Ciasta z warzywami to ciekawa propozycja, dla wszystkich, którzy lubią kulinarne eksperymenty. Ciasto z cukinii jest łatwe do zrobienia, a smakuje przepysznie. Podajemy przepis.
Mylą się Ci, którzy myślą, że z cukinii można zrobić tylko wytrawne dania takie jak leczo czy placki. To warzywo nadaje się także do deserów! Wilgotne i pyszne ciasto z cukinii z dodatkiem kakao smakuje wyśmienicie.
Cukinia jest bogata w substancje odżywcze i niskokaloryczna, dlatego mogą sięgnąć po nią osoby na diecie diety i dbające o zdrowy tryb życia oraz osoby z insulinoopornością czy chorujący na cukrzycę. Jest lekkostrawna i łagodna w smaku, dlatego lubią ją nawet małe dzieci.
Cukinia zawiera wiele witamin i składników mineralnych m.in. potas, magnez, żelazo, a także witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i K, które wspierają nasz układ odpornościowy i wpływają na prawidłowe ciśnienie krwi i właściwy poziomu cholesterolu.
Składniki
Przygotowanie