Sos teriyaki to specjał kuchni japońskiej. Wiele osób pokochało jego charakterystyczny, orientalny smak, dlatego stał się tak popularny. Jakie są składniki sosu teriyaki? Jak zrobić go samemu w domu? Skorzystaj z naszego wideo.
Sos teriyaki to jeden z najpopularniejszych japońskich sosów. Zdobył wielką popularność nie tylko w swojej ojczyźnie, ale także w innych krajach. Można nim polewać dania, stosować jako bazę lub marynatę do dań.
Głównymi składnikami sosu triyaki są: sos sojowy, ocet ryżowy, imbir, czosnek i mąka kukurydziana. Nie musisz kupować go w sklepie, można go przygotować samemu. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe. Można go stosować do polewania dań lub jako marynatę. Będzie doskonałym dodatkiem do sushi, smażonego tofu lub mięsa z grilla.
Składniki
Przygotowanie
Wymieszaj mąkę z wodą, dodaj resztę składników. Zagotuj. Wymieszaj i przelej do buteleczki.