Rozgrzewające przyprawy dodane do zimowych dań doskonale poprawią krążenie. Można z nich też przygotować proste domowe kuracje, które pomogą się rozgrzać po powrocie do domu w zimne dni. Sprawdź, jakie przyprawy mają działanie rozgrzewające i poprawiające krążenie krwi. Wypróbuj też przepis na rozgrzewającą zupę.
Spis treści
Codziennie jedz przynajmniej jedną porcję rozgrzewającej zupy albo dania jednogarnkowego z dodatkiem przypraw, które rozszerzają naczynia krwionośne i sprawiają, że krew krąży szybciej.
Kminek, imbir, gałka muszkatołowa, kurkuma, cynamon, chili – te przyprawy warto dodawać do dań, gdy marzną nam stopy i dłonie. Dodatkowo starajmy się gotować zupy i jednogarnkowce przez 3-4 godziny (na wolnym ogniu), bo specjaliści od medycyny chińskiej przekonują, że im dłużej gotowana jest potrawa, tym bardziej rozgrzewa.
Rozgrzewające przyprawy poprawiają też przemianę materii, spodziewaj się więc częstszych i rzadszych wypróżnień.
Uwaga! Unikajmy soków cytrusowych i surowych owoców (szczególnie kiwi, bananów, gruszek, ananasa, melona).
Kuracje z przyprawami w roli głównej pomogą usprawnić krążenie (a więc rozgrzać się), a przy okazji zapewnią ochronę przed jesiennymi infekcjami.
Czubatą łyżeczkę ziela zalej 2 szklankami wody, gotuj 10 min, przecedź. Odwar pij w 2 porcjach – rano i po południu, ciepły. Pij 7 dni, a potem zrób 14 dni przerwy.
Do dużego dzbanka wsyp łyżeczkę ulubionej herbaty, 6 goździków, kilka plastrów imbiru, 4-5 rozgniecionych strąków kardamonu i gwiazdkę anyżu. Popijaj cały dzień (ciepłą).
Uwaga! Możesz też zagotować całość (15 min) z pokrojonym jabłkiem (powstanie aromatyczny kompot).
Jedz ząbek lub dwa czosnku dziennie (podsmażony, gotowany lub pieczony bardziej rozgrzewa).
Proponowana przez nas rozgrzewa dzięki solidnej „porcji” odpowiednich przypraw: imbiru, czosnku i kminu.
Składniki:
Przygotowanie: