Domowa ricotta jest pyszna i niskokaloryczna. Zrobisz ją z 3 składników! [WIDEO]
Ser ricotta jest delikatny w smaku, zdrowy i niskokaloryczny.
Fot. 123rf.com

Domowa ricotta jest pyszna i niskokaloryczna. Zrobisz ją z 3 składników! [WIDEO]

Ricotta to pyszny, delikatny w smaku ser, który jest idealnym dodatkiem do wielu dań. Świetnie podkreśla smak deserów i owoców, ale też słonych potraw. Jest chętnie dodawany do kanapek. Aby spróbować pysznej włoskiej ricotty, nie musisz szukać jej w sklepie. Ten ser łatwo i szybko przygotujesz w domu. Potrzebujesz do tego tylko trzech składników. 

Ricotta wraz z mozzarellą i parmezanem tworzy trio najsłynniejszych włoskich serów. Jednocześnie ma z nich najwięcej zalet. Jest najmniej kaloryczny – ma ok. 174 kcal w 100g i zawiera najmniej tłuszczu - tylko 13 g. Ponadto jest bogaty w minerały, takie jak: fosfor, magnez, potas, selen, sód, wapń i żelazo, a także witaminę A oraz te z grupy B.

Ricotta ma łagodny i subtelny, lekko słodkawy smak, dzięki czemu doskonale uzupełnia niemal każde danie. Nie zaburza ani nie przytłacza innych smaków, a potrafi je wzmocnić i podkreślić. Dlatego świetnie się nadaje się zarówno do słodkich owoców, orzechów, deserów, jak i do słonych potraw oraz warzyw. Najlepiej tych wodnistych, gdyż sama ricotta jest dość sucha. 

Ser ricotta przygotowuje się z fermentowanej serwatki z dowolnego mleka: krowiego, koziego, owczego, a nawet bawolego poprzez długie gotowanie. Receptura jest na tyle nieskomplikowana, że ricottę możesz przygotować samodzielnie w domu. Wypróbuj nasz prosty przepis. 

Domowy ser ricotta

 

Składniki:

  • 2 litry świeżego mleka 3,2%
  • sok z cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Mleko i sok z cytryny wlej do garnka. Posól i zagotuj, aż mleko się zwarzy. Poczekaj aż ostygnie i wstaw do lodówki.
  2. Weź dość głęboką miseczkę i połóż na niej sitko. Do sitka włóż czystą ściereczkę i przelej przez nią ostygniętą serwatkę. Zawiń ściereczkę i delikatnie odciśnij ser. Przełóż go na talerzyk.

 

Czytaj więcej