Co jeść przy zapaleniu woreczka żółciowego? Zalecenia i przepisy na proste dania
Jeśli masz problemy z woreczkiem żółciowym, obieraj owoce i warzywa przed zjedzeniem ze skórki.
Fot. 123RF

Co jeść przy zapaleniu woreczka żółciowego? Zalecenia i przepisy na proste dania

Dieta przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego powinna być lekkostrawna, z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego. Wtedy zmniejsza się aktywność pęcherzyka, ustępują wzdęcia i ból. Co można jeść, a co jest zabronione?

Ból pod prawym żebrem, niesmak w ustach, odbijanie się i wzdęcia mogą wskazywać na stan zapalny woreczka żółciowego. Wówczas dieta, choć z wieloma ograniczeniami, powinna dostarczać witamin C, D, A, E, K oraz soli mineralnych, aby nie doprowadzić do niedoborów.

Zasady diety wspomagającej pracę woreczka żółciowego

Odpowiednia dieta jest bardzo ważna w leczeniu zapalenia pęcherzyka żółciowego. Oto jej najważniejsze zasady.

  1. Wyklucz składniki pobudzające pracę pęcherzyka żółciowego, np. tłuste mięsa i nabiał, smażone potrawy, ciasta z kremem. 
  2. Ogranicz produkty długo zalegające w jelitach, np. rośliny strączkowe.
  3. Zrezygnuj z drażniących kwaśnych i ostrych przypraw, np. czarnego pieprzu, musztardy.
  4. Nie jedz produktów zawierających dużą ilość błonnika, jest on przyczyną wzdęć. Dlatego kaszę gryczaną czy pęczak zastąp lżej strawną kaszą jaglaną czy manną.
  5. Zaleca się gotowanie w małej ilości wody lub na parze i pieczenie. Nie wolno smażyć.
  6. Duś i rozdrabniaj owoce i warzywa.
  7. Jedz ciepłe posiłki i nie przejadaj się. produkty zalecane

Produkty zalecane przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego

Jeśli masz problemy z woreczkiem żółciowym możesz jeść:

  • Warzywa gotowane bez skórki: marchew, dynia, bataty, cukinia, buraki
  • Surowe warzywa bez skórki i nasion: sałata, pomidor, ogórek
  • Owoce gotowane bez skórki i pestek: jabłka, brzoskwinie, winogrona
  • Czerstwe pieczywo jasne, płatki owsiane błyskawiczne, jaglane, ryżowe 
  • Chudy twaróg, mleko, jogurt, kefir 
  • Chude wędliny i mięso
  • Galaretki owocowe, kisiele
  • Miód, pierzga 
  • Koperek, majeranek, kminek, bazylia produkty

W leczeniu zapalenia pęcherzyka żółciowego często stosuje się wyciągi z karczocha. Zawierają one cynarynę, kwasy organiczne i flawonoidy, które mają silne działanie przeciwzapalne, ale też zapobiegają bolesnym skurczom pęcherzyka. Dodatkowo odtruwają i oczyszczają organizm. Pij 1-2 szklanki naparu z karczocha dziennie lub dodawaj go do sałat, zup i makaronów.

Produkty niewskazane przy problemach z woreczkiem żółciowym

Przy problemach z woreczkiem żółciowym zakazane są:

  • Smalec, boczek, parówki, pasztet 
  • Ryby wędzone i w konserwach 
  • Soja, soczewica, bób 
  • Śmietana, mleczko kokosowe, ricotta, mascarpone, tłuste sery białe i żółte
  • Olej kokosowy, twarda margaryna 
  • Orzechy, migdały i nasiona 
  • Kasza gryczana, pęczak, dziki ryż, mąka pełnoziarnista, płatki zbożowe z dodatkiem czekolady, karmelu
  • Cukier, pieczywo cukiernicze 
  • Niedojrzałe owoce: gruszki, śliwki
  • Papryka, cebula, kapusta, kiszonki

Przykładowe dania obiadowe

Kasza z pieczonymi warzywami

87675100_m
Kasza z warzywami.
123RF

Warzywa są źródłem witaminy C, która pobudza produkcję przeciwciał i zwalcza stan zapalny. Z kolei kasza jęczmienna nie podrażnia woreczka żółciowego.

Składniki

  • 4 łyżki suchej kaszy jęczmiennej, 60 g 
  • kawałek dyni bez skórki i nasion, 100 g 
  • 1/2 cukinii bez skórki i nasion, 150 g 
  • łyżeczka oliwy 
  • 4 łyżki mrożonego lub świeżego zielonego groszku, 40 g 
  • 2 pomidory bez skóry i nasion, 200 g 
  • 1/2 łyżeczki bazylii 
  • po szczypcie soli i pieprzu

Przygotowanie

  1. Cukinię, dynię i pomidory pokrój w kostkę, rozłóż na blasze i piecz w 180 st. przez 20-25 minut.
  2. Ugotuj kaszę i zblanszuj groszek.
  3. Warzywa wyciągnij z piekarnika, połącz z ugotowaną kaszą, dodaj zblanszowany groszek, oliwę, bazylię, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj.

Filet z indyka pieczony z brzoskwinią i ziemniakami

155725838_m
Filet z indyka pieczony z brzoskwinią i ziemniakami.
123RF

Mięso indycze ma małą zawartość tłuszczu (a tłuszcze zaburzają skład żółci). Witamin dostarczą owoce i ziemniaki.

Składniki

  • filet z indyka, 150 g 
  • dojrzała świeża brzoskwinia, 80 g 
  • 2 ziemniaki, 140 g 
  • 2-3 łyżki wody lub bulionu warzywnego 
  • po szczypcie soli, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki i rozmarynu 
  • łyżka natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój, oprósz solą, pieprzem, papryką i ułóż w rondelku. 
  2. Dodaj wodę lub bulion, ziemniaki w plasterkach oraz cząstki brzoskwini bez skóry, posyp natką i rozmarynem. 
  3. Piecz w 150 st. przez 30-40 min.

Jarzynowa zupa krem z kaszą jaglaną

85709362_m
Jarzynowa zupa krem z kaszą jaglaną.
123RF

Zupy krem umożliwiają jedzenie różnorodnych warzyw, które dzięki rozdrobnieniu nie podrażniają woreczka żółciowego, a dostarczają wielu witamin i minerałów. Ważne, aby gotować je krótko i na bulionie warzywnym. Dodatek kaszy jaglanej dostarcza węglowodanów, które nie zalegają w jelitach.

Składniki

  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego 
  • 2 marchewki, 90 g 
  • ziemniak, 70 g 
  • kawałek korzenia selera, 30 g 
  • 1/2 korzenia pietruszki, 25 g 
  • łyżka natki pietruszki 
  • po szczypcie soli, pieprzu ziołowego i słodkiej papryki
  • łyżka jogurtu naturalnego, 25 g 
  • łyżeczka oliwy 
  • 2 łyżki suchej kaszy jaglanej, 30 g 

Przygotowanie

  1. Bulion przelej do garnka i podgrzej. Warzywa obierz ze skóry, pokrój w dużą kostkę, dodaj do bulionu i gotuj 15-20 minut, do momentu, aż będą miękkie.
  2. Ugotuj kaszę jaglaną bez dodatku soli. Zupę ściągnij z gazu, zmiksuj, dodaj oliwę, jogurt, dopraw do smaku solą, pieprzem ziołowym i mieloną papryką.
  3. Zupę podawaj z kaszą i natką pietruszki.

Sola z warzywami

102768036_m
Sola z warzywami.
123RF

Morskie ryby dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które regenerują pęcherzyk.

Składniki

  •  filet z soli bez skóry, 150 g
  • 1/2 marchewki, 20 g
  • 1/2 korzenia pietruszki, 25 g
  • 2 łyżki suchego białego ryżu, 30 g 
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego 
  • łyżka naturalnego serka białego, 25 g 
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • 1/4 łyżeczki estragonu 
  • szczypta soli 

Przygotowanie

  1. Solę oprósz estragonem i skrop sokiem z cytryny. Marchew i pietruszkę pokrój w drobną kostkę, przełóż do garnka, dodaj oliwę i wlej gorący bulion. Gotuj ok 5 minut.
  2. Dodaj rybę, sól i duś 15 minut. 
  3. Powstały sos zagęść serkiem. Podawaj z ugotowanym ryżem.

 

Czytaj więcej