Domowy pasztet wielkanocny – przygotuj go wcześniej i wyjmij przed świętami. 5 najlepszych przepisów
Domowy pasztet wielkanocny najlepszy na świąteczne śniadanie.
Fot. 123.RF

Domowy pasztet wielkanocny – przygotuj go wcześniej i wyjmij przed świętami. 5 najlepszych przepisów

Najlepszy pasztet wielkanocny to taki, który przyrządzisz w domu. Nie zawiera konserwantów ani ulepszaczy smaku i doskonale nadaje się do mrożenia. Z powodzeniem możesz go więc zrobić wcześniej i wyjąć dzień przed świętami.

Domowy pasztet wielkanocny możesz przyrządzić z drobiu, wieprzowiny, królika lub mieszanki różnych mięs. A jeśli gościsz wegetarian, upiecz pyszny pasztet warzywny. Zanim jednak wybierzesz idealny przepis, przeczytaj nasze porady, jak upiec najlepszy pasztet wielkanocny.

Co zrobić, żeby wielkanocny pasztet się nie kruszył

Kupując mięso, nie szukaj najchudszych kawałków. Pamiętaj też, by dodać do masy słoninę, boczek, podgardle wieprzowe lub masło. Najlepszy pasztet wielkanocny musi być... tłusty! Dzięki temu nie przesuszy się w piekarniku i nie będzie się kruszył podczas krojenia. Jeśli jednak dbasz o linię lub szykujesz pasztet wegeteriański, dodaj do masy 1-2 ugotowane i roztarte lub zmielone ziemniaki. Dłuższą świeżość i wilgotność zapewnią też: gotowana marchewka, pietruszka i seler. 

Wielkanocna kuchnia: Jak doprawić domowy pasztet

Nawet starannie dobrane składniki nie zagwarantują idealnego smaku. Najlepszy domowy pasztet wielkanocny musi pachnieć gałką muszkatołową. Do przygotowania tego dania używa się również liści laurowych, ziela angielskiego, imbiru, cząbru, czosnku, soli, pieprzu oraz ziół. 

Wielkanocny pasztet nie tylko z piekarnika

Tradycyjny pasztet przyrządza się z masy mięsnej z dodatkiem jajek i przypraw, a potem piecze w piekarniku. Istnieje także inna metoda. Foremkę z masą można włożyć do dużego garnka i... ugotować. Taki pasztet (zwany terriną) będzie niezwykle delikatny i soczysty. Amatorzy kuchni francuskiej docenią natomiast prosty i szybki w przygotowaniu pasztet do smarowania pieczywa. Znany pod nazwą pate przysmak nie wymaga ani pieczenia, ani gotowania. Przyrządzany ze smażonych wątróbek (gęsich, kaczych lub kurzych) pasztet wystarczy zmiksować i zastudzić.

Wiejski pasztet wieprzowo-drobiowy na Wielkanoc

14930978_m
Wiejski pasztet wieprzowo drobiowy
123.RF

Składniki na 10 porcji:

  • 30 dag łopatki wieprzowej 
  • 10 dag surowego boczku 
  • 1 udko kurczaka
  • po 1 marchewce i pietruszce 
  • kawałek pora
  • 10 dag wątróbek drobiowych
  • 2 cebule
  • 5 dag słoniny 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • majeranek
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz 
  • gałka muszkatołowa 
  • mielony imbir 
  • olej

Przygotowanie:

  1. Łopatkę wieprzową, surowy boczek oraz udko kurczaka opłucz, włóż do garnka. Dodaj oczyszczoną marchewkę, pietruszkę oraz pora. Składniki zalej wodą. Gotuj godzinę pod przykryciem, ostudź.
  2. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć oczyszczone, opłukane i osuszone wątróbki oraz obrane i posiekane cebule. Smaż razem, mieszając, 5-8 minut. Zawartość patelni przestudź. Zmiel razem ze słoniną, ugotowanym mięsem (bez kości) oraz warzywami.
  3. Do masy dodaj jajko, bułkę tartą, łyżkę majeranku, posiekany czosnek oraz sól, pieprz, gałkę muszkatołową i imbir do smaku. Całość starannie wymieszaj. Przełóż do wyłożonej papierem formy. Wierzch wyrównaj (jeśli chcesz, posyp dodatkowo kolorowym pieprzem). Piecz ok. 60 minut w 180 st. 

Ziołowy pasztet z kurczaka na Wielkanoc

24165322_m
Ziołowy pasztet z kurczaka
123.RF

Składniki na 12 porcji:

  • 1 i 1/2 kg udek kurczaka
  • 1/2 kg piersi kurczaka
  • po 2 marchewki i pietruszki
  • 1 czerstwa kajzerka 
  • 3 jajka
  • po pęczku natki i koperku
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Opłukane udka oraz piersi kurczaka włóż do garnka, zalej 3 l wody. Dodaj oczyszczone marchewki i pietruszki, 1 liść laurowy oraz 2-3 ziarna ziela angielskiego. Gotuj całość pod przykryciem 60 min. Wyjmij mięso, ostudź. Oddziel od kości.
  2. Kajzerkę namocz w powstałym podczas gotowania wywarze, lekko odciśnij. Mięso (ze skórą), warzywa oraz bułkę trzykrotnie zmiel, a potem połącz ze szklanką wywaru z gotowania, całymi jajkami oraz opłukanymi, osuszonymi i posiekanymi ziołami. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Keksówkę wyłóż pergaminem, przełóż masę na pasztet, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 60 min w temp. 170 st.

Terrina z indyka z galaretką na Wielkanoc

12510239_m
Terrina z indyka z galaretką
123.RF

Składniki na 6 porcji:

  • 10 dag masła
  • 6 wątróbek kurczaka 
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki rosołu
  • 1/2 kg gotowanego mięsa indyka (np. podudzie ze skórą)
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 2 łyżki musztardy 
  • 1/2 op. galaretki pomarańczowej bez cukru
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Oczyszczone starannie wątróbki oraz obraną i posiekaną cebulę obsmaż w rondelku na łyżce oleju. Podlej rosołem, duś 10 minut. Odcedź i ostudź (rosół pozostaw).
  2. Wątróbki i cebulę zmiel razem z ugotowanym do miękkości indykiem. Dodaj rosół, rozpuszczone masło, czosnek, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Masę przełóż do jednorazowej aluminiowej keksówki, włóż do dużego garnka. Wlej wodę (powinna sięgać 2 cm poniżej rantu foremki). Gotuj 40 min. Foremkę z terriną wyjmij z garnka. Odstaw do ostudzenia.
  4. Galaretkę rozpuść w 250 ml wody. Gdy zacznie tężeć, polej zimną terrinę. Odstaw na noc do lodówki.

Wegetariański pasztet z selera na Wielkanoc

104959640_m
Wegetariański pasztet z selera
123.RF

Składniki na 12 porcji:

  • 2 średnie korzenie selera (po 40 dag)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 zielonej papryki
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 3 jajka 
  • 5 łyżek bułki tartej
  • majeranek
  • kasza manna
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Ząbki czosnku pozostaw w całości. Wrzuć wszystko na rozgrzany w rondlu olej. Smaż 15 minut. Gdy warzywa puszczą sok, przykryj rondel i dusz całość do miękkości (45-60 minut).
  2. Warzywa wyjmij, ostudź i zmiel (wywar z gotowania pozostaw). Dodaj jajka oraz bułkę tartą i 2 łyżki kaszy manny. Dopraw masę łyżeczką suszonego majeranku, łyżeczką soli oraz połową łyżeczki pieprzu. Wlej połowę wywaru, wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj więcej wywaru. Przełóż całość do keksówki. Piecz 70 min w 180 st.

Wielkanocny szybki pasztet z kurzych wątróbek

25946560_m
Szybki pasztet z kurzych wątróbek na Wielkanoc.
123.RF

Składniki na 10 porcji:

  • 60 dag kurzych wątróbek
  • mleko
  • 5 dag masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kieliszek wiśniówki
  • sól, pieprz, imbir

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone starannie wątróbki włóż do miski. Zalej mlekiem. Odstaw na noc do wymoczenia. 
  2. Posiekaną cebulę oraz czosnek zeszklij na połowie masła. Dodaj osączone wątróbkę, smaż 8 min. Wlej alkohol, ogrzewaj 2 min.
  3. Dodaj pozostałe rozpuszczone masło. Zmiksuj całość na gładką masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sproszkowanym imbirem, przełóż do formy. Odstaw do lodówki do stężenia.

Czytaj więcej