Łatwy przepis na gołąbki z kaszą jaglaną i wędzonką
Fot. 123rf.com
Obiady
Gołąbki z kaszą zamiast ryżu. Trzy łatwe przepisy na smaczny i zdrowy obiad
Elżbieta Bożek
10.06.2021 18:36
Tradycyjne gołąbki goszczą na polskich stołach od lat i wciąż mają rzesze wiernych smakoszy. Jeśli lubisz eksperymentować z tradycją, proponujemy Ci trzy łatwe przepisy na gołąbki inaczej. W dobrze znanej recepturze wymieniamy jeden z głównych składników - ryż - i zastępujemy go kaszą: jaglaną, gryczaną, jęczmienną lub bulgur. Za tę zmianę będzie Ci wdzięczny organizm – kasze są bogatym źródłem błonnika, żelaza, magnezu i witamin. Są więc znacznie zdrowsze od ryżu!
Gołąbki z kaszą jaglaną i wędzonką
Wartość kaloryczna 1 porcji: 460 kcal
Czas przygotowania: 70 minut
Przepis na: 8 porcji
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 szklanka kaszy jaglanej
2 średnie cebule
5 pieczarek
3 ząbki czosnku
30 dag mieszanej wędzonej wędliny (szynki, kiełbasy, boczku)
5 suszonych pomidory z zalewy
1 pęczek natki pietruszki
2 szklanki bulionu
pieprz
sól
olej
Sposób przygotowania:
Kaszę przepłucz na sitku, przesyp do garnka. Dodaj szczyptę soli, wlej 2 szklanki wody. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 15 minut.
Cebule, czosnek i pieczarki obierz, posiekaj drobniutko (pieczarki możesz zetrzeć na tarce o dużych otworkach). Wędlinę także potnij w małą kosteczkę. Na 2 łyżkach oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pieczarki. Smaż, aż odparuje płyn. Dodaj wędlinę, mieszając smaż 3 minuty. Przestudź, odłóż 1/3, resztę dodaj do kaszy.
Pomidory osącz z zalewy, posiekaj. Natkę opłucz, również posiekaj. Odłóż 2 łyżki, resztę dodaj do kaszy razem z pomidorami. Przypraw, wymieszaj.
Przygotuj kapustę: wytnij głąb, główkę włóż na 2 minuty do wrzątku, wyjmij, oddziel 8 ładnych listków. Zetnij grube łodygi. Na liściach rozłóż farsz, zwiń gołąbki. Na dnie garnka połóż resztę liści kapusty. Na nich ułóż gołąbki. Wlej bulion. Posyp pozostałą wędliną. Duś 40 minut. Posyp natką.
Gołąbki z tymiankowym kaszotto
Wartość kaloryczna 1 porcji: 330 kcal
Czas przygotowania: 80 minut
Przepis na: 5 porcji
Składniki:
1 główka młodej kapusty
3 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej, bulgur lub gryczanej niepalonej
1 pęczek młodych marchewek
8 gałązek tymianku
3 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
3 ząbki czosnku
olej
sól
pieprz
po 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru i kurkumy
Sposób przygotowania:
Z kapusty wytnij głąb. Główkę włóż do dużej ilości posolonego wrzątku, gotuj 2 minuty. Wyjmij i oddziel 10 ładnych liści. Zetnij z nich zgrubiałe żyłki. Bulion zagotuj, wymieszaj z koncentratem.
Marchewki oskrob, zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Cebule obierz, posiekaj. Tymianek opłucz, poodrywaj listki od gałązek. Czosnek przeciśnij przez prasę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju.
Zeszklij cebulę z czosnkiem. Odłóż 1/2 marchewki, resztę dodaj do cebuli. Smaż 5 minut, przypraw solą, pieprzem, imbirem i kurkumą. Dołóż kaszę, podlej 1/4 szklanki bulionu. Duś 5 minut. Wystudź.
Nadzienie wymieszaj z tymiankiem i rozłóż na liściach kapusty. Zwiń gołąbki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Zalej bulionem, posyp odłożoną marchewką. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
Gołąbki z kaszą gryczaną
Wartość kaloryczna 1 porcji: 380 kcal
Czas przygotowania: 80 min
Przepis na: 6 porcji
Składniki:
1 duża główka młodej kapusty
2 szklanki (ok. 40 dag) kaszy gryczanej
10 dag sera typu feta (ew. bryndzy lub twarogu)
1/2 szklanki grzybów suszonych (lub 1 szklanki świeżych)
1 cebula
2 czerwone cebule
2 marchewki
1 por
1 jajko
1 litr + 1 szklanka bulionu grzybowego
sok z 1/4 cytryny
olej
1 łyżka oliwy
sól
pieprz ziołowy
natka pietruszki i pieprz kolorowy do dekoracji
Sposób przygotowania:
Gołąbki: kaszę przepłucz na sitku pod zimną bieżącą wodą i wsyp do garnka. Dodaj 1 łyżeczkę oleju i mocno podgrzej. Wlej gorący bulion grzybowy (1 litr). Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn i zrobi się miękka.
Grzyby suszone zalej wrzątkiem, mocz 30 minut, ugotuj, osącz, pokrój. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju. Dołóż kaszę, jajko, grzyby i pokruszony ser, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Z kapusty wytnij głąb. Główkę włóż do garnka z posolonym wrzątkiem. Gotuj 3 minuty. Wyjmij i oddziel 12 dużych liści. Nałóż na nie po porcji farszu, ściśle zwiń. Pozostałe warzywa oczyść, pokrój w plasterki, zeszklij na oliwie.
W płaskim garnku do zapiekania rozłóż połowę warzyw. Na nich połóż gołąbki, a na wierzchu resztę warzyw. Podlej resztą bulionu (1 szkl.). Oprósz solą, posyp kolorowym pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Zapiekaj 40 minut w 180 st. Udekoruj natką.
Nasza rada:
Do nadzienia z kaszy i fety dodaj 10 dag pokrojonej w małą kosteczkę i podsmażonej kiełbasy chorizo.