gruby plaster i ostrożnie wydrąż. Miąższ wymieszaj z mięsem.
Wydrążone bakłażany obsmaż na 4 łyżkach oliwy. Nałóż farsz. Podlej bulionem. Piecz ok. 25 minut w temp. 175 st. Posyp natką.