Cykoria to samo zdrowie! Na co pomaga i jak ją przyrządzić, by nie była gorzka
Cykoria na polskich stołach gości rzadko, a szkoda, bo jest wyjątkowo zdrowa.
Fot. 123RF

Cykoria to samo zdrowie! Na co pomaga i jak ją przyrządzić, by nie była gorzka

Cykoria na polskich stołach gości rzadko. Być może dlatego, że nie zawsze mamy pomysł, co z niej zrobić, a może zraża nas do niej gorzkawy smak?  Warto to zmienić i jeść cykorię jak najczęściej, bo ma mnóstwo witamin i składników mineralnych, które wpływają zbawiennie na cały organizm. Podpowiadamy, jakie ma właściwości zdrowotne i co zrobić, żeby nie była gorzka. Wypróbuj też nasze przepisy na dania z cykorią.

Jesienią i zimą cykoria to dobre źródło wielu potrzebnych składników odżywczych. Wtedy też jest najsmaczniejsza i najsłodsza. Im bielsze główki z małymi jasnymi obrzeżami, tym lepiej. Warto ją jeść po 50-tce, bo wspomaga pracę wielu narządów. Na co dokładnie pomaga? Zobacz i sięgnij po jeden z pysznych pomysłów na jej przygotowanie.

Dlaczego warto jeść cykorię? Właściwości zdrowotne

  1. Ułatwia funkcjonowanie wątroby i trzustki. Pobudza wydzielanie żółci i jej łatwiejszy przepływ przez drogi żółciowe.
  2. Jest dobra dla nerek. Działa moczopędne i pomaga usuwać toksyny.
  3. Wspiera układ krążenia. Ma witaminę K i kwercetynę, która zmniejsza ryzyko udaru, obniża cholesterol i pobudza produkcję czerwonych krwinek.
  4. Działa antydepresyjnie. Jest bogata w serotoninę i witaminę z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe działanie układu nerwowego. Serotonina ułatwia też zasypianie i reguluje ciśnienie krwi.
  5. Wspomaga oczy. Dzięki luteinie i zeoksantynie zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
  6. Wzmacnia odporność. Zawiera dużo witaminy C i żelaza, które pomagają zwalczać bakterie i wirusy. 
  7. Sprzyja lepszej pracy jelit. Ma inulinę, która pobudza wzrost dobrych bakterii jelitowych. Zapobiega zaparciom i obniża cukier.
  8. Poprawia wygląd skóry. Ma dużo witaminy E i beta karotenu, które poprawiają kondycję skóry, a także włosów i paznokci.
  9. Zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy. Jest źródłem dużej ilości wapnia, który odpowiada za zdrowe i mocne kości.
  10. Działa przeciwzapalnie. Łagodzi ataki dny moczanowej i reumatyzmu. Działa delikatnie przeciwbólowo.

Najpopularniejsze odmiany cykorii

Radicchio

Ma purpurowe obrzeża liści i intensywny smak. Jest bardziej gorzka niż zielona, ale ma też czerwone barwniki (antocyjany). Zwalczają one wolne rodniki i wspierają serce.

Endywia

W zależności od odmiany endywia posiada szerokie, falujące lub gładkie liście (eskariola) lub liście postrzępione, karbowane (endywia kędzierzawa). 

Co zrobić, żeby cykoria nie była gorzka?

Jeśli chcemy zjeść cykorię na surowo, główkę zanurzamy w zimnej osolonej wodzie (ogonkiem do góry). Po godzinie wyjmujemy. Zdejmujemy zewnętrzne liście i wykrawamy głąb. Rozdzielamy na pojedyncze listki. Płuczemy i skrapiamy je sokiem z cytryny. 

Jeśli cykorię będziemy jeść cykorię na ciepło, możemy usunąć zewnętrzne liście i wykroić głąb, a pojedyncze listki zblanszować 5-6 minut we wrzącym mleku.

Jak przechowywać cykorię?

Cykorię trzymamy w lodówce – pod wpływem światła liście ciemnieją i nabierają goryczki.

Co zrobić z cykorii?

Cykoria może być bazą do pysznych surówek i sałatek, ale też można ją przyrządzać na ciepło. Mamy przepisy na efektowną sałatkę z cykorii, tartę z kurczakiem i cykorią, mielone kotlety nadziewane cykorią a także przepis na zapiekana cykorię. Jest w czym wybierać!

Sałatka z cykorii z jabłkiem, serem i orzechami

36148875_m
Sałatka z cykorii z jabłkiem, orzechami i serem pleśniowym.
123 RF

Czas przygotowania 15 minut

Cena porcji ok. 1,20 zł

 

Składniki na 6 porcji:

 

  • 2 cykorie (może być żółta i czerwona)
  •  jabłko
  • sok z połówki cytryny
  • 50 g sera pleśniowego typu lazur
  • garść orzechów włoskich
  •  oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. 1 Cykorię dokładnie myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty lub na ręcznikach papierowych. Wykrawamy głąby i dzielimy na pojedyncze liście.
  2. 2 Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Orzechy siekamy niezbyt drobno. Ser kroimy w kostkę lub kruszymy w palcach.
  3. 3 Na płaskim talerzu układamy liście cykorii zagłębieniem do góry, następnie kładziemy jabłka, posypujemy kruszonym serem i orzechami. Skrapiamy oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i oprószamy solą oraz pieprzem.

Tarta z kurczakiem i cykorią

123202513_m
Tarta z kurczakiem i cykorią.
123RF

Składniki

  • ciasto kruche zrobione z 30 dag mąki, 15 dag masła i jajka
  • jajko
  • 3 cykorie
  • 20 dag piersi kurczaka 
  • papryka
  • cebula
  • 40 dag jogurtu 
  • 5 dag startego żółtego sera 
  • sól 
  • pieprz 
  • olej 

Przygotowanie

Smażymy pokrojone mięso i warzywa. Dodajemy resztę składników. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę do tarty wylepiamy ciastem, nakładamy farsz. Pieczemy 20 minut w 180 st.

Cykoria po belgijsku zapiekana w szynce i beszamelu

36503032_m
Cykoria po belgijsku w szynce.
123RF

Składniki

  • 2 cykorie
  • łyżka cukru 
  • łyżka soku z cytryny 
  • sól 
  • 2 plastry szynki
  • łyżka masła 
  • łyżka mąki 
  • 1 szklanka mleka 

Przygotowanie

Cykorię gotujemy 10 min w wodzie z solą, cukrem i sokiem. W formie układamy cykorie i szynkę. Polewamy sosem beszamelowym z mleka, masła i mąki. Pieczemy 20 min w 180 st.

Kotlety mielone nadziewane cykorią

20549566_m
Nadziewane kotlety mielone.
123RF

Składniki

  • 30 dag mięsa na kotlety mielone

Nadzienie

  • 1/2 pora
  • cykoria 
  • olej 
  • kulka mozzarelli 
  • bułka tarta 

Przygotowanie

Smażymy pokrojony por i cykorię. Mieszamy z pokrojoną mozzarellą i łyżką bułki. Z mięsa formujemy kotlety. Każdy nadziewamy farszem. Obtaczamy w bułce. Smażymy na oleju.

 

Czytaj więcej