Kostka rosołowa to podstawa wielu dań. Najczęściej sięgasz po tę ze sklepu, ale czy sprawdziłaś, co znajduje się w jej składzie? Czy na pewno jest zdrowa? Najlepiej zastąp ją domowej roboty kostką rosołową, którą bez problemu przygotujesz według naszego przepisu. Jak ją stosować i do czego dodawać?
Spis treści
Jak zupa to tylko na kogutku – kostka rosołowa od lat króluje w kuchni. Ta ze sklepu zawiera niezdrowy glutaminian sodu, zrobiona w domu jest znacznie zdrowsza.
Kostka rosołowa to koncentrat z mięsa wołowego lub kurzego i przypraw w postaci kostki, służący głównie do rozpuszczania w wodzie w celu uzyskania wywaru. Dostępna jest we wszystkich sklepach i nie kosztuje dużo, dlatego najczęściej korzystamy z gotowych kupnych kostek.
Na pierwszym miejscu listy składników kostki rosołowej zwykle znajduje się sól, a zaraz za nią wzmacniacze smaku. Następnie: cukier, utwardzany tłuszcz palmowy, aromaty i barwniki, a na końcu śladowe ilości suszonych warzyw i mięsa. W składzie kostek rosołowych ze sklepu znajdziemy więc przede wszystkim konserwanty, glutaminian sodu (E621), sztuczne aromaty i sól.
Gotowanie z taką kostką rosołową powoduje, że w naszym organizmie mamy nadmiar substancji, których nazwa rozpoczyna się od "E", a które bardzo dodawane są do produktów spożywczych. To z kolei może prowadzić do nadwagi, zaburzeń hormonalnych i uszkodzeń siatkówki. Naukowcy podejrzewają także, że kostki rosołowe wpływają także na częstsze występowanie migreny.
Domowa kostka rosołowa jest znacznie zdrowszą wersją tej ze sklepu. W jej składzie znajdziemy warzywa, naturalne przyprawy, sól i wywar z mięsa. Nie ma konserwantów, barwników ani wzmacniaczy, za to silny aromat, który wzbogaci smak zup, sosów i innych dań. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne.
Składniki:
Przygotowanie:
Domowa kostka rosołowa to baza do super szybkich zup. Wystarczy wrzucić do garnka naszą kostkę, 2 szklanki wody i mrożonkę: może to być dynia, szpinak, groszek, albo brokuły. Zagotować, dodać 3 łyżki śmietany, zmiksować i doprawić do smaku.
Domowa kostka rosołowa idealnie sprawdzi się także do sosów. Wystarczy zeszklić cebulę, dodać kostkę rosołową, odrobinę wody, 2 łyżki śmietany i łyżkę chrzanu lub połączyć na patelni kostkę rosołową, 1/2 szkl. wody, koncentrat pomidorowy i zioła prowansalskie.