Kasza gryczana z jajkami sadzonymi i warzywami.  Pyszne danie z jednej patelni
Kasza gryczana z jajkami i warzywami.
Fot. 123RF

Kasza gryczana z jajkami sadzonymi i warzywami. Pyszne danie z jednej patelni

Pikantne danie z kaszą gryczaną, pieczarkami, papryką, kiełbasą, jajkami sadzonymi, cząbrem i ostrą papryką. Wyśmienita potrawa z jednej patelni. Spróbuj koniecznie!

Szukasz taniego i prostego pomysłu na obiad? To danie przygotujesz w kilka chwil. Kasza z jajkami sadzonymi i warzywami na pewno posmakuje domownikom!

Cząber – przyprawa, która podkreśli smak jajek

Przyprawiając potrawę, nie żałuj cząbru. Pomaga on w trawieniu. Przyda ci się też do jajecznicy i omletu, bo podkreśla smak jajek.

Kasza gryczana z jajkami sadzonymi i warzywami

96325937_m
Kasza gryczana z jajkami i warzywami na patelni.
123RF

Przygotowanie: 15 minut
Duszenie: 15 minut
Kaloryczność: 1 porcja ok. 585 kcal

Składniki na 4 porcje

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 40 dag pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 1 pęczek dymek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 20 dag podsuszanej kiełbasy
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • cząber
  • 4 jajka sadzone

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyść, ew. potnij w plasterki. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki pokrój w kosteczkę. Dymki oczyść, cebulki posiekaj, a szczypiorek potnij na kawałeczki. Kiełbasę pokrój w kostkę.
  2. Kaszę praż chwilę na patelni. Dolej olej. Wrzuć pieczarki i wędlinę. Smaż dalej 2 minuty. Dodaj cebulki dymek oraz papryki. Zalej bulionem. Przypraw solą, pieprzem, cząbrem oraz słodką i ostrą papryką.
  3. Duś ok. 15 minut. Ponownie przypraw na pikantnie. Posyp szczypiorkiem. Podawaj z jajkami sadzonymi.

Czytaj więcej