Co jeść na kolację, aby chudnąć we śnie? 6 produktów, które pomogą pozbyć się "oponki"
Ogórek i pomidor jedzone na kolację pomagają zgubić "oponkę" na brzuchu
Fot. 123rf.com

Co jeść na kolację, aby chudnąć we śnie? 6 produktów, które pomogą pozbyć się "oponki"

Mądrze skomponowana kolacja nie tylko nie utuczy, ale też pomoże zwęzić talię. Co jeść wieczorem, aby skutecznie schudnąć z brzucha? Wprowadź do diety oliwę z oliwek, melona, pomidora, ogórka, szparagi i karczochy. Jak działają na odchudzanie i co z nich zrobić? Wypróbuj nasze propozycje. 

Omijasz kolację, więc podjadasz w nocy? Albo jesz to, co sprawia, że budzisz się rano obrzmiała, z wystającym brzuchem? Najwyższa pora to zmienić.

Niejedzenie kolacji jako sposób na schudnięcie to już przeszłość! Owszem, nie należy się objadać ani jeść później niż trzy godziny przed pójściem do łóżka. Ale warto też wiedzieć, co jeść wieczorami, by wstawać rano z coraz to bardziej płaskim brzuchem.

1. Oliwa z oliwek na kolację zmniejsza brzuch i pomaga schudnąć

Dietetycy i lekarze zalecają ją w codziennej diecie, gdyż hamuje przyrost masy ciała i zmniejsza brzuch. Oliwa z oliwek posiada silne właściwości termogenne. Oznacza to, że przyspiesza procesy metaboliczne. Zawarte w niej kwasy tłuszczowe nie odkładają się w komórkach, lecz pobudzają organizm do pobierania tłuszczu zgromadzonego w tkance tłuszczowej. Daje uczucie sytości, więc wystarczy zjeść mniej, żeby się najeść. Pomaga spalić oponkę wokół brzucha.

Oczywiście, musi to być wysokogatunkowa oliwa z pierwszego tłoczenia – extra virgin. I używana w niedużych ilościach. Doprawiaj nią np. sałatkę.

Jak zrobić?

Pokrój pół główki sałaty, pomidora, pół ogórka, jedną trzecią papryki czerwonej. Polej wszystko sosem z dwóch łyżeczek oliwy, łyżeczki octu jabłkowego, szczypty soli i pieprzu cayenne oraz zmiażdżonego ząbka czosnku. Możesz dodać 10 dag rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym.

2. Melon na kolację pobudza spalanie tłuszczów

Działa oczyszczająco. Pobudza spalanie tłuszczów i ułatwia wydalanie nadmiaru nagromadzonej wody i toksyn z organizmu. Jest niskokaloryczny – 100 g dostarcza ich zaledwie 34 kcal. Bogaty w substancje odżywcze, minerały i witaminy, które wspomagają proces odchudzania. Szybko się trawi, dobrze zaspokaja głód, gasi pragnienie, przyspiesza trawienie. Jedząc go, nasycisz głód i nawodnisz organizm, spalisz tłuszcz i będziesz spokojnie spać, tak żeby nocą nie wstawać do lodówki ani po wodę.

Możesz jeść pokrojony na kawałki lub zrobić z niego koktajl odchudzający.

Jak zrobić?

Zblenduj ćwiartkę obranego melona, pół banana i całe kiwi, rozrzedź wodą. Dobrze schłodzony smakuje jak lody i silniej redukuje tłuszcz na brzuchu.

3. Szparagi na kolację sprzyjają odchudzaniu

Sprzyjają odchudzaniu nie tylko z powodu niewielu kalorii – 20 kcal w 100 g. Mają dużo białka, które nie zalega w żołądku, ale przyspiesza metabolizm, spalając tłuszcz odłożony na brzuchu. Szparagi zawierają błonnik pokarmowy, który syci szybko i na długo. Tak uwolnisz się od podjadania przed snem. Podając je na kolację, odciążysz jelita, przyspieszysz metabolizm i przyjmiesz dużo substancji odżywczych, w które szparagi są bogate.

Świeże warto jeść w sezonie, na koniec wiosny. Teraz sięgaj po mrożone.

Jak zrobić?

Zielone wystarczy ugotować w osolonej wodzie pod przykryciem przez pięć minut min, a białe – do ośmiu minut. Odcedź. Na talerzu polej odrobiną oliwy z oliwek. Wody po gotowaniu nie wylewaj, bo jest bogata w substancje odżywcze. Użyj jej jako bulionu warzywnego do zupy.

4. Pomidory na kolację pomagają schudnąć

Są idealne na dietetyczną kolację, szczególnie jeśli połączysz je z odrobiną białka. Lekkostrawne. Zwalczają stany zapalne i pomagają pozbyć się nadmiaru płynów i toksyn zalegających w organizmie. Niwelują wzdęcia, przywracając płaski brzuch. Wpływają na produkcję leptyny – hormonu, który odpowiada za poczucie sytości, ważnego dla kontroli masy ciała.

Zrobisz z pomidorami odchudzającą zapiekankę na kolację.

Jak zrobić?

Przekrój bakłażana wzdłuż na pół, posól. Po pięciu minutach wytrzyj papierowym ręcznikiem i posmaruj oliwą z oliwek. Rozdrobnij ząbek czosnku. Zdejmij skórę z dwóch pomidorów, warzywa pokrój w kostkę. Na połówki bakłażana nałóż czosnek, cząstki pomidora, listki bazylii i cienkie kawałki mozzarelli. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz, aż ser się rozpuści.

5. Karczochy na kolację pomagają spalać tłuszcz

Działają odchudzająco, wzmacniając pracę organów spalających tłuszcz. Zwalczają opuchliznę. Są odżywcze i lekkostrawne – idealne na kolację, bo nocą wspomagają wątrobę odpowiedzialną za detoksykację i usuwanie z organizmu produktów przemiany materii.

Jak zrobić?

Odetnij wierzchnie twarde listki, zetnij ostre krawędzie, pokój karczochy na cząstki. Włóż do wody z sokiem z połowy cytryny, by nie sczerniały. Osusz i posmaruj oliwą zmieszaną z roztartym ząbkiem czosnku, skórką z cytryny, odrobiną soli i tymianku. Ułóż na blasze. Piecz 40 minut pod folią aluminiową. Po upieczeniu polej dressingiem z dwóch łyżek oliwy i posiekanych: szalotki i naci pietruszki.

6. Ogórek na kolację odchudza brzuch i talię

I świeży, i małosolny, i kiszony – w każdej postaci sprzyja talii! Zawiera dużo wody, dobrze więc nawadnia i jest sycący. Poprawia pracę nerek, przyspieszając wydalanie nadmiaru szkodliwych substancji z organizmu. Korzystnie wpływają na trawienie, przyspieszając spalanie tłuszczu pochodzącego z produktów mięsnych, najdłużej zalegającego na brzuchu. Zmniejsza nadmierny apetyt.

Jak zrobić?

Na kolację pokrój ogórek w półplastry, pół marchewki w zapałki. Dodaj opakowanie kiełków fasoli, kilka listków kolendry, łyżkę oliwy z oliwek, ocet jabłkowy oraz po łyżeczce świeżego startego imbiru i sezamu, wymieszaj. Sałatka zaspokoi głód aż do rana i zapewni uczucie lekkości.

 

 

Czytaj więcej