Muffinki ze śliwkami i cynamonem – przygotujesz je w czterech prostych krokach
Muffinki ze śliwkami i cynamonem
Fot. 123RF

Muffinki ze śliwkami i cynamonem – przygotujesz je w czterech prostych krokach

Śliwki i cynamon to pyszne i niebanalne połączenie. Muffiny z takimi dodatkami przypadną do gustu każdemu. Przepis jest prosty, dlatego łatwo i szybko można go wykonać. Przekonaj się sama!

Często łączymy z cynamonem jabłka, ale warto wiedzieć, że ta przyprawa świetnie pasuje także do śliwek. Wzmocni ich smak i aromat oraz podkreśli jesiennych charakter muffinek. Miękkie, słodkie i pachnące ciasteczka ze śliwką w środku posmakują każdemu.

Czym się różnią muffiny od babeczek?

Babeczki (ang. cupcakes) uważane są często za polski odpowiednik muffinek, ale to nieprawda. Babeczki i muffiny różnią się przede wszystkim składnikami. Babeczki przygotowuje się wg przepisu na klasyczną babkę. Uciera się masło z jajami i cukrem, później dodaje mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mleko lub śmietanę. Babeczki są zazwyczaj bardzo ładnie zdobione na wierzchu.

Muffiny możemy przygotować na słodko lub na słono. Masło można zastąpić olejem, a mąkę pszenną – pełnoziarnistą, żytnią lub orkiszową. Do muffinek można również dodawać różnorodne składniki. Na przełomie lata i jesieni warto wypróbować nasz przepis na muffinki ze śliwkami. 

Muffinki ze śliwkami i cynamonem

23055592_m
Muffinki ze śliwkami i cynamonem.
123RF

Składniki

  • 40 dag wypestkowanych śliwek węgierek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 12,5 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru szklanka mleka łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli masło do formy
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem i cynamonem. Jajka roztrzep z mlekiem. Masło roztop w rondelku, lekko wystudź, połącz z mlekiem, wymieszaj. 
  2. Składniki suche połącz z mokrymi, wymieszaj (ciasto nie musi być gładkie) 
  3. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Każdą napełnij do połowy ciastem, włóż śliwkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 st. C. Piecz 25 minut. Po przestudzeniu przed podaniem posyp cukrem pudrem. 5 Śliwki możesz pokroić w paski i wrzucić do ciasta, wymieszać.
  4. Nakładać porcje ciasta do papilotek. Na wierzchu każdą muffinkę możesz posypać kruszonką i upiec. Na kruszonkę do ciasta rozetrzyj w palcach 10 dag zimnego masła, pokrojonego w kawałki z 18 dag mąki pszennej krupczatki i 10 dag cukru.

 

Czytaj więcej