Mrożone napoje – w upalny dzień orzeźwią i zastąpią deser. Przepis na granitę i lodową kawę
Granita arbuzowa.
Fot. 123RF

Mrożone napoje – w upalny dzień orzeźwią i zastąpią deser. Przepis na granitę i lodową kawę

Tegoroczne lato jest wyjątkowo gorące. Mrożone napoje sprawdzą się idealnie na upalne dni. Masz ochotę na mrożoną kawę? Może zastąpić deser po obiedzie. Dzieci za to pokochają arbuzową granitę.

 

Granita arbuzowa

Granita to nazwa tradycyjnego sycylijskiego mrożonego deseru. Granitę robi się na bazie owoców lub kawy. Owocowa granita różni się od sorbetu grudkowaną strukturą – granire to po włosku „formować ziarna”. Jak przygotować pyszną orzeźwiającą granitę z arbuza?

12614621_l
Granita arbuzowa.
123RF

Składniki

  • 4 szklanki oczyszczonego z pestek miąższu arbuza
  • 1 cytryna
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Miąższ arbuza zmiksuj. Dodaj sok z cytryny i cukier puder do smaku, ponownie zmiksuj. Przełóż do płaskiego naczynia. Wstaw do zamrażalnika na 1-2 godz.
  2. Co pewien czas wyjmuj i mieszaj widelcem. Granitę podawaj w szklankach.

Lodowa mrożona kawa z bitą śmietaną

72496109_m
Lodowa kawa z bitą śmietaną.
123RF

Składniki

  • 4 filiżanki mocnego naparu kawy
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
  • 8 łyżek lodów waniliowych
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • bita śmietana
  • sos karmelowy

Przygotowanie

  1. Ciepły napar kawy połącz z cukrem, odstaw do całkowitego ostudzenia. Wlej mleko skondensowane, dodaj lody, rozmieszaj. Odstaw do lekkiego zmrożenia.
  2. Kostki czekolady zetrzyj na tarce. Zmrożoną kawę rozlej do wysokich szklanek. Jeśli chcesz, dorzuć do każdej po 2 kostki lodu. Wierzch udekoruj bitą śmietaną (najlepiej w sprayu). Polej dekoracyjnie sosem karmelowym i posyp czekoladą.

 

Czytaj więcej