Domowy kisiel wiśniowy. Przepis na pyszny deser bez konserwantów [WIDEO]
Domowy kisiel wiśniowy.
Fot. 123RF

Domowy kisiel wiśniowy. Przepis na pyszny deser bez konserwantów [WIDEO]

Domowy kisiel wiśniowy to samo zdrowie i pomysł na wykorzystanie letnich owoców. Nie zawiera chemii ani konserwantów w porównaniu ze sklepowymi odpowiednikami. Dzięki dużej zawartości pysznych soczystych owoców wpływa korzystnie na nasz organizm. Zobacz wideo i wypróbuj ten szybki przepis.

Domowy kisiel szczególnie posmakuje małym niejadkom dzięki dużej ilości pysznych owoców. Wiśnie wiodą prym wśród najzdrowszych owoców. Zawierają dużo witamin i związków, które w dobroczynny sposób oddziałują na nasze zdrowie. Jednym z nich jest np. melatonina odpowiedzialna za regulację dobowego rytmu organizmu.

Dlaczego warto jeść domowy kisiel?

Domowy kisiel to świetna propozycja dla dorosłych i dla dzieci. Ponieważ można dodać do niego ulubione owoce, będzie smakował każdemu.

Zrobisz go w niecały kwadrans, a dostarczysz organizmowi porcję zdrowia. Kisiel z torebki zawiera substancje barwiące i konserwanty, kiedy gotujemy go sami mamy pewność, że nie ma w nim chemii.

Dlaczego warto zrobić kisiel akurat z wiśni? Wiśnie mają bardzo dużo substancji odżywczych. Regulują ciśnienie krwi oraz dzięki zawartym w nich antyoksydantom, opóźniają procesy starzenia się skóry. Polecane są też osobom chcącym zrzucić dodatkowe kilogramy, bo są bogate w naturalny błonnik pokarmowy, który zapewnia uczucie sytości na dłużej. Pektyna pomaga też w obniżeniu poziomu złego cholesterolu i chroni przez nadciśnieniem tętniczym.

Domowy kisiel wiśniowy

 

Składniki

  • 400 g wiśni
  • 0.5 litra wody
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie

  1. Wiśnie bez pestek umieść w garnku z wodą i zagotuj. Wymieszaj mąkę z niewielką ilością wody.
  2. Dodaj resztę składników go gotujących się wiśni.  Na końcu wlej mąkę z wodą i gotuj aż zgęstnieje.

Czytaj więcej