Ogórek oprócz tego, że jest pyszny i bardzo zdrowy, sprawdzi się idealnie jako ozdoba potraw. Pokazujemy, jak go pokroić, aby ładnie i apetycznie prezentował się na talerzu. To prosty kuchenny trik na efektowną warzywną dekorację.
Ogórek jest używany do wielu dań i sałatek. Oprócz tego, że jest smaczny, jest także bardzo zdrowy. Stosujemy go również do dekoracji potraw. Nic tak nie pobudza apetytu tak, jak danie pięknie prezentujące się na talerzu.
Dzięki naszemu kulinarnemu trikowi pokroisz go w oryginalny sposób, który zadziwi domowników i gości.
Ogórka warto jeść, bo w jego miąższu znajdziemy najważniejsze dla naszego organizmu witaminy i minerały. Zawiera witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także szereg minerałów np.: żelazo, magnez czy wapń. Dodatkowo ogórki składają się w 95% z wody, dzięki czemu idealnie nawadniają i chłodzą organizm. Oto jak jeszcze ogórki wpływają na organizm:
Odkrój końcówki ogórka pod kątem, a następnie przekrój go wzdłuż na pół. Potrzebne Ci teraz będą dwie długie wykałaczki, np. patyczki lub szpikulce do szaszłyków. Ułóż je wzdłuż ogórka po obu stronach. Krój nachylone pod kątem paseczki, tak aby nóż zatrzymywał się na wykałaczkach. Otrzymasz w ten sposób dekoracyjną harmonijkę. Wygnij ją delikatnie, tak, aby stworzyć "mostek".