Bakłażany faszerowane mięsem mielonym z rodzynkami i pomidorami
Bakłażany nadziewane mięsem mielonym.
Fot. 123RF

Bakłażany faszerowane mięsem mielonym z rodzynkami i pomidorami

Przepyszne bakłażany faszerowane mięsem mielonym z pomidorami. Bardzo prosty przepis składający się tylko z 5 składników i przypraw. Zrób go koniecznie!

Bakłażany są efektowne i o tej porze roku najsmaczniejsze. Oto nasza propozycja na danie pełne wyrazistych dodatków i wonnych przypraw, które podkreślą delikatny smak warzyw. Zobacz przepis na faszerowane bakłażany.

 

Jak pozbyć się goryczki z bakłażanów?

Wydrążone bakłażany posól, poczekaj, aż puszczą soki, opłucz. Solenie usuwa z nich goryczkę i zmniejsza wchłanianie tłuszczu w czasie smażenia.

Bakłażany nadziewane mięsem mielonym

153402067_m
Bakłażany nadziewane mięsem mielonym.
123RF

Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 25 minut
Kaloryczność: 1 porcja 495 kcal

5 podstawowych składników na 4 porcje:

  • 4 bakłażany (po 35 dag)
  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 garść rodzynek
  • 4 pomidory
  • 1 papryczka chili

Przyprawy i dodatki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanki bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka do posypania

Przygotowanie

  1. Pomidory oczyść, miąższ pokrój w kostkę. Chili oczyść z pestek, strączek drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć czosnek, zeszklij go. Dołóż chili i mięso, usmaż je na rumiano. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj rodzynki, koncentrat i pomidory. Wymieszaj.
  2. Bakłażany umyj, w równych odstępach obierz 4 paski skórki. Z każdego bakłażana zetnij gruby plaster i ostrożnie wydrąż. Miąższ wymieszaj z mięsem.
  3. Wydrążone bakłażany obsmaż na 4 łyżkach oliwy. Nałóż farsz. Podlej bulionem. Piecz ok. 25 minut w temp. 175 st. Posyp natką.

 

Czytaj więcej