Dwutygodniowa dieta przedświąteczna. Przygotuj się do bożonarodzeniowego ucztowania!
Przygotuj się do ucztowania w święta.
Fot. 123RF

Dwutygodniowa dieta przedświąteczna. Przygotuj się do bożonarodzeniowego ucztowania!

Do świątecznego ucztowania warto przygotować organizm. Najważniejsze, aby odciążyć przewód pokarmowy i usprawnić pracę jelit. Zobacz zasady oczyszczającej diety przed Bożym Narodzeniem. Czego nie jeść przed świętami?

Na 2-3 tygodnie przed świętami ustabilizuj glikemię i wahania stężenia glukozy we krwi. To sprawi, że nie będziesz podjadać i utrzymasz wysokie tempo metabolizmu. Dostarczaj też probiotyków, które regulują perystaltykę jelit, wzmacniają odporność i zwiększają wchłanianie witamin. Sprawdź, jakie produkty są wskazane, a jakich unikać przed świętami. 

Zasady diety przedświątecznej

  1. Twoje posiłki powinny być różnorodne, to uchroni cię przed niedoborami, które są przyczyną napadów głodu lub ochoty na słodkie.
  2. Tłuste mięso wieprzowe, zastąp chudym mięsem drobiowym, zaś słodycze owocami.
  3. Aby odciążyć przewód pokarmowy, smażenie zastąp pieczeniem i duszeniem. Mięsa i ryby przygotowuj bez panierki. Dobrze jest też gotować na parze, aby produkty zachowały więcej składników odżywczych.
  4. Pij napary ziołowe, np. z majeranku, rumianku z dodatkiem goździków, unikaj słodzonych napojów. Soki owocowe zastąp koktajlami (zawierają błonnik). Pij minimum 1,5 litra wody i naparów dziennie.
  5. Cukru nie używaj, zastąp go np. ksylitolem, miodem, melasą karobową.

Produkty zalecane na diecie przedświątecznej

  • Marchew, dynia, papryka, pietruszka, seler, kiszonki, sałata, pomidory, por, cebula, czosnek, buraki, topinambur
  • Wołowina, indyk, kurczak, królik
  • Łosoś, dorsz, sola, mintaj, makrela, śledzie, szprotki, sardynki, karp 
  • Pomarańcze, grejpfrut, ananas, winogrona, kiwi, jabłka, żurawina, banany
  • Kasza jaglana, gryczana, bulgur, amarantus, komosa ryżowa, ryż brązowy
  • Jogurt, kefir, twaróg, feta 
  • Siemię lniane, sezam, orzechy
  • Oliwa, olej z pestek dyni, olej ryżowy 
  • Czarnuszka, kolendra, majeranek produkty

Pokrzywa zwyczajna

Jest źródłem garbników, serotoniny, histaminy, antocyjanów i flawonoidów. Regularne picie naparu z pokrzywy usprawnia funkcjonowanie wątroby, trzustki, żołądka i reguluje stężenie glukozy we krwi. Ma działanie moczopędne, pomaga pozbyć się obrzęków i wspomaga produkcję czerwonych krwinek.

144065501_m
Napar z pokrzywy.
123RF

Produkty niewskazane na diecie przedświątecznej

  • Żywność typu fast food: hamburgery, pizza, hot-dogi, kebab, zapiekanki
  • cukierki, czekolada mleczna, torty, ciasta, ciasto francuskie, pieczywo cukiernicze, batony, cukier 
  • Chipsy, paluszki, krakersy, prażynki 
  • Wieprzowina, baranina, gęś, kaczka 
  • Przetworzone mięso typu konserwy mięsne, pasztetowa, metka 
  • Mleko w proszku, śmietana kremówka, tłuste sery, margaryna 
  • Słodzone i kolorowe napoje, alkohol
  • Kostki rosołowe, mieszanki przypraw na bazie soli i glutaminianu sodu

Przepisy na dietetyczne dania przed świętami

Ryba pieczona z kapustą kiszoną

Ryby są źródłem kwasów omega-3 i cynku, a kapusta kiszona dostarcza probiotyków. Związki te leczą stany zapalne przewodu pokarmowego, wspomagają pracę wątroby.

Składniki

  • biała ryba morska lub karp, 200 g 
  • łyżka oliwy
  • 1/2 cebuli, 50 g
  • ząbek czosnku 
  • 1/2 szklanki odciśniętej kapusty kiszonej, 90 g 
  • 1/2 szklanki wody
  • liść laurowy 
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • 2 suszone śliwki
  • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • po szczypcie majeranku, mielonej kolendry, białego pieprzu

Przygotowanie

  1. Rybę natrzyj posiekanym czosnkiem, majerankiem i odstaw na 10 minut. Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj pokrojoną kapustę, wodę, śliwki, liść laurowy, ziele angielskie, kolendrę, skórkę cytrynową, pieprz i gotuj 30 minut.
  2. W naczyniu żaroodpornym rozłóż połowę kapusty, na niej ułóż rybę i przykryj drugą połową kapusty. Piecz 15 min w 180 st.

Krem z buraków z fetą i majerankiem

82165915_m
Krem z buraków z fetą i majerankiem.
123RF

Majeranek reguluje fermentację w przewodzie pokarmowym i łagodzi skurcze mięśni gładkich przewodu pokarmowego.

Składniki

  • 3 buraczki, 300 g 
  • 1/2 strączka chili 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 cebuli, 50 g 
  • łyżka oliwy 
  • 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego 
  • 1/2 łyżeczki majeranku 
  • łyżka soku cytrynowego 
  • pieprz 
  • feta lub ser bułgarski, 30 g

Przygotowanie

  1. Buraki ugotuj w całości (w skórce), a następnie obierz i pokrój. Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Wlej bulion, dodaj buraki, pokrojoną chili, majeranek i sok z cytryny.
  2. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Ściągnij zupę z ognia, dopraw lekko solą, pieprzem i zmiksuj na gładką masę. Na talerzu posyp zupę pokruszonym serem.

 

Czytaj więcej