Dwa hity na szybki obiad. Skrzydełka z wiśniami i smażony kalafior z sosem jogurtowym
Dorota Sychowiec
05.07.2021 15:53
Wykorzystaj sezon letni i przygotuj potrawy ze świeżych składników. Proponujemy przepyszne skrzydełka z wiśniami i smażony kalafior z sosem jogurtowym. Proste i szybkie dania.
Skrzydełka z wiśniami
Składniki
1 kg skrzydełek
2 szklanki wiśni
1/2 szklanki ciemnego piwa
cytryna
olej
2 ząbki czosnku
po 2 łyżki pikantnej musztardy i miodu
sól, kolorowy pieprz
tymianek, majeranek lub oregano
Przygotowanie
Skrzydełka opłucz, osusz i włóż do miski. Przygotuj marynatę z piwa, łyżki oleju, przeciśniętego przez praskę czosnku, musztardy, miodu oraz soli, pieprzu, soku z cytryny i tłuczonego kolorowego pieprzu do smaku. Zalej mięso, przykryj folią. Odstaw na 2 godziny.
Wiśnie umyj, wydryluj. Opłucz gałązki ziół. Mięso przełóż do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, obłóż gałązkami ziół. Piecz 25 min w 180°C. Wrzuć wiśnie. Polej pozostałą marynatą. Piecz skrzydełka na złoty kolor jeszcze 25 minut.
Smażony kalafior z sosem jogurtowym
Składniki
1 kalafior
po 1/2 pęczka natki i koperku
2-3 łyżki masła
kurkuma
4 ząbki czosnku
200 ml jogurtu greckiego
sól, pieprz
cytryna
Przygotowanie
Podziel go na małe różyczki, odetnij końcówki. Na dużej patelni rozgrzej masło. Wrzuć 2 przeciśnięte przez praskę lub obrane i posiekane ząbki czosnku. Krótko przesmaż.
Na czosnkowy tłuszcz wrzuć przygotowane różyczki kalafiora. Zrumień je na większym ogniu. Oprósz solą. Dodaj kurkumę, dokładnie wymieszaj. Zmniejsz płomień. Ogrzewaj różyczki kalafiora, często mieszając, aż będą złociste, ale pozostaną chrupiące. Zdejmij z ognia.
Pozostały czosnek również przeciśnij przez praskę lub pozbaw osłonek i drobno posiekaj. Dodaj do jogurtu, wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną soku wyciśniętego z cytryny.
Część sosu wylej na talerz, ułóż chrupiące różyczki kalafiora. Posyp listkami natki i piórkami koperku. Polej resztą sosu jogurtowego.