Pikantne danie z kaszą gryczaną, pieczarkami, papryką, kiełbasą, jajkami sadzonymi, cząbrem i ostrą papryką. Wyśmienita potrawa z jednej patelni. Spróbuj koniecznie!
Szukasz taniego i prostego pomysłu na obiad? To danie przygotujesz w kilka chwil. Kasza z jajkami sadzonymi i warzywami na pewno posmakuje domownikom!
Cząber – przyprawa, która podkreśli smak jajek
Przyprawiając potrawę, nie żałuj cząbru. Pomaga on w trawieniu. Przyda ci się też do jajecznicy i omletu, bo podkreśla smak jajek.
Kasza gryczana z jajkami sadzonymi i warzywami
Przygotowanie: 15 minut
Duszenie: 15 minut
Kaloryczność: 1 porcja ok. 585 kcal
Składniki na 4 porcje
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 40 dag pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 1 pęczek dymek
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 20 dag podsuszanej kiełbasy
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- cząber
- 4 jajka sadzone
Przygotowanie
- Pieczarki oczyść, ew. potnij w plasterki. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki pokrój w kosteczkę. Dymki oczyść, cebulki posiekaj, a szczypiorek potnij na kawałeczki. Kiełbasę pokrój w kostkę.
- Kaszę praż chwilę na patelni. Dolej olej. Wrzuć pieczarki i wędlinę. Smaż dalej 2 minuty. Dodaj cebulki dymek oraz papryki. Zalej bulionem. Przypraw solą, pieprzem, cząbrem oraz słodką i ostrą papryką.
- Duś ok. 15 minut. Ponownie przypraw na pikantnie. Posyp szczypiorkiem. Podawaj z jajkami sadzonymi.