Dieta trzustkowa – co wolno jeść przy problemach z trzustką, a czego stanowczo unikać?
W diecie trzustkowej powinny się znaleźć produkty regulujące stężenie glukozy we krwi.
Fot. 123RF

Dieta trzustkowa – co wolno jeść przy problemach z trzustką, a czego stanowczo unikać?

Jeżeli zadbasz o zdrową, odciążającą dietę, trzustka będzie lepiej pracować. Dietę trzustkową warto stosować także, kiedy ten organ niedomaga, np. przy zapaleniu trzustki. Przedstawiamy zasady diety trzustkowej, dozwolone i zakazane produkty oraz przepisy na przykładowe dania obiadowe.

W jadłospisie diety trzustkowej należy uwzględnić składniki dostarczające kwas oleinowy, flawonoidy, kwasy omega-3, witaminy: A, E, D, K i B. Przyspieszają one regenerację i leczenie stanów zapalnych trzustki oraz ułatwiają produkcję enzymów trawiennych i hormonów regulujących stężenie glukozy we krwi. Sprawdź, w jakich produktach znajdziesz składniki, które wspomagają pracę trzustki.

Zasady diety trzustkowej

Jakich zasad przestrzegać na diecie na zdrową trzustkę?

  1. Posiłki gotuj bez dodatku tłuszczu: w małej ilości wody, na parze, piecz w zamkniętym naczyniu lub folii bez obsmażania.
  2. Jedz 4-5 posiłków. W odstępach 3-4 godz. 
  3. Ogranicz produkty z dużą ilością błonnika, np. pieczywo żytnie razowe zastąp pieczywem mieszanym lub gryczanym. Wybieraj warzywa młode, które mają mniej błonnika.
  4. Odstaw alkohol – nawet w niewielkich ilościach pogarsza funkcjonowanie trzustki.
  5. Codziennie jedz warzywa i owoce. Są źródłem witamin, składników mineralnych i związków działających przeciwzapalne.

Dieta trzustkowa - co jeść?

  • Awokado, jabłko, truskawki, gruszki, grejpfrut, mango, jagody, kiwi, jeżyny
  • Sałata, ogórek, cebula, bakłażan, marchew, szpinak, rzodkiewki, pomidor, por, papryka, cukinia, bataty
  • Łosoś, sola, makrela, dorsz, mintaj, sardynki, halibut, śledź, pstrąg 
  • Kasza jęczmienna, gryczana, komosa ryżowa, amarantus, chleb mieszany
  • Jaja, jogurt, kefir, maślanka, twaróg 
  • Suszone morele, morwa 
  • Oliwa, olej ryżowy, lniany 
66659047_m_valencia
Warzywa, które warto jeść na zdrową trzustkę.
123RF

Przyprawy i zioła polecane na diecie trzustkowej

Wiele z nich jest silnymi przeciwutleniaczami, mają działanie przeciwzapalne i oczyszczające, między innymi trzustkę. Najważniejsze z nich to:

  • imbir,
  • kurkuma,
  • oregano,
  • bazylia,
  • natka pietruszki,
  • kolendra,
  • papryka mielona,
  • liść laurowy,
  • lubczyk,
  • ziele angielskie,
  • anyż,
  • wanilia,
  • cynamon,
  • gałka muszkatołowa,
  • tymianek.

Łącz je dowolnie i używaj kilka razy dziennie.

Dieta trzustkowa - czego nie jeść

Produkty niedozwolone na diecie trzustkowej to:

  • Owoce kandyzowane i w syropach
  • Dżemy, kremy czekoladowe 
  • Cukier, pieczywo cukiernicze, cukierki, słodkie napoje kakaowe, płatki śniadaniowe słodzone cukrem lub miodem
  • Wieprzowina, drób ze skórą, gęsina
  • Grzyby, kapusta, seler, groch 
  • Śmietana, sery topione, żółte
  • Alkohol, słodzone napoje, kawa 3 w 1
  • Mieszanki przypraw z cukrem i solą
  • Musztarda, ocet balsamiczny

Przykładowe obiady na diecie trzustkowej

Kasza z brokułami i kurkumą

140693762_m
Kasza z brokułami i kurkumą.
123RF

Flawonoidy w brokułach oczyszczają i wzmacniają trzustkę.

Składniki

  • 4 łyżki suchej kaszy pęczak, 60 g 
  • 1/2 cebuli, 50 g 
  • ząbek czosnku 
  • 2 marchewki, 90 g 
  • 3 różyczki brokuła, 150 g 
  • łyżeczka oliwy 
  • sól
  • szczypta kurkumy 
  • łyżka natki pietruszki 
  • 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny

Przygotowanie

  1. Marchew pokrój w dużą kostkę, cebulę w grube piórka, a czosnek przekrój na pół. Warzywa ułóż na blasze do pieczenia, skrop oliwą i piecz 20 minut w temperaturze 180 st. Brokuł ugotuj na parze lub zblanszuj. Kaszę ugotuj w wodzie z dodatkiem kurkumy i soli.
  2. Upieczone warzywa połącz z brokułem i kaszą, dodaj natkę pietruszki, skórkę z cytryny i wszystko delikatnie wymieszaj.

Ryba po śródziemnomorsku z kaparami i batatem

97009410_m
Ryba po śródziemnomorsku.
123RF

Ryby morskie są źródłem kwasów omega-3, które odbudowują błony komórkowe i działają przeciwzapalnie.

Składniki

  • filet z ryby bez skóry, 150 g (pstrąg, halibut, sola) 
  • 1/2 batata, 100 g 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • garść pomidorków koktajlowych lub średni pomidor, 120 g
  • 2 łyżki kaparów, 20 g 
  • kilka zielonych oliwek
  • łyżeczka oliwy 
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Rybę oprósz solą, pieprzem, oregano, skrop sokiem z cytryny i wstaw na godzinę do lodówki. Batat obierz, pokrój w słupki, skrop oliwą, posól i piecz w 180 st. przez 25 min.
  2. Do ryby dodaj posiekany czosnek, kapary, oliwki, pokrojone pomidory i piecz w foli w 180 st. przez 15 minut. Rybę podawaj z batatami.

 

Czytaj więcej