Kaber El Louz. Przepis na migdałowe kulki z Algierii
26.11.2021 06:29
Kiedy pogoda nie rozpieszcza, warto udać się w podróż do gorącej Afryki po słodkie, migdałowe kuleczki Kaber El Louz obtaczane w cukrze pudrze trzcinowym marki Diamant. Nie musisz nawet wychodzić z domu. Zobacz przepis i do dzieła!
Kaber El Louz to migdałowe kulki prosto z Algierii. Robi się je łącząc ze sobą 3 części migdałowej masy – zwykłą, barwioną na czerwono i na zielono. Z ciasta formujemy kulki i każdą obtaczamy w cukrze pudrze trzcinowym. To był bardzo łatwy deser, bez pieczenia, przyrządzany często na wyjątkowe okazje. Spróbuj koniecznie!
Kaber El Louz – migdałowe kulki z Algierii
Składniki
Na masę:
300 g blanszowanych i zmielonych migdałów
cukier puder trzcinowy Diamant
Na syrop:
150 gramów cukru pudru trzcinowego Diamant
3 łyżki wody z płatków róży lub kwiatu pomarańczy
¾ łyżeczki ekstraktu z migdałów
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 ml wody
opcjonalnie: 2 naturalne barwniki spożywcze
Przygotowanie
Do rondelka na średnim ogniu wlej wodę cukier, wodę różaną lub pomarańczową, ekstrakt z migdałów oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszaj i zagotuj, a następnie przestań mieszać, zmniejsz ogień i na wolnym ogniu gotuj przez około 7 minut aż powstanie syrop.
Włóż migdały do żaroodpornego naczynia i zmieszaj z syropem, by stworzyły masę o konsystencji pasty. Zostaw, by ostygła, na około 45 minut.
Podziel masę na 3 części – jedną zostaw, a dwie pozostałe zabarw na inny kolor w osobnej miseczce. Stolnicę posyp cukrem pudrem trzcinowym i formuj na niej kulki ważące ok. 7 gramów.
Trzy kulki z każdego koloru łącz ze sobą w większą kulkę, obtaczaj w cukrze pudrze trzcinowym i wkładaj do papilotek lub wykładaj na talerz tak, by się nie sklejały ze sobą.