Wegetariańska zapiekanka makaronowa z brokułami i kalafiorem w sosie serowym jest pyszna i pożywna
Fot. 123rf.com
Obiady
Cztery pyszne i sycące zapiekanki z makaronem w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Doskonałe na obiad!
02.11.2022 08:50
Zapiekanka z makaronem to idealne danie na obiad! Jest gorące, sycące, pyszne i bardzo różnorodne. Możesz do niej dodać składniki, jakie tylko lubisz. Nasze cztery pyszne i oryginalne propozycje to: lazania makaronowa z bakłażanem i mięsem mielonym, wegetariańska zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i parmezanem w sosie pomidorowym, wegetariańska zapiekanka makaronowa z brokułami i kalafiorem w sosie serowym oraz wegetariańska zapiekanka ze spaghetti i zielonym groszkiem w masie śmietanowej.
Zapiekanka to rodzaj pysznej jednogarnkowej potrawy serwowanej najczęściej na ciepło jako danie obiadowe. Składa się z mieszaniny różnych produktów (makaronów, mięsa, jarzyn, serów) zapiekanych razem w piekarniku, często z dodatkiem sosów. Dzięki liczbie i różnorodności składników, zapiekanka jest bardzo sycącym daniem. Najbardziej znaną odmianą zapiekanki jest włoska lazania (lasagne).
W zapiekance makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu. Farsz stanowią najczęściej warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera, układane do wyczerpania składników. Makaron może być również zmieszany z farszem, a duże odmiany (np. muszle) nadziewane farszem. Następnie potrawa jest zapiekana. Zdarzają się przepisy na wersje wegetariańskie i na słodko. Danie podawane jest na gorąco.
Wegetariańska zapiekanka ze spaghetti i zielonym groszkiem w masie śmietanowej
Składniki:
30 dag makaronu spaghetti,
8 jajek,
1 puszka zielonego groszku,
1 średnia cukinia,
2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
1 łyżka oleju,
trochę tłuszczu do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
W garnku zagotuj wodę. Posól ją. Wrzuć makaron. Wymieszaj i gotuj go ok. 7 minut. Odcedź, osącz na sitku, odłóż do wystudzenia. Cukinię oczyść, umyj, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Groszek osącz z zalewy.
Tortownicę posmaruj tłuszczem. Brzeg dodatkowo wyłóż pergaminem. Makaron przełóż do formy, na przemian z groszkiem oraz cukinią. Jajka połącz ze śmietaną. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Polej tym tort.
Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 1 godzinę.
Wegetariańska zapiekanka makaronowa z brokułami i kalafiorem w sosie serowym
Składniki:
40 dag makaronu kolanka (ew. świderki),
1 brokuł,
1 kalafior,
1/2 pęczka pietruszki,
5 dag sera typu parmezan,
15 dag sera ricotta,
20 dag sera mozzarella,
5 dag sera gouda,
3 jajka,
pieprz,
sól,
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, osącz. Brokuły i kalafior podziel na różyczki, gotuj je w osolonej wodzie (7 min). Przelej na sitku zimną wodą, osącz. Natkę opłucz, posiekaj.
Ser typu parmezan, mozzarellę i goudę zetrzyj. Starte sery wymieszaj z ricottą i jajkami. Przypraw solą, pieprzem i gałką.
Sos serowy połącz z makaronem, warzywami i natką. Formę posmaruj olejem. Napełnij ją makaronem z dodatkami. Piecz 20 minut w 200 st.
Wegetariańska zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i parmezanem w sosie pomidorowym
Składniki:
20 muszli makaronowych,
1 łyżka oliwy,
2 op. mrożonego szpinaku,
20 dag startego parmezanu,
1 puszka pomidorów w kawałkach,
1/2 chili,
sól,
pieprz,
1 ząbek czosnku,
suszony estragon,
gałka muszkatołowa,
cukier,
1 łyżka octu winnego
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmroź, osącz. Makaron ugotuj na półtwardo. Pomidory połącz z posiekanym czosnkiem i chili. Dodaj sól, cukier, estragon i gałkę (do smaku). Przypraw octem. Sos gotuj 15 minut. Zmiksuj.
Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć szpinak. Smaż 5 minut. Zdejmij. Do szpinaku dodaj 2/3 startego sera. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką.
Muszle makaronowe napełnij farszem. Ustaw w żaroodpornej formie. Podlej sosem pomidorowym. Posyp resztą sera. Piecz 20 minut w 180 st.
Lazania makaronowa z bakłażanem i mięsem mielonym
Składniki:
2 bakłażany,
16 płatów makaronu lasagne,
50 dag mięsa mielonego,
1 puszka pomidorów,
1 marchewka,
1 cebula,
po 1 czerwonej i żółtej papryce,
2 łodygi selera naciowego,
3 ząbki czosnku,
1 i 1/2 szklanki bulionu,
3 kulki mozzarelli,
4 łyżki oleju,
sól,
pieprz,
suszone oregano i bazylia,
mielona papryka słodka i ostra,
1 butelka passaty
Sposób przygotowania:
Makaron gotuj 5 minut w osolonej wodzie, wyjmij, osusz. Bakłażany pokrój w plasterki, posól i odłóż, by puściły sok.
Resztę warzyw w zależności od rodzaju oczyść, obierz, pokrój. Podsmaż na oleju. Dołóż mięso. Wlej bulion i pomidory. Przypraw solą, pieprzem, ziołami, słodką i ostrą papryką. Duś 35 min.
W formie warstwami ułóż: makaron, bakłażany, mięso i starty ser. Piecz 40 minut w 200 st. Polej passatą.