Dieta warzywno-owocowa: co na niej jeść? Tygodniowy jadłospis
Warzywa i owoce to bogactwo witamin.
Fot. 123RF

Dieta warzywno-owocowa: co na niej jeść? Tygodniowy jadłospis

Dieta warzywno-owocowa znana też jako dieta dr Dąbrowskiej jest niezwykle skuteczna! Wystarczy, że zastosujesz się do naszych wskazówek, a schudniesz.

Dieta warzywno-owocowa stworzona została przez dr Ewę Dąbrowską, która jest lekarzem klinicznym, internistą i doktorem nauk medycznych. Na początku dieta ta służyła wyłącznie leczeniu pacjentów. Z czasem zyskała popularność i zaczęła być stosowana także jako dieta odchudzająca.

Najważniejszą zasadą diety jest spożywanie wyłącznie owoców i warzyw o niskiej zawartości węglowodanów, białek oraz tłuszczy.

Dieta warzywno-owocowa: zasady

Dieta warzywno-owocowa może trwać od kilku dni do kilku tygodni.

Pierwszego dnia diety wolno Ci jeść tylko owoce, drugiego i trzeciego także warzywa, a każdego kolejnego dnia możesz dołączyć do swojego jadłospisu inny produkt (np. jajka, mięso). Dieta owocowo-warzywna przyniesie zamierzone efekty, jeżeli będziesz ją stosować przez trzy tygodnie. Możesz schudnąć nawet trzy kilogramy w ciągu tygodnia.

Po zakończeniu diety, doradzane jest, by na dwa dni w tygodniu lub jeden tydzień w miesiącu do niej wracać.

55224420_m
Świeże warzywa i owoce to podstawa diety dr Dąbrowskiej.
123RF

Dieta warzywno-owocowa: jadłospis

Poniedziałek

Pierwszego dnia diety jesz tylko owoce. Możesz je jeść w stanie nieprzetworzonym lub w sałatce owocowej.

  • sałatka owocowa: 1 banana, 2 brzoskwinie, 1 gruszkę, kiść winogron umyj, obierz, pokrój drobno i wymieszaj. Sałatkę podziel na trzy części i zjedz ją na śniadanie, obiad oraz kolację.

Między posiłkami wypij 3 litry napojów. Niech to będą niegazowana woda mineralna i niesłodzone herbatki ziołowe oraz owocowe.

Wtorek

Drugiego dnia diety oprócz owoców możesz jeść także warzywa.

  • śniadanie – sałatka owocowa: 1 banana, 1 jabłko i 1 gruszkę umyj, obierz, pokrój i wymieszaj.
  • obiad – surówka: 10 dag cukinii, 15 dag kalarepy i 15 dag marchewki umyj, obierz, pokrój i wymieszaj. Dopraw łyżką soku z cytryny i łyżką jogurtu naturalnego.
  • kolacja – sałatka śródziemnomorska: 5 dag sałaty, 1 pomidora i 10 dag ogórka umyj i drobno pokrój. Dodaj 2 czarne oliwki pokrojone na plasterki. Sałatkę dopraw łyżką soku z cytryny.

Środa

Trzeciego dnia diety nadal możesz jeść wyłącznie owoce i warzywa.

  • śniadanie – sałatka owocowa: 1 kiwi, 1 banana, 1 jabłko oraz 10 dag truskawek lub malin umyj i drobno pokrój. Sałatkę wymieszaj i dopraw łyżką soku z cytryny.
  • obiad – sałatka paprykowa: 10 dag czerwonej papryki, 1 cebulę dymkę i 5 dag sałaty umyj i pokrój. Dodaj 5 dag kukurydzy z puszki. Sałatkę zalej dwoma łyżkami jogurtu naturalnego.
  • kolacja – zupa warzywna: 20 dag marchwi, 20 dag kapusty oczyść i drobno pokrój. Wlej 100 ml bulionu warzywnego i duś 10 minut.

Czwartek

Czwartego dnia diety oprócz owoców i warzyw możesz zjeść także 2 jajka.

  • śniadanie – sałatka brzoskwiniowa: 1 brzoskwinię oraz 1 jabłko umyj, obierz i pokrój. Dodaj 10 dag wiśni lub ciemnych winogron. Dopraw do smaku sokiem z cytryny oraz słodzikiem.
  • obiad – kolorowa sałatka: 5 dag zielonej sałaty, 10 dag marchwi, 10 dag kalarepy i 15 dag rzodkiewek umyj i drobno pokrój. Dopraw łyżką jogurtu naturalnego.
  • kolacja – szparagi z jajkiem: obierz 20 dag szparagów. Gotuj je przez 15 minut. Wyjmij z wody i posyp łyżką posiekanej natki pietruszki. Do szparagów zjedz dwa jajka ugotowane na twardo.

Piątek

Piątego dnia diety oprócz owoców i warzyw możesz zjeść kawałek drobiu oraz ser.

  • śniadanie – sałatka egzotyczna: 10 dag melona, 1 kiwi i 1 pomarańczę obierz, drobno pokrój i wymieszaj.
  • obiad – sałatka serowa: 10 dag pomidorów, 10 dag sałaty, 1 cebulę dymkę umyj i pokrój. Dodaj 5 dag czarnych oliwek i 5 dag niskotłuszczowego sera feta. Dopraw łyżką soku z cytryny lub łyżką jogurtu naturalnego.
  • kolacja – pierś kurczaka z warzywami: 20 dag brokułów (lub brukselki) i 2 obrane ziemniaki umyj i drobno pokrój. Włóż je do garnka, zalej 100 ml bulionu warzywnego i gotuj przez 10 minut. 15 dag piersi kurczaka smaż przez 5 minut na łyżeczce gorącego oleju. Dopraw solą i pieprzem.

Sobota

Szóstego dnia diety do swojego jadłospisu możesz dodać filet z dorsza.

  • śniadanie – muesli z truskawkami: 10 dag truskawek umyj i drobno pokrój. Zmieszaj owoce z dwoma łyżkami muesli i zalej kubeczkiem jogurtu naturalnego.
  • obiad – sałatka z indykiem wędzonym: 10 dag cukinii i 10 dag sałaty umyj i pokrój. 20 dag wędzonej piersi indyka pokrój na plasterki, wymieszaj z warzywami. Posyp łyżeczką posiekanej natki pietruszki, dopraw łyżką soku z cytryny lub jogurtu naturalnego.
  • kolacja – dorsz w warzywach: 30 dag żółtej papryki oraz 1 cebulę dymkę umyj, pokrój i zeszklij na łyżeczce rozgrzanego oleju. Dolej 100 ml bulionu warzywnego i gotuj przez 5 minut. 15 dag fileta z dorsza pokrój na drobne kawałki, włóż do wywaru i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Niedziela

Siódmego dnia diety możesz pozwolić sobie na wołowinę i ser.

  • śniadanie – kanapka z serem i sałatka owocowa. Kromkę chleba graham posmaruj margaryną. Na kanapkę połóż 2 listki zielonej sałaty i plasterek żółtego sera. Do tego zjedz sałatkę z połówki melona pokrojonego w kostkę, zmieszanego z drobno pokrojonym kiwi i 10 dag malin.
  • obiad – sałatka z szynką: umyj i drobno pokrój 5 dag sałaty, 5 dag pieczarek i 5 dag świeżego ogórka. Składniki wymieszaj z 5 dag kukurydzy z puszki i 15 dag chudej szynki. Dopraw łyżką soku z cytryny lub jogurtu naturalnego.
  • kolacja – stek z warzywami: 20 dag zielonej fasolki umyj i duś przez 15 minut z 2 łyżkami bulionu warzywnego. Po upływie 1 minuty dodaj dwa pokrojone w ćwiartki pomidory. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 15 dag steku wołowego opłucz, osusz i usmaż na łyżeczce rozgrzanego oleju, dopraw solą i pieprzem.
85729719_m
Sałatka owocowa to ważny element diety dr Dąbrowskiej.
123RF

Jak wytrzymać na diecie warzywno-owocowej?

Oto kilka rad, jak walczyć z pokusami na diecie warzywno-owocowej:

  • Jeżeli w ciągu dnia poczujesz głód: sięgnij po pieczywo ryżowe. Zawiera ono mało kalorii. Ale pamiętaj, żeby nie zjeść więcej niż 10 kromek.

  • Gdy będziesz miała ochotę na słodycze: zjedz kawałek arbuza, nie więcej jednak niż pół kilograma!

  • Jeżeli w przepisach, które podajemy, znajdują się produkty, których nie lubisz: możesz je zastąpić innymi o porównywalnej wartości kalorycznej.

  • Jeśli znudzi Ci się woda mineralna oraz herbatki owocowe i ziołowe: możesz wypić szklankę soku pomidorowego.

 

Czytaj więcej