Jak zrobić sos teriyaki. Przepis na pyszny dodatek do dań orientalnych [WIDEO]
Sos teriyaki to specjał kuchni japońskiej.
Fot. 123RF

Jak zrobić sos teriyaki. Przepis na pyszny dodatek do dań orientalnych [WIDEO]

Sos teriyaki to specjał kuchni japońskiej. Wiele osób pokochało jego charakterystyczny, orientalny smak, dlatego stał się tak popularny. Jakie są składniki sosu teriyaki? Jak zrobić go samemu w domu? Skorzystaj z naszego wideo.

Sos teriyaki to jeden z najpopularniejszych japońskich sosów. Zdobył wielką popularność nie tylko w swojej ojczyźnie, ale także w innych krajach. Można nim polewać dania, stosować jako bazę lub marynatę do dań.

Sos teriyaki – smak orientu

Głównymi składnikami sosu triyaki są: sos sojowy, ocet ryżowy, imbir, czosnek i mąka kukurydziana. Nie musisz kupować go w sklepie, można go przygotować samemu. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe. Można go stosować do polewania dań lub jako marynatę. Będzie doskonałym dodatkiem do sushi, smażonego tofu lub mięsa z grilla.

Jak zrobić sos teriyaki

 

Składniki

  • 120 ml sosu sojowego
  • 100 g cukru brązowego
  • 60 ml zimnej wody
  • 50 ml mirinu (lub białego wina)
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/2 mielonego czosnku
  • łyżka octu ryżowego
  • płaska łyżeczka mąki kukurydzianej

Przygotowanie

Wymieszaj mąkę z wodą, dodaj resztę składników. Zagotuj. Wymieszaj i przelej do buteleczki.

 

Czytaj więcej