Co najlepiej pić podczas upałów i jak się prawidłowo nawadniać? Z pewnością wiedzą to mieszkańcy krajów, gdzie temperatury bardzo często przekraczają 30 st. W Turcji, Tunezji czy Maroku dla ochłody nie pija się zimnych napojów, tylko gorącą miętową herbatę z dużą ilością cukru. Warto robić podobnie! Jak przygotować pyszny napój na gorące dni?
Gdy za oknem skwar leje się z nieba, sięgamy zwykle po zimne napoje. Ale one dają tylko chwilową ulgę – po krótkim czasie znowu chce nam się pić.
Skuteczniejsza w gaszeniu pragnienia jest gorąca miętowa herbata. Podnosi ona ciepłotę organizmu, co sprawia, że upał „na zewnątrz” wydaje się mniejszy. Zaczynamy też po jej wypiciu się pocić (co nas szybko chłodzi), a mięta działa orzeźwiająco i chłodząco (według tradycyjnej medycyny chińskiej mięta i cukier silnie wychładzają organizm).
By przyrządzić „marokańską” herbatę, płaską łyżeczkę liściastej zielonej herbaty zalej 1 szklanki gorącej (nie wrzącej!) wody, parz 5 min przykrytą. Przecedź, dodaj garść listków świeżej mięty i posłodź 2 łyżeczkami cukru. Pij gorącą.
Dziennie tracisz nawet 2,5 l wody z organizmu, a wraz z nią szereg ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. Upały dodatkowo potęgują te straty.