Orzechowe makaroniki. Przepis na pyszne francuskie ciastka
Orzechowe makaroniki.
Fot. 123RF

Orzechowe makaroniki. Przepis na pyszne francuskie ciastka

Makaroniki to przypominajce małą kanapkę francuskie ciasteczka. Wierzch makaronika jest gładki, a boki pofalowane, nadzienie zaś wyjątkowo słodkie. Ciastko jest delikatnie wilgotne i rozpływa się w ustach. Spróbuj koniecznie!

Makaroniki najlepiej jeść w dniu, w którym są przygotowane. Jednak zarówno ciasteczka, jak i nadzienie możesz zrobić do 3 dni wcześniej. Przechowuj je jednak osobno! Ciasteczka w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej, a krem w lodówce.

Skąd pochodzą makaroniki?

Przepis na makaroniki pochodzi z... Włoch! Przygotowywane były przez włoskiego kucharza na dworze królowej Katarzyny de Medici w okresie renesansu. Królowa przyniosła ten przepis ze sobą do Francji, która tak rozsławiła te pyszności, że dziś uważana jest za ich dom. Nazwa ciasteczek prawdopodobnie wzięła się od włoskiego czasownika maccare, czyli ubijać. W przepisie ubija się białka.

Od XIX wieku wygląd typowego paryskiego makaronika nie zmienił się i przypomina małą kanapeczkę. Składa się z nadzienia z ganache, kremu maślanego lub dżemu, umieszczonego pomiędzy dwoma ciasteczkami. „Macarons” obecnie można dostać w niezwykle szerokiej gamie smaków – od tradycyjnych, np. czekoladowe czy malinowe po niezwykłe, np. jaśmin, fiołek czy matcha.

Jak zrobić orzechowe makaroniki

151318884_m
Orzechowe makaroniki.
123RF

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki

  • 180 g cukru kryształu 
  • po 160 g cukru pudru i orzechów laskowych (mielonych)
  • 140 g białek
  • 120 g masła orzechowego
  • 80 g kajmaku z puszki
  • garść solonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie

  1. Cukier puder zblenduj na pył z orzechami. Białka ubij na sztywno. Dodaj połowę cukru kryształu. Ubijaj kilka minut, wsyp resztę cukru. Ubijaj 5 min. Dodaj mieszankę orzechową, wymieszaj szpatułką.
  2. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Blachę wyłóż pergaminem, wyciśnij małe kółka. Odłóż na 30-40 min. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 145°C (z termoobiegiem), piecz 12 min.
  3. Masło orzechowe zmiksuj z kajmakiem i posiekanymi orzeszkami. Przełóż makaroniki.

Czytaj więcej