Dwa szybkie dania z makaronem: spaghetti i sałatka Cezar. Sprawdź nasz patent na zdrowszy sos!
Spaghetti z kurczakiem i szpinakiem.
Fot. 123RF

Dwa szybkie dania z makaronem: spaghetti i sałatka Cezar. Sprawdź nasz patent na zdrowszy sos!

Szukasz pomysłu na szybki i prosty obiad z makaronem? Wykorzystaj nasze przepisy na sałatkę Cezar z kokardkami i spaghetti z kurczakiem i szpinakiem. Zdradzimy Ci patent, dzięki któremu sos do makaronu czy sałatki będzie dużo zdrowszy.

Sałatka Cezar z kokardkami

cezar
Sałatka Cezar z kokardkami.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 20 dag pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka albo indyka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanego makaronu kokardki
  • 8 łyżek drobno startego twardego żółtego sera
  • 1/3 bagietki albo 6 kromek bułki wrocławskiej
  • 1/2 główki sałaty
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj sos: czosnek obierz, drobno posiekaj. Posól i rozetrzyj na desce końcem noża. Włóż do miski,
    dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny i sos worcestershire. Wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i solą.
  2. Mięso pokrój w plasterki, a obrane jajka na połówki. Listki sałaty opłucz, osusz, porwij na kawałki. Włóż do
    salaterki,  oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj z sosem i połową sera. Na tym rozłóż makaron, mięso i jajka.
  3. Pieczywo potnij w kosteczkę, wrzuć na suchą patelnię i delikatnie zrumień z każdej strony. Gdy grzanki będą już złociste, zmniejsz ogień do minimum, dodaj 1 łyżkę masła wymieszaną ze startym czosnkiem i mieszając, smaż chwilę. Grzanki rozłóż na sałatce, posyp pozostałym serem.

Spaghetti z kurczakiem i szpinakiem

spaghetti
Spaghetti z kurczakiem i szpinakiem.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 30 dag makaronu spaghetti (najlepiej razowego)
  • 2 pieczone, smażone lub gotowane filety z kurczaka (lub inne pieczone mięso, które np. pozostało z poprzedniego dnia)
  • 20 dag mrożonego szpinaku (najlepiej w liściach)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1 łyżce masła klarowanego i oleju
  • sól
  • pieprz mielony
  • mielona chili

Sos:

  • 4 łyżki oleju, np. z pestek winogron
  • 2 łyżki sera typu feta
  • 1 niepełna łyżeczka delikatnego miodu, np. akacjowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Szpinak rozmroź na sitku. Makaron ugotuj w posolonej wodzie według wskazówek
    podanych na opakowaniu. Cebule i czosnek obierz, drobno posiekaj. Mięso pokrój w plasterki albo paseczki.
  2. Na dużej patelni rozgrzej masło z olejem. Podsmaż krótko mięso, przełóż na talerz.
    Na patelnię wsyp cebulę z czosnkiem, zeszklij, dodaj szpinak. Przypraw solą, pieprzem i chili, smaż 3 minuty. Dołóż mięso i odcedzony makaron. Mieszając, smaż 3 minuty, przełóż do salaterki.
  3. Sos: ser rozetrzyj z sokiem z cytryny i z 1 łyżką oleju. Dodaj miód i powoli wlewaj resztę oleju, stale ucierając. Dopraw pieprzem. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do sosu łyżkę ajwaru. Sosem polej sałatkę. Podawaj na ciepło. Wzbogacamy smak
  4. Do sałatki możesz dodać np. kukurydzę konserwową, kapary.

Zdrowe sosy dzięki paście z kurkumy

46724021_m
Pasta z kurkumy.
123RF

Wiele naukowych badań udowodniło, że kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, pomaga usuwać toksyny i śluz z organizmu, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego.

Dlatego warto dodawać ją do potraw. W niewielkich ilościach kurkuma ma smak neutralny, w większych – staje się gorzkawa i cierpka. Niweluje to jej gotowanie. Poza tym podgrzewanie kurkumy sprawia, że uwalnia się z niej więcej uzdrawiających składników. Podobnie działa łączenie przyprawy z pieprzem i olejami roślinnymi, np. lnianym.

Idealnym rozwiązaniem jest więc ugotowanie pasty i dodawanie jej (po 1/2 łyżeczki) np. do sałatkowych sosów czy makaronu.

Zagotuj 1/2 szklanki wody. Wsyp 4 łyżki mielonej kurkumy i 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu. Podgrzewaj 8 minut, mieszając. Pastę przełóż do słoiczka, trzymaj w lodówce do 3 tygodni.

 

 

Czytaj więcej