Gołąbki z młodej kapusty. Tradycyjne z kaszą pęczak i pikantne bez zawijania
Dorota Sychowiec
14.06.2021 13:47
Gołąbki z młodej kapusty. Tradycyjne z kaszą pęczak czy pikantne bez zawijania? Które wybierasz?
Tradycyjne gołąbki z kaszą pęczak
Składniki
1 duża główka młodej kapusty
70 dag mieszanego mielonego mięsa
1 szklanki ugotowanego pęczaku
1 cebula
1 jajko
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oleju
3 szklanki bulionu
sól
pieprz
po 1 łyżeczce suszonego majeranku, oregano oraz lubczyku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Przygotowanie
Kapustę oczyść, delikatnie wytnij głąb, główkę włóż do wrzątku. Po 2-3 minutach wyjmij, zdejmij wierzchnie liście. Ponownie włóż kapustę do wody, gotuj, wyjmij, oderwij liście. Postępuj tak, aż rozdzielisz wszystkie liście.
Cebulę obierz, posiekaj. Wymieszaj ją z mięsem, jajkiem i kaszą. Dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wyrób. Rozłóż na 12 największych liściach, resztą liści wyłóż formę. Gołąbki zwiń, obsmaż na oleju. Przełóż do formy. Zalej bulionem z sosem sojowym. Zapiekaj ok. 40 minut w 190°C. Podawaj np. z zapiekanymi warzywami.
Pikantne gołąbki bez zawijania
Składniki
1 główka młodej kapusty
1 marchewka
2 parówki
1 cebula
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
5 łyżek mąki pszennej
10 dag sera żółtego
sól
pieprz
słodka i ostra papryka w proszku
cząber
olej do smażenia
posiekany koperek
grubo mielony czerwony pieprz do posypania
Przygotowanie
Kapustę oczyść, opłucz, usuń uszkodzone liście i głąb, resztę drobniutko poszatkuj. Lekko posól i odłóż na bok. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Parówki posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Żółty ser grubo zetrzyj. Posoloną kapustę odciśnij. Jajka wbij do dużej miseczki. Dodaj śmietanę oraz mąkę i ser. Dołóż rozdrobnione warzywa i parówki.
Masę przypraw na pikantnie solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz cząbrem. Dobrze ją wyrób. Potem uformuj 6 grubszych burgerów. Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane kotlety. Smaż na rumiano po 4-5 minut z każdej strony. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posyp koperkiem i czerwonym pieprzem. Serwuj z młodymi ziemniaczkami polanymi masłem.