Koreańskie hot dogi. Ciekawy pomysł na szybką przekąskę
Koreańskie hot dogi posmakują każdemu.
Fot. Mat. prasowe

Koreańskie hot dogi. Ciekawy pomysł na szybką przekąskę

Koreańskie hot dogi to ciekawy pomysł na przekąskę dla całej rodziny. Zobaczcie, jak przygotować koreańskie hot dogi samemu w domu. Przepis pochodzi z niezwykłej książki Wiolety Błazuckiej pt. "Pierogi z kimchi. Koreańskie smaki dla każdego". Wypróbujcie go koniecznie!

Koreańskie hot dogi 핫도그 (czyt. hatdogy) to coś, co często pojawia się jako ciekawostka w Internecie. Wyglądają jak amerykańskie corn dogi, ale smakują inaczej. Ciasto, w którym smażone są parówki, nie jest kukurydziane – jak w przypadku corn dogów – lecz zrobione z mąki pszennej (w niektórych miejscach przygotowuje się je z mąki ryżowej). Ciasto dodatkowo pokrywa warstwa chrupiącej panierki. W Korei te hot dogi sprzedawane są w małych sklepikach i na straganach. Ich rodzajów jest bardzo dużo, ale najpowszechniejsza jest wersja klasyczna z samą parówką, znajdziemy ją czasem nawet w pączkarniach i piekarniach. Popularna i efektowna jest też wersja z serem mozzarella, który bardzo się ciągnie; są nawet hot dogi z panierką z frytek!

Jak zrobić koreańskie hot dogi?

Koreańskie hot dogi, str. 91

Składniki:

  • 6 parówek
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 180 ml mleka
  • 2 szklanki panierki panko
  • 800 ml oleju do smażenia
  • musztarda i keczup do dekoracji
  • 3 łyżki cukru do obtoczenia hot dogów (opcjonalnie)

Potrzebne akcesoria: 6 patyczków do szaszłyków lub drewnianych pałeczek

  • mikser (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Na patyczki nabijamy parówki. W misce, najlepiej przy użyciu miksera, łączymy w gładką masę mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, jajko i mleko. Masę przelewamy do szklanki, tak żeby sięgała maksymalnie ¾ jej wysokości.
  2. Panierkę panko wysypujemy na płaski talerz. W szklance z ciastem zanurzamy kolejno każdy z patyczków z parówkami, tak żeby ciasto dokładnie pokryło całą kiełbaskę. Przenosimy je na talerz z panko i obtaczamy w panierce.
  3. Kiedy wszystkie parówki są tak przygotowane, smażymy je na dobrze rozgrzanym głębokim oleju około 7 minut na złocisty kolor.
  4. Hot dogi polewamy keczupem i musztardą, a jeśli jesteśmy żądni naprawdę koreańskich doznań smakowych, to przed polaniem sosami obtaczamy je w cukrze.

Więcej przepisów na oryginalne koreańskie dania znajdziemy w książce Wiolety Błazuckiej, pt. "Pierogi z kimchi. Koreańskie smaki dla każdego".

Blazucka_Pierogi z kimchi_3Dgrzb
Wioleta Błazucka, "Pierogi z kimchi. Koreańskie smaki dla każdego".

 

Czytaj więcej