Domowa kostka rosołowa jest zdrowsza od tej ze sklepu. Sprawdź, jak zrobić ją samodzielnie w domu
Domowa kostka rosołowa jest zdrowsza od tej ze sklepu i łatwa do zrobienia
Fot. 123rf.com

Domowa kostka rosołowa jest zdrowsza od tej ze sklepu. Sprawdź, jak zrobić ją samodzielnie w domu

Kostka rosołowa to podstawa wielu dań. Najczęściej sięgasz po tę ze sklepu, ale czy sprawdziłaś, co znajduje się w jej składzie? Czy na pewno jest zdrowa? Najlepiej zastąp ją domowej roboty kostką rosołową, którą bez problemu przygotujesz według naszego przepisu. Jak ją stosować i do czego dodawać?

Jak zupa to tylko na kogutku – kostka rosołowa od lat króluje w kuchni. Ta ze sklepu zawiera niezdrowy glutaminian sodu, zrobiona w domu jest znacznie zdrowsza.

Czy kostka rosołowa jest zdrowa? Skład

Kostka rosołowa to koncentrat z mięsa wołowego lub kurzego i przypraw w postaci kostki, służący głównie do rozpuszczania w wodzie w celu uzyskania wywaru. Dostępna jest we wszystkich sklepach i nie kosztuje dużo, dlatego najczęściej korzystamy z gotowych kupnych kostek. 

Na pierwszym miejscu listy składników kostki rosołowej zwykle znajduje się sól, a zaraz za nią wzmacniacze smaku. Następnie: cukier, utwardzany tłuszcz palmowy, aromaty i barwniki, a na końcu śladowe ilości suszonych warzyw i mięsa. W składzie kostek rosołowych ze sklepu znajdziemy więc przede wszystkim konserwanty, glutaminian sodu (E621), sztuczne aromaty i sól.

Gotowanie z taką kostką rosołową powoduje, że w naszym organizmie mamy nadmiar substancji, których nazwa rozpoczyna się od "E", a które bardzo dodawane są do produktów spożywczych. To z kolei może prowadzić do nadwagi, zaburzeń hormonalnych i uszkodzeń siatkówki. Naukowcy podejrzewają także, że kostki rosołowe wpływają także na częstsze występowanie migreny.

Domowa kostka rosołowa jest znacznie zdrowszą wersją tej ze sklepu. W jej składzie znajdziemy warzywa, naturalne przyprawy, sól i wywar z mięsa. Nie ma konserwantów, barwników ani wzmacniaczy, za to silny aromat, który wzbogaci smak zup, sosów i innych dań. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne. 

Przepis na domową kostkę rosołową

20962873_m
Domowa kostka rosołowa
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek lubczyku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 kg szpondra
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 3 liski laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 6 łyżek soli

Przygotowanie:

  1. 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, 1 pora, 2 łodygi selera naciowego oczyść, obierz, pokrój i włóż do dużego garnka. Dodaj cebulę obraną i mocno opaloną nad ogniem, 2 ząbki czosnku, 1 kg szpondra oraz 2 podudzia z kurczaka. Zalej wszystko 2 litrami wody.
  2. Przygotuj przyprawy: 3 liski laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka czarnego pieprzu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 6 łyżek soli. Dodaj je do garnka i zacznij gotować na wolnym ogniu.
  3. Po dwóch godzinach gotowania, dodaj pęczek lubczyku i gotuj jeszcze przez godzinę. Wywar przecedź, dodaj do niego pęczek posiekanej natki z pietruszki i wlej do silikonowych foremek do lodu. Gdy ostygnie, przechowuj go w zamrażalniku.

Jak i do czego stosować domową kostkę rosołową?

Domowa kostka rosołowa to baza do super szybkich zup. Wystarczy wrzucić do garnka naszą kostkę, 2 szklanki wody i mrożonkę: może to być dynia, szpinak, groszek, albo brokuły. Zagotować, dodać 3 łyżki śmietany, zmiksować i doprawić do smaku.

Domowa kostka rosołowa idealnie sprawdzi się także do sosów. Wystarczy zeszklić cebulę, dodać kostkę rosołową, odrobinę wody, 2 łyżki śmietany i łyżkę chrzanu lub połączyć na patelni kostkę rosołową, 1/2 szkl. wody, koncentrat pomidorowy i zioła prowansalskie.

 

 

Czytaj więcej