Kaber El Louz. Przepis na migdałowe kulki z Algierii
26.11.2021 06:29
Kiedy pogoda nie rozpieszcza, warto udać się w podróż do gorącej Afryki po słodkie, migdałowe kuleczki Kaber El Louz obtaczane w cukrze pudrze trzcinowym marki Diamant. Nie musisz nawet wychodzić z domu. Zobacz przepis i do dzieła!
Kaber El Louz to migdałowe kulki prosto z Algierii. Robi się je łącząc ze sobą 3 części migdałowej masy – zwykłą, barwioną na czerwono i na zielono. Z ciasta formujemy kulki i każdą obtaczamy w cukrze pudrze trzcinowym. To był bardzo łatwy deser, bez pieczenia, przyrządzany często na wyjątkowe okazje. Spróbuj koniecznie!
Kaber El Louz – migdałowe kulki z Algierii
Kaber El Louz – migdałowe kulki z Algierii.Diamant
Składniki
Na masę:
300 g blanszowanych i zmielonych migdałów
cukier puder trzcinowy Diamant
Na syrop:
150 gramów cukru pudru trzcinowego Diamant
3 łyżki wody z płatków róży lub kwiatu pomarańczy
¾ łyżeczki ekstraktu z migdałów
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 ml wody
opcjonalnie: 2 naturalne barwniki spożywcze
Przygotowanie
Do rondelka na średnim ogniu wlej wodę cukier, wodę różaną lub pomarańczową, ekstrakt z migdałów oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszaj i zagotuj, a następnie przestań mieszać, zmniejsz ogień i na wolnym ogniu gotuj przez około 7 minut aż powstanie syrop.
Włóż migdały do żaroodpornego naczynia i zmieszaj z syropem, by stworzyły masę o konsystencji pasty. Zostaw, by ostygła, na około 45 minut.
Podziel masę na 3 części – jedną zostaw, a dwie pozostałe zabarw na inny kolor w osobnej miseczce. Stolnicę posyp cukrem pudrem trzcinowym i formuj na niej kulki ważące ok. 7 gramów.
Trzy kulki z każdego koloru łącz ze sobą w większą kulkę, obtaczaj w cukrze pudrze trzcinowym i wkładaj do papilotek lub wykładaj na talerz tak, by się nie sklejały ze sobą.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.