Kurczak w sosie z coca-coli to zupełnie wyjątkowy sposób na wykorzystanie popularnego napoju. Tak przygotowane mięso smakuje wyśmienicie. Specyficzny, słodki smak coli i miodu idealnie łączy się ze słonymi ketchupem pomidorowym, czosnkiem i ostrą papryką. Możesz go podawać zarówno jako danie obiadowe, jak i przekąskę. Zobacz, jak zrobić kurczaka w coli i z czym go podawać.
Coca-cola to częsty dodatek do posiłku, ale warto wypróbować ją też w innej wersji. Bardzo dobrze sprawdzi się jako składnik dania. Gęsty aromatyczny sos z dodatkiem coli będzie idealnie komponował się z delikatnymi kawałkami kurczaka.
Kurczak w glazurze z coca-coli i ketchupu to szybkie i bardzo proste danie. Podczas pieczenia mięso nabiera pięknego ciemnobrązowego koloru i słodkiego smaku. W wersji obiadowej idealnie będzie się komponować z gotowanym ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami i dowolną surówką, np. coleslaw.
Ryż możesz dodatkowo polać słodkim sosem chili. Jeśli wolisz ziemniaki, to nie musisz nawet nastawiać dodatkowego garnka. Przyprawione np. ziołami prowansalskimi, możesz piec razem z mięsem w osobnym naczyniu.
Jako przekąskę kurczaka duszonego z sosie z coca-coli można jeść solo lub z pieczywem i sałatką ze świeżych warzyw. Danie możemy zaserwować gościom na sałacie z ćwiartkami cytryny do skropienia mięsa. Ta czynność pozwoli na wydobycie z niego jeszcze lepszego smaku.
Składniki
Glazura:
Przygotowanie