Ciasto marchewkowe (marchwiak). Przepis na puszyste i wilgotne ciasto [WIDEO]
Ciasto marchewkowe.
Fot. 123RF

Ciasto marchewkowe (marchwiak). Przepis na puszyste i wilgotne ciasto [WIDEO]

Ciasto marchewkowe jest łatwe do wykonania. Wypróbuj ten przepis na marchwiak, a będzie pyszne, wilgotne i puszyste.

Wilgotne, aromatyczne, miękkie i soczyste ciasto marchewkowe jest łatwe do przygotowania i długo utrzymuje świeżość, dlatego możesz je jeść kilka dni. Mamy najlepszy przepis na ciasto marchewkowe z polewą z serka mascarpone. Ciasto sprawdzi się też jako tort urodzinowy, jeśli przełożymy je polewą i ładnie ozdobimy. Będzie pyszne!

Jak zrobić ciasto marchewkowe

 

Składniki

  • 2 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 200 g mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa

  • 125 g serka kremowego, np. mascarpone
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru

Przygotowanie

  1. Ciasto: Jajka wbij do miski i połącz z cukrem pudrem mikserem. Dodaj olej i marchewkę. Następnie dodaj orzechy i wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę z cynamonem i sodą. Dodaj masę marchwią. 
  2. Polewa: Serek połącz mikserem z masłem. Dodaj cukier puder. Polej ciasto i ozdób, np. orzechami włoskimi.

 

Czytaj więcej