Kremowa, delikatna jajecznica sprawi, że świąteczny poranek stanie się jeszcze bardziej wyjątkowy. Z pewnością zachwyci wszystkich gości. Odkryj prosty przepis oraz wskazówki, jak wzbogacić jej smak.
Spis treści
Wielkanoc to czas, kiedy w naszych domach królują tradycyjne smaki. Jednym z niezastąpionych dań jest jajecznica – delikatna, kremowa, rozpływająca się w ustach. Najlepiej przygotować ją na maśle, ze świeżych, wiejskich jaj. Będzie miała bogatszy smak. Można ją wzbogacić o dodatki, takie jak zioła (szczypiorek, natka pietruszki), kawałki wędliny (szynka, boczek), trufle, pieczarki, parmezan, krewetki lub warzywa (pomidory, paprykę).
Jajecznica na Wielkanoc powinna być wyjątkowa, dlatego warto zadbać również o estetykę podania. Można ją serwować na eleganckich talerzach lub w małych, ozdobnych naczyniach, dekorując ziołami lub kwiatami jadalnymi. Doskonale pasuje do niej świeże, domowe pieczywo np. ciepłe bułeczki, rogale lub kminkowe obwarzanki.
Tego dnia jajecznica nie jest tylko zwykłym śniadaniem – to prawdziwa uczta, która wprowadza w świąteczny nastrój i pozwala cieszyć się wspólnym czasem przy stole. Zrób ją z miłością, a z pewnością zaskoczysz gości pysznym daniem!
Śniadanie wielkanocne: co powinno znaleźć się na stole? 13 tradycyjnych potraw
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Przygotowanie:
Wartości odżywcze (całość):
Kalorie: ~842 kcal
Węglowodany: ~6.6g
Białko: ~73g
Tłuszcz: ~58g