Filety z kurczaka z winogronami to zupełnie nowy pomysł na obiadowe danie
Fot. 123rf.com
Obiady
Kurczak na 4 sposoby w zupełnie nowych odsłonach. Tych wersji jeszcze nie próbowałaś!
08.02.2024 13:15
Nie masz pomysłu na obiad, a dotychczasowe potrawy już ci się znudziły? Przychodzimy z odsieczą! Mamy dla ciebie przepisy na kurczaka w czterech zupełnie nowych odsłonach. Wypróbuj łatwe przepisy na soczyste, delikatne, aromatyczne i zdrowe pieczone mięso. Takie dania sprawdzą się i na co dzień, i od święta.
Kurczak jest jednym z najbardziej uniwersalnych składników w kuchniach na całym świecie, oferując niezliczone możliwości kulinarne. Jednak nawet wśród najbardziej sprawdzonych przepisów znajduje się miejsce na innowacje i odkrywanie nowych smaków. Przedstawiamy kurczaka w zupełnie nowym świetle, dzięki czterem oryginalnym przepisom, które z pewnością zaskoczą i zachwycą. Zapoznaj się z naszymi propozycjami, które odmienią twoją kulinarną rutynę.
Udka z kurczaka w sosie serowym
Składniki:
4 udźce z kurczaka
100 g szpinaku
8 średnich ziemniaków
90 g serka topionego z ziołami
2 łyżki śmietany
3 ząbki czosnku
masło klarowane
olej
majeranek
rozmaryn
pieprz
sól
Przygotowanie:
Udźce posól, obsmaż na maśle. Przełóż do formy żaroodpornej i posyp ziołami. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Z 2 łyżek oleju, połowy czosnku, odrobiny soli, majeranku i rozmarynu zrób bejcę, dodaj do ziemniaków, wymieszaj. Obłóż udźce ziemniakami, piecz je 40 minut w 180°C.
Szpinak podsmaż na odrobinie masła, przypraw resztą czosnku, solą i pieprzem. Dołóż ser i śmietanę, chwilę duś. Sos rozłóż na ziemniakach i mięsie. Zapiekaj 15 minut.
Nasza rada:
Jeśli chcesz, by mięso zachowało rumianą skórkę, serowy sos staraj się rozłożyć tylko na ziemniakach. Mięso natomiast polej stopionym masłem.
Filety z kurczaka z winogronami
Składniki:
4 pojedyncze filety z kurczaka
po 400 g winogron ciemnych i jasnych
3 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
150 ml białego wina
masło klarowane
sól
pieprz
słodka papryka
chili
1/2 cytryny
Przygotowanie:
Filety opłucz, osusz. Natrzyj solą, pieprzem, chili i papryką. Schładzaj 20 minut. Winogrona opłucz, osusz. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Obsmaż mięso na rumiano (po minucie z każdej strony). Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na każdym kawałku mięsa połóż po łyżeczce masła. Obok mięsa ułóż przekrojone na pół ząbki czosnku, winogrona oraz pokrojony na kawałki rozmaryn. Składniki podlej winem, naczynie przykryj. Mięso piecz 25 minut.
Nasza rada:
Ułożone w naczyniu obsmażone mięso możesz dodatkowo posmarować sosem teriyaki (po łyżeczce na każdy kawałek) i posypać ziarenkami sezamu.
Pałki z kurczaka z harissą
Składniki:
6 pałek kurczaka
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
8 ząbków czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
3 łyżki harissy
sok z 1 cytryny
1/2 szkl. bulionu
kolendra do posypania
sól
Przygotowanie:
Wymieszaj harissę, miód, łyżkę oleju i sok z cytryny. Pastą natrzyj mięso i wstaw je do lodówki na 6-8 godzin.
Wyjmij mięso z lodówki i odłóż na 30 minut. Nagrzej piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, obsmaż mięso po 2 minuty z każdej strony. Dodaj soki z marynaty, zmiażdżony czosnek i cieciorkę. Smaż 5 minut.
Wszystko zalej bulionem i piecz 25 minut. Przed samym podaniem posyp danie posiekaną kolendrą.
Nasza rada:
Upieczone mięso podawaj z kuskusem i jogurtem z ziołami, limonką oraz czosnkiem.
Kurczak pieczony jaglano-cytrynowy
Składniki:
1 sprawiony kurczak
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 cebula
3 cytryny
2 łyżki tymianku
1 łyżka rozmarynu
6 ząbków czosnku
1 łyżka musztardy francuskiej
olej
masło klarowane
sól
pieprz
Przygotowanie:
Z jednej cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Cebulę posiekaj, podduś na maśle. Dodaj do kaszy razem z musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (4 ząbki). Wsyp 1/2 tymianku. Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz sól i pieprz, wymieszaj.
Kurczaka polej sokiem z drugiej cytryny. Oprósz solą, pieprzem, ziołami. Napełnij kaszą.
Kurczaka umieść w brytfannie. Obłóż plasterkami cytryny i czosnku. Skrop olejem. Piecz 80 minut w 180°C
Nasza rada:
Obok kurczaka ułóż pokrojone ziemniaki i paprykę. Przypraw je, skrop olejem i upiecz z mięsem.