Kurczak na 4 sposoby w zupełnie nowych odsłonach. Tych wersji jeszcze nie próbowałaś!
Filety z kurczaka z winogronami to zupełnie nowy pomysł na obiadowe danie
Fot. 123rf.com

Kurczak na 4 sposoby w zupełnie nowych odsłonach. Tych wersji jeszcze nie próbowałaś!

Nie masz pomysłu na obiad, a dotychczasowe potrawy już ci się znudziły? Przychodzimy z odsieczą! Mamy dla ciebie przepisy na kurczaka w czterech zupełnie nowych odsłonach. Wypróbuj łatwe przepisy na soczyste, delikatne, aromatyczne i zdrowe pieczone mięso. Takie dania sprawdzą się i na co dzień, i od święta.

Kurczak jest jednym z najbardziej uniwersalnych składników w kuchniach na całym świecie, oferując niezliczone możliwości kulinarne. Jednak nawet wśród najbardziej sprawdzonych przepisów znajduje się miejsce na innowacje i odkrywanie nowych smaków. Przedstawiamy kurczaka w zupełnie nowym świetle, dzięki czterem oryginalnym przepisom, które z pewnością zaskoczą i zachwycą. Zapoznaj się z naszymi propozycjami, które odmienią twoją kulinarną rutynę.

Udka z kurczaka w sosie serowym

78112490_m_normal_none
Udka z kurczaka w sosie serowym
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 4 udźce z kurczaka
  • 100 g szpinaku
  • 8 średnich ziemniaków
  • 90 g serka topionego z ziołami
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • masło klarowane 
  • olej
  • majeranek
  • rozmaryn
  • pieprz 
  • sól

Przygotowanie:

  1. Udźce posól, obsmaż na maśle. Przełóż do formy żaroodpornej i posyp ziołami. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Z 2 łyżek oleju, połowy czosnku, odrobiny soli, majeranku i rozmarynu zrób bejcę, dodaj do ziemniaków, wymieszaj. Obłóż udźce ziemniakami, piecz je 40 minut w 180°C. 
  2. Szpinak podsmaż na odrobinie masła, przypraw resztą czosnku, solą i pieprzem. Dołóż ser i śmietanę, chwilę duś. Sos rozłóż na ziemniakach i mięsie. Zapiekaj 15 minut.

Nasza rada:

Jeśli chcesz, by mięso zachowało rumianą skórkę, serowy sos staraj się rozłożyć tylko na ziemniakach. Mięso natomiast polej stopionym masłem. 

Filety z kurczaka z winogronami

169896560_m_normal_none
Filety z kurczaka z winogronami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • po 400 g winogron ciemnych i jasnych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 150 ml białego wina
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • chili
  • 1/2 cytryny

Przygotowanie:

  1. Filety opłucz, osusz. Natrzyj solą, pieprzem, chili i papryką. Schładzaj 20 minut. Winogrona opłucz, osusz. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Obsmaż mięso na rumiano (po minucie z każdej strony). Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Na każdym kawałku mięsa połóż po łyżeczce masła. Obok mięsa ułóż przekrojone na pół ząbki czosnku, winogrona oraz pokrojony na kawałki rozmaryn. Składniki podlej winem, naczynie przykryj. Mięso piecz 25 minut.

Nasza rada:

Ułożone w naczyniu obsmażone mięso możesz dodatkowo posmarować sosem teriyaki (po łyżeczce na każdy kawałek) i posypać ziarenkami sezamu.

Pałki z kurczaka z harissą 

63038800_m_normal_none
Pałki z kurczaka z harissą 
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 6 pałek kurczaka
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki harissy
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szkl. bulionu
  • kolendra do posypania
  • sól

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj harissę, miód, łyżkę oleju i sok z cytryny. Pastą natrzyj mięso i wstaw je do lodówki na 6-8 godzin.
  2. Wyjmij mięso z lodówki i odłóż na 30 minut. Nagrzej piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, obsmaż mięso po 2 minuty z każdej strony. Dodaj soki z marynaty, zmiażdżony czosnek i cieciorkę. Smaż 5 minut.
  3. Wszystko zalej bulionem i piecz 25 minut. Przed samym podaniem posyp danie posiekaną kolendrą.

Nasza rada:

Upieczone mięso podawaj z kuskusem i jogurtem z ziołami, limonką oraz czosnkiem.

Kurczak pieczony jaglano-cytrynowy

96034239_m_normal_none
Kurczak pieczony jaglano-cytrynowy
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 sprawiony kurczak
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 3 cytryny
  • 2 łyżki tymianku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • olej 
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Cebulę posiekaj, podduś na maśle. Dodaj do kaszy razem z musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (4 ząbki). Wsyp 1/2 tymianku. Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz sól i pieprz, wymieszaj.
  2. Kurczaka polej sokiem z drugiej cytryny. Oprósz solą, pieprzem, ziołami. Napełnij kaszą.
  3. Kurczaka umieść w brytfannie. Obłóż plasterkami cytryny i czosnku. Skrop olejem. Piecz 80 minut w 180°C

Nasza rada:

Obok kurczaka ułóż pokrojone ziemniaki i paprykę. Przypraw je, skrop olejem i upiecz z mięsem. 

 

 

Czytaj więcej