W diecie trzustkowej powinny się znaleźć produkty regulujące stężenie glukozy we krwi.
Fot. 123RF
Zdrowe odżywianie
Dieta trzustkowa – co wolno jeść przy problemach z trzustką, a czego stanowczo unikać?
20.10.2021 13:27
Jeżeli zadbasz o zdrową, odciążającą dietę, trzustka będzie lepiej pracować. Dietę trzustkową warto stosować także, kiedy ten organ niedomaga, np. przy zapaleniu trzustki. Przedstawiamy zasady diety trzustkowej, dozwolone i zakazane produkty oraz przepisy na przykładowe dania obiadowe.
W jadłospisie diety trzustkowej należy uwzględnić składniki dostarczające kwas oleinowy, flawonoidy, kwasy omega-3, witaminy: A, E, D, K i B. Przyspieszają one regenerację i leczenie stanów zapalnych trzustki oraz ułatwiają produkcję enzymów trawiennych i hormonów regulujących stężenie glukozy we krwi. Sprawdź, w jakich produktach znajdziesz składniki, które wspomagają pracę trzustki.
Zasady diety trzustkowej
Jakich zasad przestrzegać na diecie na zdrową trzustkę?
Posiłki gotuj bez dodatku tłuszczu: w małej ilości wody, na parze, piecz w zamkniętym naczyniu lub folii bez obsmażania.
Jedz 4-5 posiłków. W odstępach 3-4 godz.
Ogranicz produkty z dużą ilością błonnika, np. pieczywo żytnie razowe zastąp pieczywem mieszanym lub gryczanym. Wybieraj warzywa młode, które mają mniej błonnika.
Odstaw alkohol – nawet w niewielkich ilościach pogarsza funkcjonowanie trzustki.
Codziennie jedz warzywa i owoce. Są źródłem witamin, składników mineralnych i związków działających przeciwzapalne.
Flawonoidy w brokułach oczyszczają i wzmacniają trzustkę.
Składniki
4 łyżki suchej kaszy pęczak, 60 g
1/2 cebuli, 50 g
ząbek czosnku
2 marchewki, 90 g
3 różyczki brokuła, 150 g
łyżeczka oliwy
sól
szczypta kurkumy
łyżka natki pietruszki
1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny
Przygotowanie
Marchew pokrój w dużą kostkę, cebulę w grube piórka, a czosnek przekrój na pół. Warzywa ułóż na blasze do pieczenia, skrop oliwą i piecz 20 minut w temperaturze 180 st. Brokuł ugotuj na parze lub zblanszuj. Kaszę ugotuj w wodzie z dodatkiem kurkumy i soli.
Upieczone warzywa połącz z brokułem i kaszą, dodaj natkę pietruszki, skórkę z cytryny i wszystko delikatnie wymieszaj.
Ryba po śródziemnomorsku z kaparami i batatem
Ryby morskie są źródłem kwasów omega-3, które odbudowują błony komórkowe i działają przeciwzapalnie.
Składniki
filet z ryby bez skóry, 150 g (pstrąg, halibut, sola)
1/2 batata, 100 g
2 łyżki soku z cytryny
ząbek czosnku
garść pomidorków koktajlowych lub średni pomidor, 120 g
2 łyżki kaparów, 20 g
kilka zielonych oliwek
łyżeczka oliwy
1/2 łyżeczki oregano
sól
pieprz
Przygotowanie
Rybę oprósz solą, pieprzem, oregano, skrop sokiem z cytryny i wstaw na godzinę do lodówki. Batat obierz, pokrój w słupki, skrop oliwą, posól i piecz w 180 st. przez 25 min.
Do ryby dodaj posiekany czosnek, kapary, oliwki, pokrojone pomidory i piecz w foli w 180 st. przez 15 minut. Rybę podawaj z batatami.