Odświętna jajecznica: idealna na śniadanie wielkanocne
Jajecznica na Wielkanoc
Fot. Adobe Stock

Odświętna jajecznica: idealna na śniadanie wielkanocne

Kremowa, delikatna jajecznica sprawi, że świąteczny poranek stanie się jeszcze bardziej wyjątkowy. Z pewnością zachwyci wszystkich gości. Odkryj prosty przepis oraz wskazówki, jak wzbogacić jej smak. 

Spis treści

Wielkanoc to czas, kiedy w naszych domach królują tradycyjne smaki. Jednym z niezastąpionych dań jest jajecznica – delikatna, kremowa, rozpływająca się w ustach. Najlepiej przygotować ją na maśle, ze świeżych, wiejskich jaj. Będzie miała bogatszy smak. Można ją wzbogacić o dodatki, takie jak zioła (szczypiorek, natka pietruszki), kawałki wędliny (szynka, boczek), trufle, pieczarki, parmezan, krewetki lub warzywa (pomidory, paprykę).

Jajecznica na Wielkanoc powinna być wyjątkowa, dlatego warto zadbać również o estetykę podania. Można ją serwować na eleganckich talerzach lub w małych, ozdobnych naczyniach, dekorując ziołami lub kwiatami jadalnymi. Doskonale pasuje do niej świeże, domowe pieczywo np. ciepłe bułeczki, rogale lub kminkowe obwarzanki.

Tego dnia jajecznica nie jest tylko zwykłym śniadaniem – to prawdziwa uczta, która wprowadza w świąteczny nastrój i pozwala cieszyć się wspólnym czasem przy stole. Zrób ją z miłością, a z pewnością zaskoczysz gości pysznym daniem!

Śniadanie wielkanocne: co powinno znaleźć się na stole? 13 tradycyjnych potraw

Odświętna jajecznica – przepis 

Czas przygotowania: 15 minut 

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 16 małych sprawionych krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżeczki masła
  • sól 
  • pieprz
  • 8 jajek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3-4 rzodkiewki 
  • zioła do dekoracji

Przygotowanie: 

  1. Krewetki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Rzodkiewki oczyść, opłucz, wytrzyj do sucha i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć ząbek czosnku razem z łupinką. Smaż, aż zacznie lekko brązowieć (uważaj, by czosnku nie przypalić, bo masło nabierze gorzkiego posmaku). Wtedy wyjmij czosnek łyżką cedzakową, a na patelnię z czosnkowym masłem wrzuć krewetki. Smaż je, aż zrobią się różowe. Oprósz solą. Zdejmij je z patelni. 
  2. W miseczce wymieszaj jajka z sosem sojowym. Wlej na patelnię z masłem po smażeniu krewetek. Oprósz solą i pieprzem. Mieszając, smaż, aż jajka się zetną. Od razu przełóż je do ozdobnych kieliszków do jajek albo miseczek. Na każdej porcji połóż po 2 krewetki. Posyp kosteczkami rzodkiewek. Udekoruj ziołami. 

Wartości odżywcze (całość):  

Kalorie: ~842 kcal

Węglowodany: ~6.6g

Białko: ~73g

Tłuszcz: ~58g

odświętna-jajecznica-AdobeStock_681099229
Jajecznica na Wielkanoc
Źródło: Adobe Stock

Czytaj więcej