Kaber El Louz. Przepis na migdałowe kulki z Algierii
Kaber El Louz – migdałowe kulki z Algierii.
Fot. Diamant

Kaber El Louz. Przepis na migdałowe kulki z Algierii

Kiedy pogoda nie rozpieszcza, warto udać się w podróż do gorącej Afryki po słodkie, migdałowe kuleczki Kaber El Louz obtaczane w cukrze pudrze trzcinowym marki Diamant. Nie musisz nawet wychodzić z domu. Zobacz przepis i do dzieła!

Kaber El Louz to migdałowe kulki prosto z Algierii. Robi się je łącząc ze sobą 3 części migdałowej masy –  zwykłą, barwioną na czerwono i na zielono. Z ciasta formujemy kulki i każdą obtaczamy w  cukrze pudrze trzcinowym. To był bardzo łatwy deser, bez pieczenia, przyrządzany często na wyjątkowe okazje. Spróbuj koniecznie!

Kaber El Louz – migdałowe kulki z Algierii

_28A7003
Kaber El Louz – migdałowe kulki z Algierii.
Diamant

Składniki

Na masę:

  • 300 g blanszowanych i zmielonych migdałów
  • cukier puder trzcinowy Diamant

Na syrop:

  • 150 gramów cukru pudru trzcinowego Diamant
  • 3 łyżki wody z płatków róży lub kwiatu pomarańczy
  • ¾ łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 ml wody
  • opcjonalnie: 2 naturalne barwniki spożywcze

Przygotowanie

  1. Do rondelka na średnim ogniu wlej wodę cukier, wodę różaną lub pomarańczową, ekstrakt z migdałów oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszaj i zagotuj, a następnie przestań mieszać, zmniejsz ogień i na wolnym ogniu gotuj przez około 7 minut aż powstanie syrop.
  2. Włóż migdały do żaroodpornego naczynia i zmieszaj z syropem, by stworzyły masę o konsystencji pasty. Zostaw, by ostygła, na około 45 minut.
  3. Podziel masę na 3 części – jedną zostaw, a dwie pozostałe zabarw na inny kolor w osobnej miseczce. Stolnicę posyp cukrem pudrem trzcinowym i formuj na niej kulki ważące ok. 7 gramów.
  4. Trzy kulki z każdego koloru łącz ze sobą w większą kulkę, obtaczaj w cukrze pudrze trzcinowym i wkładaj do papilotek lub wykładaj na talerz tak, by się nie sklejały ze sobą.

Czytaj więcej