Koreańskie hot dogi to ciekawy pomysł na przekąskę dla całej rodziny. Zobaczcie, jak przygotować koreańskie hot dogi samemu w domu. Przepis pochodzi z niezwykłej książki Wiolety Błazuckiej pt. "Pierogi z kimchi. Koreańskie smaki dla każdego". Wypróbujcie go koniecznie!
Koreańskie hot dogi 핫도그 (czyt. hatdogy) to coś, co często pojawia się jako ciekawostka w Internecie. Wyglądają jak amerykańskie corn dogi, ale smakują inaczej. Ciasto, w którym smażone są parówki, nie jest kukurydziane – jak w przypadku corn dogów – lecz zrobione z mąki pszennej (w niektórych miejscach przygotowuje się je z mąki ryżowej). Ciasto dodatkowo pokrywa warstwa chrupiącej panierki. W Korei te hot dogi sprzedawane są w małych sklepikach i na straganach. Ich rodzajów jest bardzo dużo, ale najpowszechniejsza jest wersja klasyczna z samą parówką, znajdziemy ją czasem nawet w pączkarniach i piekarniach. Popularna i efektowna jest też wersja z serem mozzarella, który bardzo się ciągnie; są nawet hot dogi z panierką z frytek!
Składniki:
Potrzebne akcesoria: 6 patyczków do szaszłyków lub drewnianych pałeczek
Przygotowanie:
Więcej przepisów na oryginalne koreańskie dania znajdziemy w książce Wiolety Błazuckiej, pt. "Pierogi z kimchi. Koreańskie smaki dla każdego".