Zaraz zjawią się goście, a butelka białego wina nadal stoi na stole, zamiast chłodzić się w lodówce? Dzięki temu sprytnemu trikowi schłodzisz wino w błyskawicznym czasie!
Jeśli chcemy mieć idealnie schłodzone wino, najlepiej włożyć je do lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem. Ale jeśli o tym zapomnimy, to nie koniec świata. Dzięki naszemu sposobowi w mgnieniu okna wino będzie idealnie schłodzone.
Wina białe, różowe i musujące podajemy mocno schłodzone. Wina czerwone zyskują na delikatnym schłodzeniu. W lecie wino w butelce i w kieliszku ogrzewa się szybciej, dlatego potrzebuje mocniejszego chłodzenia.
Zalecana temperatura serwowania zależy od rodzaju i cech, stylu wina.
Niektórzy producenci umieszczają taką informację na etykiecie butelki. Nie jest to jednak zbyt częste.
Owiń butelkę mokrą ściereczką i włóż do lodówki na około 10 minut. Czas możesz dopasowywać do tego, jak bardzo wino ma być schłodzone.