Maseczki z pomidora nawilżą i odżywią skórę. Przy okazji wyrównają jej kolor, bo usuną przebarwienia. Wypróbuj nasze przepisy na domowe kuracje upiększające!
Pomidorową maseczkę warto stosować choć raz w tygodniu. Spośród proponowanych wybierz dla siebie najlepszą – w zależności od tego, jaki efekt chcesz uzyskać.
Wybieraj dojrzałe, mięsiste pomidory (nie trzymaj ich w lodówce). Przy cerze z ciemnymi plamkami oraz pękającymi naczynkami najlepiej jednak sprawdzą się... jeszcze te zielone, ponieważ znacznie silniej wybielają.
Z pomidora wyciśnij sok. Dodaj po łyżce jogurtu naturalnego i płatków owsianych. Po 5 min masę lekko wmasuj w skórę. Po 10 min usuń wilgotną gazą. Ta maseczka oczyszcza i rozświetla zanieczyszczoną, zmęczoną cerę.
Zmiksuj pomidor z 1/2 cytryny i odrobiną mąki ziemniaczanej. Rozprowadź na buzi. Zmyj letnią wodą po 10 min.
Warto ją stosować przy przebarwieniach. Wybieli je.
Rozdrobnij pomidor (bez skórki). Łyżkę miąższu wymieszaj z łyżeczka oliwy z oliwek. Nanieś na twarz. Zmyj ciepłą wodą po kwadransie.
Ta maseczka dobrze nawilży i natłuści suchą cerę.
Zmiksuj: mały pomidor, 1/2 zielonego ogórka i łyżkę miodu. Uzyskaną papką obłóż buzię na 10 min. Zmyj letnią wodą.
Przyda się, gdy twoja cera ma skłonności do błyszczenia się. Zmatowi ją.
Pomidor przetrzyj przez sito. Miąższ wymieszaj z żółtkiem i łyżką skrobi ryżowej. Masę rozsmaruj na buzi. Zmyj po 10 min.
Dwie łyżki soku z pomidora wymieszaj z 2 łyżkami tłustego twarogu. Zmyj z buzi po 10 min.