Cztery pyszne i sycące zapiekanki z makaronem w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Doskonałe na obiad!
Wegetariańska zapiekanka makaronowa z brokułami i kalafiorem w sosie serowym jest pyszna i pożywna
Fot. 123rf.com

Cztery pyszne i sycące zapiekanki z makaronem w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Doskonałe na obiad!

Zapiekanka z makaronem to idealne danie na obiad! Jest gorące, sycące, pyszne i bardzo różnorodne. Możesz do niej dodać składniki, jakie tylko lubisz. Nasze cztery pyszne i oryginalne propozycje to: lazania makaronowa z bakłażanem i mięsem mielonym, wegetariańska zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i parmezanem w sosie pomidorowym, wegetariańska zapiekanka makaronowa z brokułami i kalafiorem w sosie serowym oraz wegetariańska zapiekanka ze spaghetti i zielonym groszkiem w masie śmietanowej.

Zapiekanka to rodzaj pysznej jednogarnkowej potrawy serwowanej najczęściej na ciepło jako danie obiadowe. Składa się z mieszaniny różnych produktów (makaronów, mięsa, jarzyn, serów) zapiekanych razem w piekarniku, często z dodatkiem sosów. Dzięki liczbie i różnorodności składników, zapiekanka jest bardzo sycącym daniem. Najbardziej znaną odmianą zapiekanki jest włoska lazania (lasagne). 

W zapiekance makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu. Farsz stanowią najczęściej warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera, układane do wyczerpania składników. Makaron może być również zmieszany z farszem, a duże odmiany (np. muszle) nadziewane farszem. Następnie potrawa jest zapiekana. Zdarzają się przepisy na wersje wegetariańskie i na słodko. Danie podawane jest na gorąco.

Wegetariańska zapiekanka ze spaghetti i zielonym groszkiem w masie śmietanowej

Wegetariańska zapiekanka ze spaghetti i zielonym groszkiem w masie śmietanowej 45897991_m
Wegetariańska zapiekanka ze spaghetti i zielonym groszkiem w masie śmietanowej
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 30 dag makaronu spaghetti,
  • 8 jajek,
  • 1 puszka zielonego groszku,
  • 1 średnia cukinia,
  • 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1 łyżka oleju,
  • trochę tłuszczu do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę. Posól ją. Wrzuć makaron. Wymieszaj i gotuj go ok. 7 minut. Odcedź, osącz na sitku, odłóż do wystudzenia. Cukinię oczyść, umyj, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Groszek osącz z zalewy.
  2. Tortownicę posmaruj tłuszczem. Brzeg dodatkowo wyłóż pergaminem. Makaron przełóż do formy, na przemian z groszkiem oraz cukinią. Jajka połącz ze śmietaną. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Polej tym tort.
  3. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 1 godzinę.

Wegetariańska zapiekanka makaronowa z brokułami i kalafiorem w sosie serowym

Wegetariańska zapiekanka makaronowa z brokułami i kalafiorem w sosie serowym 45268060_m
Wegetariańska zapiekanka makaronowa z brokułami i kalafiorem w sosie serowym
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 40 dag makaronu kolanka (ew. świderki),
  • 1 brokuł,
  • 1 kalafior,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • 5 dag sera typu parmezan,
  • 15 dag sera ricotta,
  • 20 dag sera mozzarella,
  • 5 dag sera gouda,
  • 3 jajka,
  • pieprz,
  • sól,
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, osącz. Brokuły i kalafior podziel na różyczki, gotuj je w osolonej wodzie (7 min). Przelej na sitku zimną wodą, osącz. Natkę opłucz, posiekaj.
  2. Ser typu parmezan, mozzarellę i goudę zetrzyj. Starte sery wymieszaj z ricottą i jajkami. Przypraw solą, pieprzem i gałką.
  3. Sos serowy połącz z makaronem, warzywami i natką. Formę posmaruj olejem. Napełnij ją makaronem z dodatkami. Piecz 20 minut w 200 st.

Wegetariańska zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i parmezanem w sosie pomidorowym

Wegetariańska zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i parmezanem w sosie pomidorowym 150875429_m
Wegetariańska zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i parmezanem w sosie pomidorowym
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 20 muszli makaronowych,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 op. mrożonego szpinaku,
  • 20 dag startego parmezanu,
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach,
  • 1/2 chili,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 ząbek czosnku,
  • suszony estragon,
  • gałka muszkatołowa,
  • cukier,
  • 1 łyżka octu winnego

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak rozmroź, osącz. Makaron ugotuj na półtwardo. Pomidory połącz z posiekanym czosnkiem i chili. Dodaj sól, cukier, estragon i gałkę (do smaku). Przypraw octem. Sos gotuj 15 minut. Zmiksuj.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć szpinak. Smaż 5 minut. Zdejmij. Do szpinaku dodaj 2/3 startego sera. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką.
  3. Muszle makaronowe napełnij farszem. Ustaw w żaroodpornej formie. Podlej sosem pomidorowym. Posyp resztą sera. Piecz 20 minut w 180 st.

Lazania makaronowa z bakłażanem i mięsem mielonym

Lazania makaronowa z bakłażanem 36800620_m
Lazania makaronowa z bakłażanem i mięsem mielonym
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 16 płatów makaronu lasagne,
  • 50 dag mięsa mielonego,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu,
  • 3 kulki mozzarelli,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszone oregano i bazylia,
  • mielona papryka słodka i ostra,
  • 1 butelka passaty

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotuj 5 minut w osolonej wodzie, wyjmij, osusz. Bakłażany pokrój w plasterki, posól i odłóż, by puściły sok.
  2. Resztę warzyw w zależności od rodzaju oczyść, obierz, pokrój. Podsmaż na oleju. Dołóż mięso. Wlej bulion i pomidory. Przypraw solą, pieprzem, ziołami, słodką i ostrą papryką. Duś 35 min.
  3. W formie warstwami ułóż: makaron, bakłażany, mięso i starty ser. Piecz 40 minut w 200 st. Polej passatą.

 

 

Czytaj więcej