Ricotta to pyszny, delikatny w smaku ser, który jest idealnym dodatkiem do wielu dań. Świetnie podkreśla smak deserów i owoców, ale też słonych potraw. Jest chętnie dodawany do kanapek. Aby spróbować pysznej włoskiej ricotty, nie musisz szukać jej w sklepie. Ten ser łatwo i szybko przygotujesz w domu. Potrzebujesz do tego tylko trzech składników.
Ricotta wraz z mozzarellą i parmezanem tworzy trio najsłynniejszych włoskich serów. Jednocześnie ma z nich najwięcej zalet. Jest najmniej kaloryczny – ma ok. 174 kcal w 100g i zawiera najmniej tłuszczu - tylko 13 g. Ponadto jest bogaty w minerały, takie jak: fosfor, magnez, potas, selen, sód, wapń i żelazo, a także witaminę A oraz te z grupy B.
Ricotta ma łagodny i subtelny, lekko słodkawy smak, dzięki czemu doskonale uzupełnia niemal każde danie. Nie zaburza ani nie przytłacza innych smaków, a potrafi je wzmocnić i podkreślić. Dlatego świetnie się nadaje się zarówno do słodkich owoców, orzechów, deserów, jak i do słonych potraw oraz warzyw. Najlepiej tych wodnistych, gdyż sama ricotta jest dość sucha.
Ser ricotta przygotowuje się z fermentowanej serwatki z dowolnego mleka: krowiego, koziego, owczego, a nawet bawolego poprzez długie gotowanie. Receptura jest na tyle nieskomplikowana, że ricottę możesz przygotować samodzielnie w domu. Wypróbuj nasz prosty przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania: