Jeśli masz problemy z woreczkiem żółciowym, obieraj owoce i warzywa przed zjedzeniem ze skórki.
Fot. 123RF
Zdrowe odżywianie
Co jeść przy zapaleniu woreczka żółciowego? Zalecenia i przepisy na proste dania
07.09.2021 10:19
Dieta przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego powinna być lekkostrawna, z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego. Wtedy zmniejsza się aktywność pęcherzyka, ustępują wzdęcia i ból. Co można jeść, a co jest zabronione?
Ból pod prawym żebrem, niesmak w ustach, odbijanie się i wzdęcia mogą wskazywać na stan zapalny woreczka żółciowego. Wówczas dieta, choć z wieloma ograniczeniami, powinna dostarczać witamin C, D, A, E, K oraz soli mineralnych, aby nie doprowadzić do niedoborów.
Zasady diety wspomagającej pracę woreczka żółciowego
Odpowiednia dieta jest bardzo ważna w leczeniu zapalenia pęcherzyka żółciowego. Oto jej najważniejsze zasady.
Wyklucz składniki pobudzające pracę pęcherzyka żółciowego, np. tłuste mięsa i nabiał, smażone potrawy, ciasta z kremem.
Ogranicz produkty długo zalegające w jelitach, np. rośliny strączkowe.
Zrezygnuj z drażniących kwaśnych i ostrych przypraw, np. czarnego pieprzu, musztardy.
Nie jedz produktów zawierających dużą ilość błonnika, jest on przyczyną wzdęć. Dlatego kaszę gryczaną czy pęczak zastąp lżej strawną kaszą jaglaną czy manną.
Zaleca się gotowanie w małej ilości wody lub na parze i pieczenie. Nie wolno smażyć.
Duś i rozdrabniaj owoce i warzywa.
Jedz ciepłe posiłki i nie przejadaj się. produkty zalecane
Produkty zalecane przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego
Jeśli masz problemy z woreczkiem żółciowym możesz jeść:
Warzywa gotowane bez skórki: marchew, dynia, bataty, cukinia, buraki
Surowe warzywa bez skórki i nasion: sałata, pomidor, ogórek
Owoce gotowane bez skórki i pestek: jabłka, brzoskwinie, winogrona
W leczeniu zapalenia pęcherzyka żółciowego często stosuje się wyciągi z karczocha. Zawierają one cynarynę, kwasy organiczne i flawonoidy, które mają silne działanie przeciwzapalne, ale też zapobiegają bolesnym skurczom pęcherzyka. Dodatkowo odtruwają i oczyszczają organizm. Pij 1-2 szklanki naparu z karczocha dziennie lub dodawaj go do sałat, zup i makaronów.
Produkty niewskazane przy problemach z woreczkiem żółciowym
Przy problemach z woreczkiem żółciowym zakazane są:
Smalec, boczek, parówki, pasztet
Ryby wędzone i w konserwach
Soja, soczewica, bób
Śmietana, mleczko kokosowe, ricotta, mascarpone, tłuste sery białe i żółte
Warzywa są źródłem witaminy C, która pobudza produkcję przeciwciał i zwalcza stan zapalny. Z kolei kasza jęczmienna nie podrażnia woreczka żółciowego.
Składniki
4 łyżki suchej kaszy jęczmiennej, 60 g
kawałek dyni bez skórki i nasion, 100 g
1/2 cukinii bez skórki i nasion, 150 g
łyżeczka oliwy
4 łyżki mrożonego lub świeżego zielonego groszku, 40 g
2 pomidory bez skóry i nasion, 200 g
1/2 łyżeczki bazylii
po szczypcie soli i pieprzu
Przygotowanie
Cukinię, dynię i pomidory pokrój w kostkę, rozłóż na blasze i piecz w 180 st. przez 20-25 minut.
Ugotuj kaszę i zblanszuj groszek.
Warzywa wyciągnij z piekarnika, połącz z ugotowaną kaszą, dodaj zblanszowany groszek, oliwę, bazylię, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj.
Filet z indyka pieczony z brzoskwinią i ziemniakami
Mięso indycze ma małą zawartość tłuszczu (a tłuszcze zaburzają skład żółci). Witamin dostarczą owoce i ziemniaki.
Składniki
filet z indyka, 150 g
dojrzała świeża brzoskwinia, 80 g
2 ziemniaki, 140 g
2-3 łyżki wody lub bulionu warzywnego
po szczypcie soli, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki i rozmarynu
łyżka natki pietruszki
Przygotowanie
Mięso pokrój, oprósz solą, pieprzem, papryką i ułóż w rondelku.
Dodaj wodę lub bulion, ziemniaki w plasterkach oraz cząstki brzoskwini bez skóry, posyp natką i rozmarynem.
Piecz w 150 st. przez 30-40 min.
Jarzynowa zupa krem z kaszą jaglaną
Zupy krem umożliwiają jedzenie różnorodnych warzyw, które dzięki rozdrobnieniu nie podrażniają woreczka żółciowego, a dostarczają wielu witamin i minerałów. Ważne, aby gotować je krótko i na bulionie warzywnym. Dodatek kaszy jaglanej dostarcza węglowodanów, które nie zalegają w jelitach.
Składniki
1,5 szklanki bulionu warzywnego
2 marchewki, 90 g
ziemniak, 70 g
kawałek korzenia selera, 30 g
1/2 korzenia pietruszki, 25 g
łyżka natki pietruszki
po szczypcie soli, pieprzu ziołowego i słodkiej papryki
łyżka jogurtu naturalnego, 25 g
łyżeczka oliwy
2 łyżki suchej kaszy jaglanej, 30 g
Przygotowanie
Bulion przelej do garnka i podgrzej. Warzywa obierz ze skóry, pokrój w dużą kostkę, dodaj do bulionu i gotuj 15-20 minut, do momentu, aż będą miękkie.
Ugotuj kaszę jaglaną bez dodatku soli. Zupę ściągnij z gazu, zmiksuj, dodaj oliwę, jogurt, dopraw do smaku solą, pieprzem ziołowym i mieloną papryką.
Zupę podawaj z kaszą i natką pietruszki.
Sola z warzywami
Morskie ryby dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które regenerują pęcherzyk.
Składniki
filet z soli bez skóry, 150 g
1/2 marchewki, 20 g
1/2 korzenia pietruszki, 25 g
2 łyżki suchego białego ryżu, 30 g
1/2 szklanki bulionu warzywnego
łyżka naturalnego serka białego, 25 g
łyżeczka oliwy
łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki estragonu
szczypta soli
Przygotowanie
Solę oprósz estragonem i skrop sokiem z cytryny. Marchew i pietruszkę pokrój w drobną kostkę, przełóż do garnka, dodaj oliwę i wlej gorący bulion. Gotuj ok 5 minut.
Dodaj rybę, sól i duś 15 minut.
Powstały sos zagęść serkiem. Podawaj z ugotowanym ryżem.